top of page
DOGAĐANJA KROZ GODINU
školska godina 2021./2022.

            DAN GRADA ZAGREBA

 Učenici trećih razreda obilježili su, 31. svibnja, Dan grada Zagreba.

Likovnim radovima i legendama uljepšali su hodnike naše škole.

Također, učenici sudjeluju u međuškolskoj aktivnosti ,,U potrazi za pričom  - grad Zagreb"  te su u sklopu projekta osmislili prekrasne pjesme i priče o našem Zagrebu.

            EKO AKCIJA UČENIKA I UČITELJA PRODUŽENOG

                                 BORAVKA

             Zajedničkim snagama prikupili smo boce, odvezli ih na                   recikliranje, kupili cvijeće i uljepšali školsko dvorište.

                                          DAN ŠKOLE

 

Dan Osnovne škole Ivana Cankara svake se godine obilježava početkom mjeseca svibnja.

Tom prigodom, učenici i djelatnici, tradicionalno pripremaju školsku priredbu na kojoj su sudjelovali Tomislav Zadro, Korina Vintar, Amina Avdagić i Fran Vrkljan kao solisti. Violončelom, klavirom, violinom i saksofonom očarali su publiku. Za plesnu točku bila je zadužena Lorena Martulaš iz plesnog kluba Scorpio. Ljepotu pisane riječi svojim su recitacijama prenijeli Lucija Matanić, Leona Perok, Filip  Smetko, Matea Požgaj i Eugen Vukoja. Zborovi prvih i četvrtih razreda razveselili su nas divnim izvedbama dragih nam pjesama i himne. Nakon priredbe, zabava za niže razrede nastavila se odmjeravanjem snaga u TRADICIJSKIM IGRAMA, dok su viši razredi odigrali štafetne igre i utakmice malog nogometa.

U predvorju su učenici mogli pogledati: likovne radove, Zidne novine, stripove i haiku.

Također, učenici nižih razreda posjetili su naše kazalište lutaka Stribor gdje su uz izložbu scenografija i lutaka pogledali i predstave.

DVA ZNAČAJNA DOGAĐAJA OBJEDINJENA U NEZABORAVNU CJELINU

ANDREJ ČOLAKOVIĆ, najmlađi pjesnik, predstavio  prvu zbirku pjesama ŠTO JE STARIJE KOKA ILI JAJE.

Striborovci 5.a i 5.b imali  svoju prvu premijeru, predstavu MALA SIRENA.

Uživali su roditelji, učitelji i sudionici ovih dvaju značajnih događaja.

ČAK DVA ISTAKNUTA RADA NA SMOTRI TEHIČKOG STVARALAŠTVA

U našoj je školi 11. travnja 2022. godine održano županijsko natjecanje Robokup za grad Zagreb. Time je Cankarica postala ponosni domaćin 15. po redu natjecanja koje je ravnatelj Počuča službeno otvorio i pozdravio goste. 

Na smotri tehničkog stvaralaštva koja se odvija u šest ciklusa tijekom cijele godine veliki je broj naših učenika koji pohađaju razne izvannastavne aktivnosti u sklopu tehničke kulture sudjelovao na smotri. Od svih prijavljenih radova u trećem se ciklusu istaknuo i nagrađen je rad Lovre Juraka (8c) naziva MetaloBot, a u petom ciklusu rad nagrađen je grupni rad učenika Marka Barišića, Davida Šulj, te Roka Sorića (5a) naziva Metalna igračka. 

Bravo dečki! 

ŽUPANIJSKI ROBOKUP U CANKARICI

U našoj je školi 11. travnja 2022. godine održano županijsko natjecanje Robokup za grad Zagreb. Time je Cankarica postala ponosni domaćin 15. po redu natjecanja koje je ravnatelj Počuča službeno otvorio i pozdravio goste. 

 

Robokup je ekipno natjecanje učenika u području elementarne robotike koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi na području Republike Hrvatske u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama. Natjecateljsku ekipu čine tri učenika osnovnih škola, udruga ili posebnih odjela osnovnih škola od petog do osmog razreda koje na natjecanje dovodi jedan mentor. 

