UZMI OSMJEH I DARUJ GA ONOME TKO GA NIKAD NIJE IMAO. UZMI ZRAKU SUNCA I POŠALJI JE TAMO GDJE VLADA NOĆ.

                                                    

Mahatma Gandhi

Humanitarna akcija Božić je radost za svako dijete

 

U našoj Cankarici smo tijekom mjeseca prosinca proveli humanitarnu akciju "Božić je radost za svako dijete".

Svoje veliko srce, učenici i roditelji OŠ Ivana Cankara, pokažu kad god je pomoć potrebna.

U cilju razvijanja svijesti o brizi i empatiji za druge, škola je u suradnji s roditeljima i učenicima ove godine pomogla prikupljanjem potrebnih stvari djeci iz Dječjeg doma Laduč.

Posjetili smo Dom gdje smo dostavili prikupljenu donaciju i družili se s divnim djelatnicima Doma i  zahvalnim štićenicima koji su se jako razveselili našem dolasku i majicama s logom naše škole.

Prenosimo svima veliko HVALA od ekipe iz Laduča uz tople pozdrave i vesele čestitke za nadolazeće blagdane!

​”70x1” akcija za školu Sv. Franje u Africi

 

CILJ akcije je prikupiti sredstva za kupnju školskog autobusa za St. Francis Secondary School, srednju školu u selu Lower Subukia, prometno izoliranog područja u pokrajini Nakuru, Kenija.

St. Francis Secondary School je škola internatskog tipa s tri stotine siromašnih učenika koju vodi i za koju se brine hrvatski misionar fra Miro Babić. Usprkos beskrajnom siromaštvu i krajnje otežanim uvjetima u kojima se odvija život škole, njeni učenici ostvaruju odlične rezultate na službenim državnim ispitima. Još je važnije da St. Francis pohađaju učenici iz svih etničkih skupina u Keniji (a ima ih 42), svih vjerskih skupina (katolici, protestanti i muslimani), djeca iz grada i sa sela, djeca s invaliditetom koja sva dijele isto siromaštvo i istu želju da pronađu način izlaska iz tog siromaštva za sebe i svoju obitelj. Upravo je škola ono mjesto koja može pružiti rješenja za trajni izlazak iz deprivacije, bijede i bolesti za stanovnike te lokalne zajednice.

Osim škole, fra Miro vodi Mali dom - sirotište za djecu s poteškoćama u razvoju bez roditeljske skrbi i Dom zdravlja u kojem se pružaju medicinske usluge za 15.000 stanovnika doline Subukija u centralnoj Keniji.

Nevjerojatnim trudom i upornošću fra Mire Babića, učenika i nastavnika, te dobrotom donatora s različitih strana svijeta u kompleksu škole su obnovljene učionice, namještaj i spavaonice za učenike. Jednako tako je uspostavljeno i redovito funkcioniranje školske kuhinje.

Najveći problem s kojim se susreću je nedostatak autobusa koji bi bitno omogućio podizanje standarda i kvalitete uvjeta života i rada učenika i nastavnika u ovoj izoliranoj sredini.

Školski autobus je u Keniji, inače, dio školske opreme. Ne može se donirati jer standardni autobusi ne mogu voziti u tim uvjetima. U cijeloj dolini Lower Subukia, naime nema asfalta nego se transport odvija na zemljanim, teško prohodnim putevima, posebno u vrijeme kišne sezone, kada je ovo selo često ostaje otcijepljeno. Stoga se autobus mora naručiti u tvornici u gradu Nakuru koja proizvodi vozila prilagođena lokalnim uvjetima. Cijena takvog autobusa je cca. 70 000 eura. To je novac koji je teško prikupiti od malo donatora. Tako je rođena ideja ”70 x 1”, u kojoj bi 70 škola iz Republike Hrvatske sakupilo dar u vrijednosti jedne tisuće eura i na taj način bi pomogli vršnjacima koji obrazovanje stječu u teškim uvjetima afričke svakodnevice. Za prosječnu školu od petstotinjak učenika to znači donaciju od PETNAEST KUNA po učeniku, a svi zajedno činimo veliko i plemenito djelo. Cijela će akcija biti praćena i prezentirana na web i facebook stranici Malog doma (www.malidom.com).

Cankarica je postala kuma

 

Lucy ima 15 godina i odrasta u jako siromašnoj obitelji. Svoju majku nije upoznala jer je umrla na porodu.

O njoj i još dvije sestre brine nezaposleni otac, a zbog siromaštva u kojem žive jedna od sestara nije nikad išla u školu te nije imala mogućnost za usvajanje mnogih znanja i vještina. Budući da teško žive, Lucy i sestre koriste svaki slobodni trenutak da pomognu ocu i tako pridonesu ionako skromnim životnim uvjetima. Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja želja joj je upisati studij novinarstva.

Osnovna škola Ivana Cankara | Cankareva 10, Zagreb | +38513702048 | cankarica@os-icankara-zg.skole.hr

© Osnovna škola Ivana Cankara. Sva prava pridržana.