top of page

KUTAK PEDAGOGA

Dobar pedagog je, prije svega, inspiracija, lider u znanju i čovjek u razumijevanju. On je human; naklonjen ljudima, uvijek pruža šanse, otkriva vrijednosti i kvalitete, zaštitnički je nastrojen i pravičan – prema svima.

smiling-friends-hugging-playground_1098-

Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.)

 

Na kraju Mjeseca borbe protiv ovisnosti i nakon sedmodnevnog glasanja za najbolje slogane i najbolje plakate, dobili smo konačne rezultate nagradnog natječaja „Škola bez ovisnosti - grad bez ovisnosti“.

 

  1. U KATEGORIJI NAJBOLJI SLOGANI- OSNOVNE ŠKOLE

Kaira Matijana Špoljar iz 7.a osvojila je PRVO mjesto sa sloganom „Droga je lovac na tvoj novac!“.

 2. U KATEGORIJI NAJBOLJI PLAKATI -OSNOVNE ŠKOLE

Učenici 7.a osvojili su TREĆE mjesto u kategoriji za najbolji plakat.

Dobitnike očekuju vrijedne nagrade!

Čestitamo nagrađenim učenicima 7.a,  svim našim sudionicima te svima koji su glasali!

OD TOLERANCIJE DO RAZUMIJEVANJA I PRIHVAĆANJA RAZLIČITOSTI

PIŠE: Ivanka Tišljar, pedagoginja

Pojam tolerancija dolazi od latinske riječi tolerantia i znači snošljivost, trpeljivost, prihvaćanje drugih, drugačijih mišljenja, običaja, stavova i načina života.

UNESCO-va definicija iz 1995. godine, između ostaloga, navodi: „Tolerancija je poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje bogatstva različitosti u našim svjetskim kulturama, naša forma izražavanja i način da budemo ljudi. Tolerancija je harmonija u različitostima. To znači prihvaćanje činjenice da ljudska bića, prirodno različita u svojim nastupima, situacijama, govoru, ponašanju i vrijednostima imaju pravo živjeti u miru i da budu kakvi jesu. Također znači da se nečija viđenja ne nameću drugima.“

Tolerancija se može naučiti.

Prvi je učitelj tolerancije obitelj u kojoj se od malih nogu postavljaju temelji društvenih i moralnih vrijednosti, stavova o sebi, drugima i društvu pa tako i temelji odgoja za nenasilnu komunikaciju i prihvaćanje. Tolerancija se uči najčešće po uzoru, pa tako, gledajući onoga tko  ma razvijene tolerantne obrasce ponašanja, i dijete će ih usvojiti.

Prvi preduvjet učenju tolerancije jest empatija, odnosno sposobnost uživljavanja i razumijevanja tuđih osjećaja i ponašanja

Netolerancija se izražava vrijeđanjem, ismijavanjem, izrugivanjem, zastrašivanjem, isključivanjem i sličnim negativnim postupcima te vodi prema mržnji i nesnošljivosti.

Škola, kao odgojno-obrazovna ustanova obvezna je učenicima osigurati provedbu programa kojima se promiče zaštita njihovih prava, sigurnost i zdravlje. To su školski preventivni programi, sastavni dio godišnjega plana i programa rada, a provode se u sklopu redovite nastave, sata razrednika, školskih i razrednih projekata, predavanja i drugih aktivnosti koje organizira školska ustanova. Jedan od najvažnijih ciljeva tih programa razvijanje je vještine tolerancije i stvarnoga uvažavanja tuđih mišljenja i ponašanja. Stoga se organiziraju razgovori, radionice i savjetovanja za učenike s ciljem stvaranja prijateljskoga okruženja, razvoja tolerancije, poštovanja različitosti te primjene nenasilne komunikacije.

Tako učenici prihvaćanje različitosti trebaju ugraditi u vlastiti sustav vrijednosti kako bi mogli prihvaćati i 

uvažavati drugačije od sebe, a ne ih samo podnositi. Učenici često navode kako je lakše biti tolerantan prema onima koji su im slični, nego onima koji su drugačiji od njih. Prirodno je osjetiti strah od nepoznatoga i drugačijega jer ne znamo kako bi se prema njemu odnosili. Rješenje je u upoznavanju drugačijega mišljenja, uvjerenja, ponašanja, čime širimo vidike, spoznajemo nešto novo, bolje razumijemo sebe i druge. Time od početne nesnošljivosti, dolazimo do snošljivosti, zatim razumijevanja i na kraju uvažavanja različitosti.

Bogatstvo života je u različitosti!

 

Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.)

 

Nagradni natječaj „Škola bez ovisnosti- grad bez ovisnosti“ Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“. Sudjelovali su učenici sedmog i osmog razreda.

Dvije kategorije natječaja (posebno za osnovnu i posebno za srednju školu):

1. najbolji plakat

2. najbolji slogan

Glasanje počinje 9.12.2020. u 12:00, a završava 15.12.2020. u 23.59.