 

Našu su školu predstavljala dva tima: tim Cankarevci ( Adrian Gansel, Katija Ljubičić i Paola Rako) koji su osvojili 2. mjesto u gradu Zagrebu te tim Akači (Marko Barišić i Marko Kodrnja) koji su bili četvrti. Mentorica ekipama je profesorica Maja Mačinko. 

Ponosni smo i što je u tročlanom ocjenjivačkom povjerenstvu bio bivši učenik naše škole Matej Volarević. 

HUMANITARNA AKCIJA ZA DJECU UKRAJINE

Humanitarna akcija za djecu Ukrajine nadmašila je sva naša očekivanja.

U samo pet dana prikupljena je ogromna količina potrepština i slatkiša koje će, sigurni smo, bar malo razveseliti djecu koja su morala napustiti svoj dom i svoju zemlju. Dragi učenici, dragi roditelji, hvala vam od srca što ste donirali i učinili ovu akciju uspješnom.

Hvala i učiteljicama i jednome učitelju koji su 3,5 sata razvrstavali prikupljeno. Divno je biti dio ovoga lanca dobrote i velikodušnosti.

U sklopu akcije snimljena je i ova pjesmica. Poslušajte ju, otpjevana ja od srca i iz srca.

Još jednom, hvala svima!

JEDINICE I NULE U ZKM-U

 

Učenici 5a i 5b ovaj su tjedan pogledali predstavu RURURURUR u Zagrebačkom kazalištu mladih. Gdje nas vodi optimistično povjerenje u budućnost i tehnologiju, pitanje je oko kojega se vrti nova predstava koju smo pogledali. 

ZKM je u suradnji s Hrvatskim robotičkim savezom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva i Boom teatrom složio novu predstavu za mlade koja je nastala prema kultnom djelu Karela Čapeka R.U.R. 

U njoj se prije stotinu godina prvi put pojavila riječ robot. U interaktivnoj predstavi stvorena scena svijeta koji predviđa idući korak u ekoloskoj krizi i potiče raspravu jesu li roboti odgovor na probleme i što bi se dogodilo kada bi imali emocije

Međunarodni dan žena u znanosti u Cankarici 11. veljače 2022.

 

Već treću godinu zaredom naša je škola domaćin manifestacije Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, koji se ove godine održao online. Kao škola domaćin organizirali smo stručni skup za sve učitelje STEM predmeta osnovnih i srednjih škola s pregršt zanimljivih predavanja za njih i njihove učenike. 

Teme ovog skupa bile su: 

Jučer, danas, sutra STEM! (Maja Mačinko)

Znanost i stvarna znanost (dr.sc.Saša Ceci)

PowerTalk by Cankarevci čime se iznimno ponosimo- naši su učenici 7b s grupe građanski odgoj i obrazovanje Vito Rakić, Bruna Piteša, Nikola Lewis i Zara Brlek u suradnji s učiteljicom Petrom Večerić pripremili niz predavanja kojima su otvorili stručni skup

Nakon predavanja uslijedila je tribina Žene u znanosti na kojoj su nam gošće bile Hajdi Ćenan, koja se bavi umjetnom inteligencijom te dolazi iz svijeta marketinga, doc.dr.sc. Anet Režek Jambrak s prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, doc.prim.dr.sc. Helena Munivrana Škvorc sa dječje bolnice Srebrnjak te Tanja Rudež, znanstvena novinarka Jutarnjeg lista. Nakon razgovora znanstvenica i naše profesorice Mačinko, uslijedilo je još jedno dječje predavanje. Predavanje su održali učenici iz OŠ Eugena Kvaternika u suradnji s učiteljicom informatike Daliom Kager pod nazivom Mali znanstveni vremeplov. 

