top of page

First LEGO league - 2017/2018

Na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza održano je državno natjecanje First Lego League.

Osim u Hrvatskoj, natjecanje se provodi u 88 zemalja svijeta. Na završnom turniru sudjelovalo je 14 ekipa. Svaka ekipa se sastojala od tri do deset članova starih između 9 i 16 godina te dvoje voditelja.

Tema natjecanja bila je Živa voda. Djeca su morala pokazati svoje znanje i vještine u četiri kategorije: robotska igra, tehnički intervju, projekt i temeljne vrijednosti.

OŠ Ivana Cankara i tim I are robot su i ove godine sudjelovali na natjecanju i osvojili izvrsno prvo mjesto u kategoriji temeljne vrijednosti te drugo mjesto u ukupnom poretku. Kao drugo plasirani osvojili smo pozivnicu na regionalno finale koje će se održati 10.03. u Sloveniji.

First LEGO league - Prva LEGO liga

U osnovi FIRST® LEGO® League (FLL) je istraživački program za djecu uzrasta od 9 do 16 godina koji je kreiran da djecu zainteresira za znanost i tehnologiju – i nauči ih važnim i korisnim životnim vještinama. FLL se poučavati u učionicama, ali nije stvoren samo zbog toga. Timovi mogu biti udruženi sa nekim postojećim klubom ili organizacijom ili mogu biti samo grupa prijatelja koji žele raditi nešto zanimljivo.

U FLL programu timovi uče kroz ono, ŠTO RADIMO (Robot Game i Projekt), i KAKO to RADIMO (FLL Vrijednosti).

TEMELJNE VRIJEDNOSTI
Temeljne vrijednosti su srce natjecanja FIRST® LEGO® League. Prihvaćanjem temeljnih vrijednosti sudionici uĉe da prijateljsko natjecanje i zajedniĉko napredovanje nisu razliĉiti ciljevi te da je međusobno pomaganje osnova timskog rada.

Ovogodišnja tema ŽIVOTINJSKI SAVEZNICI, promatraj ljude i životinje kao saveznike u potrazi za boljim životom jednih i drugih. Ponekad ljudi pomažu životinjama, a ponekad životinje pomažu ljudima. Projektni zadatak tvog tima ove sezone je učiniti naše interakcije sa životinjama boljima – u nadi da će biti bolje za sve nas.

ROBO-IGRA
Trebamo li mi životinje ili one trebaju nas? U svakom sluĉaju, odgovor je: DA! Ova robo-igra prikazuje samo dio naše predivne priĉe sa životinjama. Dok radite na misijama, obratite pažnju kako su inovacije i tehnologija na mnogo naĉina omogućili ljudima i životinjama da dijele znanja, prijateljstvo, pomoć, dnevne potrebe, zaštitu, zabavu i ljubav… Kao što ćete vidjeti, ostalo je puno zabavnih problema za riješiti!

Učenici naše škole su na ovom iznimno kompleksnom i teškom natjecanju osvojili izvrsno 1. mjesto u kategoriji Projekt za najbolju analizu, inovativno rješenje i predstavljanje projekta ovogodišnjeg izazova "Životinjski saveznici".

Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj

Prvi dan

bottom of page