Rezultati glasanja bit će objavljeni 17.12.2020. , kao i način na koji će se realizirati nagrade.

Glasujmo za najbolje radove učenika naše škole!

Kategorija:

1.najbolji plakat (7.a, 7.b, 7.c, 8.b)

Slogani učenika naše škole:

-U modi je džogiranje, a ne drogiranje

-Droga je lovac na tvoj novac

-Droga je smeće i odvaja nas od sreće!

-Ne tražite sreću u ovisnosti, nego u ljudima!

-Ne motaj se oko igle, više neće biti igre!

-U zdravom tijelu zdrav duh, ovisnost okači o stup

-Budi pun adrenalina, a ne heroina

-Život je prekratak za loše stvari

-Ako život želiš imati, ovisnosti ne smiješ primati

-Odleti od droge

-Bolje vodu piti, nego ovisan o alkoholu biti

- Reci drogi ne, sačuvaj organe sve

-Bolje studirati nego dilati

-Kratak je put od pušenja do gušenja

-Uz ovisnost tvoja radost i sreća nemaju nade jer ih prvo samo posudi, a zatim UKRADE!

-Ovisnost nema život, zato će uzeti tvoj

-Reci drogi ne, jer ona uništava sve

-Nemoj „popušiti“ foru

OBAVIJESTI

Poštovani roditelji,

pozivamo vas na Tribinu „Rizik adolescencije – razvoj ovisničkog ponašanja mladih“, koja će se održati 11. prosinca 2019. godine (srijeda) s početkom u 18.00 sati u Centru za mlade, Heinzelova 62a. 

Poziv za roditelje

Tibina

   NAGRADNI NATJEČAJ
 „Škola bez droge - grad bez droge“

U petak 13. 12. 2019. u 12:00 učenice Nika Bolf, 7. b i Luce Marušić, 7. c, u pratnji  pedagoginje Ivanke Tišljar, nazočile su svečanoj dodjeli nagrada nagradnog natječaja „Škola bez droge - grad bez droge“.

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada obilježen je kraj Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti (15. 11. - 15. 12.).

Luce Marušić osvojila je drugo mjesto u kategoriji za najbolji slogan („Dugo živi, drogu ne šljivi!“).

Nika Bolf osvojila je treće mjesto u kategoriji za najbolji slogan („Ne budi lud na drogin način, budi lud na svoj način!“).

Učenicima su dodijeljena priznanja i vrijedni poklon bonovi.

Čestitamo!

   NAGRADNI NATJEČAJ
 „Škola bez droge - grad bez droge“

U petak 14.12.2018. u 12:00 učenici Marko Babić,7.b i Mario Čičin Šain, 7.c, u pratnji učiteljice Marije Martinović i pedagoginje Ivanke Tišljar, nazočili su svečanoj dodjeli nagrada nagradnog natječaja „Škola bez droge - grad bez droge“.

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada obilježen je kraj Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.).

Mario Čičin Šain osvojio je prvo mjesto u kategoriji za najbolji slogan („Bez droge i cigara, uštedjet ćeš si života i para.“).

Marko Babić osvojio je drugo mjesto u kategoriji za najbolji slogan („Droga uzima, droga ne daje.“).

Učenicima su dodijeljena priznanja i vrijedni poklon bonovi.

Čestitamo!

10. FESTIVAL PRAVA DJECE

 U utorak 16.10.2018. učenici vršnjaci pomagači 6. razreda i učenici Poludnevnog boravka Centra za pružanje usluga u zajednici Zagreb-Dugave, u pratnji pedagoginje i voditeljice Poludnevnog boravka, sudjelovali su na filmskoj matineji 10. Festivala prava djece.

Prikazano je 11 najboljih filmova  dječjeg stvaralaštva filmskih družina i klubova iz cijele Hrvatske.

Festival2018 (1).jpg

DOSTOJANSTVOM PROTIV NASILJA

U našoj se školi ove godine provodio program ''Dostojanstvom protiv nasilja'' sa svim učenicima sedmih razreda. Program je bio usmjeren na prevenciju vršnjačkog nasilja među učenicima, a činile su ga interaktivne radionice koje sprječavaju nasilje poticanjem učenika u rastu prema izvrsnosti i donošenju zdravih odluka kroz poštivanje ljudskog dostojanstva. Zadovoljni smo kako su se učenici uključili u raspravama, raznim grupnim aktivnostima, igrama, domaćim zadaćama te na završetku programa, u forum teatru. Učenici su se tijekom 15 radionica međusobno bolje povezali, razvijali istinsko zajedništvo uvažavajući i poštivajući različitosti, upoznali bogatstvo različitosti i jedinstvenost svake osobe. Također, putem različitih vježbi razvijali su kvalitetnu komunikaciju, uvježbavali konstruktivno rješavanje sukoba, naučili kako povećati samopoštovanje te kako na ispravan način izražavati emocije.

bottom of page