Nakon njih imali smo interaktivno predavanje "Matka je slatka" koje su vodile profesorice Anita Šimac iz Zadra te Anita Čorak iz Osijeka. A na kraju su nam urednice Školske knjige Melita Povalec i dr.sc. Ivana Lončarek održale interaktivno predavanje "Hokus, pokus"

Iznimno smo ponosni na ovaj e-Twinning projekt koji svake godine okupi preko 400 učitelja iz Hrvatske, 100tinjak učitelja iz Europe i ono najvažnije veliki broj djece koje motiviramo na bavljenje znanošću. 

LEKTIRA U KAZALIŠTU

 

Učenici 7.b posjetili su Hrvatsko narodno kazalište te nakon čitanja Dnevnika malog Perice, gledanja legendarnog filma, upoznali i kazališnu predstavu Tko pjeva zlo ne misli.

Većini je to prvi susret s HNK-om.

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

 

Dan ružičastih majica, nacionalni je dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, a obilježava se posljednje srijede u mjesecu veljači. Budući da nam na taj dan padaju praznici, obilježit ćemo ga u petak, 18. veljače. Obojimo Cankaricu u ružičasto!

Svoje fotografije s toga dana te fotografije koje snimite na sam Dan ružičastih majica, možete postaviti OVDJE. Pokažimo koliko nas ima!

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

 

Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine drugog utorka u veljači s ciljem promicanja i poticanja sigurnijeg i odgovornijeg korištenja tehnologije i mobilnih uređaja među djecom, mladima, ali i odraslima.

I ove godine, Cankarevci su obilježili ovaj dan brojnim aktivnostima.

,,Učenici OŠ Ivana Cankara rado su se odazvali akciji ,,Adventski kalenDAR solidarnosti".

Hvala svim našim učenicima i njihovim roditeljima koji će svojim donacijama učiniti Božić i blagdane ipak malo ljepšim onima kojima je to najpotrebnije.

 

 

,,ZAGRIZI U BAJKU"

Učenici trećih i četvrtih razreda posjetili su Laubu i pogledali dječju predstavu ,,Zagrizi u bajku".  Bilo je poučno, lijepo i veselo. 

PREDAVANJE DENTAL PROJECT ZANZIBAR

 

Našu je školu 15. studenog 2021. posjetila stomatologinja Renata Spajić. U 1c razredu održala je predavanje pod nazivom Dental Project Zanzibar na kojem je učenicima pričala o svom volonterskom zubarskom iskustvu u Africi.

Predavanjem je i službeno započeo školski projekt "Čitam, skitam, putopisni pratim ritam".

HUMANITARNA BOŽIĆNA PRIČA 5.A

Učenici 5. a razreda pridružili su se humanitarnoj akciji za korisnike doma za starije i nemoćne Remete.

Svaki je učenik kreirao i napisao osobnu čestitku jednom od korisnika, koje im kasnije tijekom blagdana djelatnici čitaju. Uz čestitke i čokoladice, izradili su i veliki plakat/čestitku za sve djelatnike doma koji svoje vrijeme odvajaju kako bi svatko od njih dobio svoju poruku. U čestitkama naslovljenima na svakoga osobno napisali su lijepe želje, šale, misli.. 

Naš Andrej je djelatnicima napisao i pjesmu koju smo ukomponirali u plakat.

Veselimo se što smo dio jedne tople priče!

DAN SJEĆANJA NA ŽRTVU NAŠEG VUKOVARA

Obilježavamo 30 godina od stradavanja.

NEĆEMO I NE SMIJEMO ZABORAVITI!

PRVAŠIĆI ZADRUGARI  1. B i 1. C POSJETILI NAŠE LUTKARSKO KAZALIŠTE STRIBOR

 

Prvi susret sa svim tipovima lutaka, kratkim izvedbama iz predstava i pravim kazališnim ozračjem oduševio je prvašiće.

TERENSKA NASTAVA

 

Učenici sedmih razreda za prekrasna sunčana dana obišli su spomenike hrvatskim piscima te poslušali zanimljivosti iz života i stvaralaštva.

Terenska nastava koja razvija opću kulturu, domoljublje i osjećaj pripadnosti gradu Zagrebu. Marulić, Ujević, Preradović, Gustav-Matoš, Zagorka, Šenoa, Goran-Kovačić, sve njih smo susreli na zagrebačkim ulicama i trgovima.

