top of page
7a1f84e37f4e5fce0f7ca56b70c7e49a_XL.jpg

Nakon okruglog stola sve sudionice pogledale su kratak prigodni video koji su im u znak podrške poslale mnoge uspješne žene i znanstvenice iz svijeta te djelatnici JPL-NASA laboratorija u Americi.

Niz oduševljenja nastavio se kratkim predavanjem profesorice Maje Mačinko pod nazivom „Moje NASA iskustvo i STEM putovanje Amerikom“ na kojemu im je profesorica pričala kako su izgledala njezina dva posjeta JPL-NASA laboratorijima te sve o stipendiji američke ambasade pod nazivom „Hidden no more: Advancing Women in STEAM Fields“ u sklopu International Visitor Leadership programa. Pričala im je o tome kako izgledaju pripreme rovera za Mars, otkrila neke tajne tehnologije koje se koriste, pokazala dojmove svojih posjeta mnogim institutima i učilištima poput Fermilaba i Caltecha, imaginarnog radnog mjesta Sheldona Coopera iz serije Teorija velikog praska. Djeca su nakon predavanja ponovno imala seriju pitanja koja su oduševila i nasmijala sve u dvorani.

Predavanje One mijenjaju svijet unatoč... održale su učenice 5. b razreda izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje pod vodstvom učiteljice Petre Večerić. Kroz predavanje su pokušale osvijestiti važnost kvalitetnog obrazovanja te ravnopravnosti spolova. Nakon kratkog pregleda položaja žena kroz povijest, stereotipa koji još i danas

postoje, prikazale su primjere uspješnih žena koje su se zahvaljujući svojoj snalažljivosti uspjele izboriti za svoja prava. Također, navele su i neke od brojnih žena znanstvenica koje su svojim otkrićima zaslužne za svijet u kakvom danas živimo. Naglasak su stavile na važnost obrazovanja u postizanju ravnopravnosti spolova te pozvale sve prisutne djevojke i djevojčice na obrazovanje i ustrajnost u svladavanju prepreka na putu do cilja. Predavanje je imalo predivan učinak na sve žene u dvorani.

Za djevojčice prvih razreda održane su radionice Zvijezde vodilje – žene u astronomiji te Male znanstvenice koje su za učenice pripremile učiteljice Nikol Smajla, Željka GorenecKristina Podoreški. Kroz kreativne aktivnosti potakle su zanimanje za znanošću kod najmlađih.

Djevojčicama drugih, trećih i četvrtih razreda profesorica tehničke kulture Maja Mačinko je uz suradnju učiteljica produženog boravka te pet učenica sedmih i osmih razreda odradila radionicu „Izradi raketu i poleti u Svemir“. Nakon uspješno izrađene rakete djevojke su ih

lansirale u nebo u dvorištu škole.

Manifestaciju su podržali i mnogi inovatori i poduzetnici koji su u holu škole prisustvovali pravom malom sajmu inovacija te odradili gomilu prezentacija i radionica za svu djecu škole te posjetitelje. Pridružili su nam se Institut za razvoj i inovativnost mladih, STEMI, Algebrina Digitalna akademija, Društvo pedagoga tehničke kulture Grada Zagreba, Gradionica, Ardubotics, Designatone i Didacta Advance d.o.o. Ovim im putem svima od srca zahvaljujemo na doprinosu za današnji dan.

Najveća zahvala ide našem ravnatelju profesoru Borisu Počuči, koji je podržao našu inicijativu sa osmjehom na licu obilježio ovaj važan dan sa nama te prepoznao važnost promoviranja znanosti kod djevojčica od malih nogu.

bottom of page