top of page

Debatni klub

Debatna ekipa naše škole  u sastavu  Mihaela Geber, Lucija Botica i Vida Kalogjera sudjelovala je 12. i 13. svibnja 2017. na Državnom natjecanju u debati koje se održalo u OŠ Vežica, Rijeka.

U ekipnom poretku osvojile su odlično TREĆE mjesto, a u individualnom poretku Mihaela Geber je osvojila PRVO mjesto, Lucija Botica 10., a  Vida Kalogjera 14. mjesto.

 

Čestitamo našim debatanticama.

Debatantice Mihaela Geber, Lucija Botica i Vida Kalogjera plasirale su se na državno natjecanje u debati.

 

Četiri ekipe debatnog kluba naše škole sudjelovale su na županijskom natjecanju u debati  koje se održalo 3. i 4. ožujka  2017. u OŠ Mladost. Postigli su odlične rezultate. 

Ekipa Cankar 1 u sastavu Mihaela Geber, Lucija Botica i  Vida Kalogjera osvojila je  2. mjesto (bez izgubljene  debate) i plasirala  se na državno natjecanje.

Ekipa Cankar 2 u sastavu Jakov Piljek, Dominik Gračner i Dominik Dujmić osvojila je 9. mjesto, ekipa Cankar 3 u sastavu  Barbara Janđel, Ivana Jozefčak i Hana Heinrich osvojila je 16. mjesto, a ekipa Cankar 4  u sastavu Ivo Mihelčić, Ivan Draženović i Niko Jejić osvojila je 19. mjesto.

 

U poretku govonika Mihaela Geber je bila najbolja govornica županijskog natjecanja, Lucija Botica osvojila je 5. mjesto, Barbara Janđel 22., Vida Kalogjera 30., Dominik Dujmić 36., Jakov Piljek 39., Hana Heinrich 45., Dominik Gračner 51., Ivana Jozefčak 68., Ivo Mihelčić 70.,Niko Jejić 77. i Ivan Draženović 78.

Čestitamo svim debatantima na postignutim rezultatima.

U subotu 21. 01. 2017. članovi debatnog kluba "CANKAR" sudjelovali su na AD HOC debatnom turniru u OŠ Vežice u Rijeci. 

AD HOC debata je debata za koju se teza saznaje neposredno prije same debate.

Ekipa koju su činile Barbara Janđel,  Lucija Botica  i Hana Heinrich osvojila je odlično 7. mjesto, a ekipa u sastavu Mihaela Geber,  Dominik Gračner i Dominik Dujmić osvojila je 10. mjesto.

U poretku govornika  Lucija Botica  osvojila je  7. mjesto, Barbara Janđel 15. mjesto,  Dominik Gračner 31., Mihaela Geber  37., Hana Heinrich  39.  i Dominik Dujmić 47. mjesto.

Čestitamo svim sudionicima.

Članovi debatnog kluba naše škole u subotu 12.11. 2016.  sudjelovali su na debatnom turniru u OŠ Špansko Oranice  gdje su postigli odlične rezultate.

Ekipa koju su činile Mihaela Geber, Lucija Botica i Vida Kalogjera osvojila je 1. mjesto bez izgubljene debate, ekipa sedmaša u sastavu Jakov Piljek, Dominik Gračner i Luka Jurčić osvojila je 14. mjesto, a ekipa  u sastavu Barbara Janđel, Dominik Dujmić i Ivo Mihelčić osvojila je 19. mjesto.

Mihaela Geber također je osvojila 2. mjesto u poretku govornika, Lucija Botica 7. mjesto, Jakov Piljek 9. mjesto, Vida Kalogjera  22. mjesto, Barbara Janđel 31. mjesto, Dominik Dujnić 39. mjesto, Dominik Gračner 44. mjesto, Luka Jurčić 79. mjesto i Ivo Mihelčić 80. mjesto.

Čestitamo svim sudionicima!

U našoj je školi 21.2. održano Županijsko natjecanje u debati. Natjecalo se 10 škola Grada Zagreba, ukupno 22 ekipe i 66 učenika. Nakon svečanog otvorenja popraćenog prigodnim kulturno-umjetničkim programom, natjecanje je započelo. Nažalost, ove godine naša debatna ekipa, višestruki državni prvak, nije uspjela izboriti državno natjecanje. Čestitamo najboljima i želimo im sreću na državnome natjecanju.

Učenice naše škole: Lorena Braus, Klara Šesto i Petra Pavelić osvojile su prvo mjesto na Državnom prvenstvu u debati.

U OŠ Ivana Cankara već pet godina djeluje debatni klub. Naš klub, kao i ostali debatni klubovi u Hrvatskoj djeluju u suradnji s Hrvatskim debatnim društvom (Hdd), te Agencijom za odgoj i obrazovanje
Debata je vještina argumentiranog raspravljanja između dvije suprotstavljene ekipe (afirmacijske i negacijske). Odvija se prema određenim pravilima i u točno određenom vremenskom okviru. Debatirati se može o moralnim, društvenim, političkim, filozovskim i drugim pitanjima.
Debata je korisna edukacijska metoda, jer razvija kritičko mišljenje, uči kako prevladati predrasude i biti toleranran prema različitim idejama i stavovima. Na taj način debata priprema učenike za aktivno i odgovorno sudjelovanje u demokratskom društvu.
Tijekom školske godine debatanti pripremaju debate na određene teme, koje su formulirane u TEZE - iščitavaju literaturu, prikupljaju podatke iz novina i interneta, pripremaju argumentaciju, vježbaju retoriku, te ujedno i uče o različitim temama. Teze su aktualne i omogućavaju razmišljanje o različitim društvenim, filozofskim i moralnim vrijednostima (npr. Pušenje na javnim mjestima treba zabraniti, Komunikacija internetom zbližava ljude, Republika Hrvatska bi trebaal uložiti više napora u zaštiti šuma, Zoološke vrtove treba ukinuti, Treba cenzurirati nasilje u crtanim filmovima, Treba zabraniti reklame koje su usmjerene na djecu i drugo)
Debata je bez obzira za njenu obrazovnu ulogu ipak oblik intelektualnog natjecanja. U debati sudjeluje šest debatanata (po troje u svakom timu), a odvija se po određenim pravilima (formatu). Svaki član tima ima svoju ulogu i zadatak u debati, te točno određeno vrijeme govora. O pobjedniku debate odlučuje jedan ili više sudaca.
Svake godine Hrvatsko debatno društvo i Agencija za odgoj i obrazovanje organiziraju semninare za debatante i njihove voditelje, županijsko i državno natjecanje u debati za osnovne i srednje škole, a krajem kolovoza ljetni debatni kamp (Školu demokracije).

 

 

bottom of page