Susret je bio ugodan i topao.

DAN KRAVATE U 1. C

 

Nakon upoznavanje sebe i svog identiteta, učenici su  se upoznali i s jednim segmentom nacionalnog identiteta. Kravata, kao jedan od simbola prepoznatljivosti Hrvata i Hrvatske u svijetu, simbol je hrvatskog identiteta. Učenici su naučili kada je i kako prvi put korištena, čemu je služila i kako se koristi danas.

Svoje kravate su dizajnirali po uzoru na nizozemskog slikara P. Mondriana kojeg su upoznali kroz projekt U svijetu likovnih umjetnika te tako povezali nacionalni s europskim identitetom.

KONAČNO IZLET ZADRUGARA

Nakon dvije godine posjećeno je Ključić Brdo. Na poučnoj šumskoj stazi upoznate su biljne i životinjske vrste naših kontinentalnih krajeva. Stiglo se i poigrati, svi zajedno, veliki i mali (75 učenika), kako i dolikuje zajedništvu zadrugara.

SVJETSKI TJEDAN SVEMIRA U PRVIM RAZREDIMA

 Povodom Svjetskog tjedna Svemira koji se obilježava ovaj tjedan 4.-10. listopada 2021,  i u sklopu projekta World Space Week; učenici 1a, 1b i 1c razreda pogledali su kratki animirani film za djecu "Život u Svemiru" te porazgovarali o planetima, tko su astronauti i koji je cilj putovanja u Svemir.

CANKAREVCI NA MAKER FAIR ZAGREB 2021.

I ove godine dio Cankarevaca izlagao je svoje radove na Maker Fair Zagreb. Na štandu Društva pedagoga tehničke kulture prikazani su radovi učenika zagrebačkih škola, a među njima našao se i rad Frana Vrkljana. 

Uz štand DPTK, na standu robotičkog saveza izlagao je Emil Missoni.

POEZIJA U ŠKOLSKOM VRTU, 7.B

EUROPSKI DAN JEZIKA U CANKARICI

 

Europski dan jezika obilježava se jednom godišnje kako bi se na taj dan građani prisjetili važnosti učenja jezika u cijeloj Europi. 

Ciljevi su podići svijest o važnosti učenja jezika kako bi se povećala višejezičnost i interkulturalno razumijevanje, promicati bogatu jezičnu i kulturnu raznolikost Europe te poticati cjeloživotno učenje jezika u školi i izvan nje.

Ovaj dan obilježili su i Cankarevci nizom aktivnosti među kojima su učenje raznih riječi na europskim jezicima, učenje naziva država Europe na znakovnom jeziku, upoznavanje europskih pjesama i sl.

MEĐUNARODNI DAN MIRA

Učenici 1. c razreda obilježili su Međunarodni dan mira razgovarajući o tome što je mir, kako postižemo mir sa sobom te unutar razreda. Napravili su i razredni simbol mira.

EUROPSKI TJEDAN MOBILNOSTI

Učenici 3. b razreda OŠ Ivana Cankara 16. rujna su obilježili Europski tjedan mobilnosti šetnjom do Knjižnice Vladimira Nazora u Vodnikovoj ulici gdje su nas dočekale knjižničarke Martina i Barbara s dječjeg odjela. Ispred same knjižnice pripremile su poligon jednostavnih starinskih igara te smo kroz igru, mala natjecanja i šalu proveli ugodnih sat vremena u stalnom kretanju. Iako nismo smjeli ući u prostor knjižnice zbog propisanih epidemioloških mjera, drago nam je što smo se družili s knjižničarkama iz našeg kvarta. Zabavili smo se igrajući pomalo zaboravljene igre poput Crne kraljice, Care, care, gospodare koliko
je sati?, Pingvini i krokodili, Pokvareni pokret... Na kraju druženja poklonile su nam dvije knjige za školsku knjižnicu i pozvale učenike da u knjižnicu dođu u pratnji svojih roditelja.

bottom of page