top of page

2.b

Autor projekta: Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono

O PROJEKTU

Nakon prošlogodišnjeg vrlo uspješnog projekta Boje oko nas, učenici 2. b razreda nastavljaju sa sličnim projektom. I ove ćemo se godine baviti proučavanjem svijeta oko sebe, boja i crta koje nas okružuju. Također, proučavat ćemo i svijet likovne umjetnosti istraživajući poznate slikare koji su dali veliki doprinos svjetskoj umjetnosti. Kroz likovno stvaranje upoznat ćemo i neke gradove Europe.

U SVIJETU LIKOVNE UMJETNOSTI
Upoznajemo slavne slikare
Piet Mondrian

Mondrian je bio nizozemski slikar. U početku na svojim slikama koristi motive. Kasnije je slikao apstraktne slike. U slikama je koristio slobodan i smiren ritam obojenih kvadrata i pravokutnika obrubljenih crnim linijama. Boje je sveo na tri osnovne: žutu, plavu i crvenu.

Vincent Van Gogh

Van Gogha se smatra jednim od najvećih slikara u povijesti europske umjetnosti. Sva svoja djela (oko 900 slika i 1100 crteža) stvorio je u vremenskom roku od 10 godina prije nego što je podlegao mentalnoj bolesti. On je i klasičan primjer neshvaćenog umjetnika. Tek nakon smrti su mu slike postale poznate i cijenjene. 

Salvador Dalí

Dalí je bio španjolski slikar, pisac, dizajner i autor filmova. Zapamćen je po svojim snažnim i bizarnim slikama. Jedan je od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. U svojim slikama spaja stvarnost i snove.

Vasilij Vasiljevič Kadinski

Kadinski je bio ruski slikar. Jedan je od najvažnijih slikara 20. stoljeća. Inspiracija su mu bila istraživanja glazbe i poezije. Vjerovao je da oblik, boja i linija mogu poput zvuka i riječi izraziti i izazvati unutrašnje vibracije duše (doživljaje).

Leonardo da Vinci

Leonardo je rođen 1452. u malenom gradiću Vinci u Italiji. Nije imao prezime pa su ga ljudi prozvali Leonardo od (iz) Vincija (tal. Leonardo da Vinci).

Bio je talijanski slikar, arhitekt, izumitelj, glazbenik, kipar, mislilac, matematičar i inžinjer. Ukratko, bio je najveći genij renesanse - višestruko nadaren čovjek neutažive znatiželje i žudnje za novim spoznajama.

Pablo Picasso

Pablo Picasso je bio španjolski slikar, suosnivač kubizma i jedan od najpoznatijih umjetnika 20. stoljeća. Njegova prva riječ bila je „piz”, skraćeno od lápiz (što je španjolska riječ za olovku). Njegov otac, također umjetnik, obrazovao ga je od 7. godine. Nakon što je, igrom slučaja, dovršio očevu sliku golubova, otac mu je predao sve svoje kistove, boje i palete i nikada više nije slikao iz razloga što je slika bila zadivljujuće lijepa. Sa 16 godina upisao je Likovnu Akademiju San Fernando gdje je bio godinama ispred kolega u razredu koji su bili 5-6 godina stariji od njega.

Joan Miró

Joan Miró je rođen je 1893. u Barceloni. Bio je slikar, kipar i keramički umjetnik apstraktno - nadrealističkih djela. Sa sedam godina je krenuo u školu i dobio prvu poduku iz risanja. Na nagovor oca upisuje i poslovnu školu, no nakon živčanog sloma posvećuje se samo umjetnosti. Prvu samostalnu izložbu organizirao je 1918. u Barceloni gdje su njegova djela ismijana. 1920. pokušava organizirati izložbu u Parizu, gdje upoznaje Picassa. Umro je na Božić 1983., a za sobom ostavio opus od oko 11.000 radova.

Paul Klee

Paul Klee je rođen i umro u Švicarskoj. Bio je njemačko - švicarski slikar i grafičar. Njegova djela nastala pod utjecajem ekspresionizma, kostruktivizma, kubizma, primitivizma i surealizma. U svojim djelima koristi: pojednostavljene linije obrisa, crteže kao škrabotine, nedostatak perspektive i sve svodi na najnužnije. Bio je prijatelj s Kadinskim.

PORTRETI KROZ POVIJEST
Ivana Brlić Mažuranić

Ivana Brlić-Mažuranić (Ogulin, 18. travnja 1874. – Zagreb, 21. rujna 1938.) hrvatska je književnica koja je u Hrvatskoj i u svijetu priznata kao jedna od najznačajnijih spisateljica za djecu.

KALEIDOSKOP

Kaleidoskop je cijev s ogledalima u kojoj se nalaze sitni šareni predmeti, kamenčići, perle, staklena zrnca ili šareni papirići. Koristi se tako što se gleda u jedan kraj cijevi, a svjetlost ulazi kroz drugi kraj odbijajući se od ogledala. Kako se cijev kaleidoskopa prilikom gledanja rotira, objekti u njoj se miješaju i stvaraju različite vizualne oblike. Svi stvoreni uzorci imaju karakterističnu simetriju radi ogledala i mijenjaju se pri svakom pokretu.

BIĆE S DRUGE PLANETE

"Sanon je bio neobičan planet. Obavijen je oblacima ljubičaste pare koji plove po svijetlom neboslonu, livade su prekrivene mahovinastom travom. Rijeke su modre s ljubičastim nijansama. Potpuna su suprotnost od Sanonita."

PORTRETI POZNATIH OSOBA
EKO - ETNO
Izložba radova

U Knjižnici Vladimira Nazora (Vodovodna 13) otvorena je izložba dječjih radova projekta Boje i crte svuda oko nas. Izložba je otvorena cijeli mjesec srpanj. 

bottom of page