O68Z3N0.jpg

MEMENTO PRIJATELJSTVA 6

etwinning.png

Memento prijateljstva je projekt koji kroz niz aktivnosti s učenicima od 1.- 4.razreda razvija kompetencije Građanskog odgoja i obrazovanja.

Učenici će kroz niz aktivnosti stjecati znanje o sebi, razumjeti svoje emocije, razvijati odgovornost prema sebi i drugima. Usvajat će i njegovati kroz razne poticajne situacije i aktivnosti temeljne humane vrijednosti kao što su prijateljstvo i nenasilje, pravednost i empatija. Učenici će primjenjivati dječja prava u svakodnevnom životu te naučiti se preuzimati odgovornost za svoja ponašanja i odluke.

SUDIONICI: 2. C

MOJ GRB, NAŠ GRB

Kroz izradu grbova istražili smo po čemu se međusobno razlikujemo, a po čemu smo slični. 

Razred: 2. c

MOJ RAZRED KAO BUKET CVIJEĆA

Svatko od nas je drugačiji i svatko od nas ima nešto što naš razred čini boljim. Svaki učenik u razredu je poput cvijeta, drugačiji od drugih, no kada se svi držimo zajedno i surađujemo, tvorimo najljepši buket.

Razred: 2. c

TOLERANCIJA

Osvještavamo naše različitosti i važnost njihovog prihvaćanja. 

Razred: 2. c

DAN LJUDSKIH PRAVA

Obilježili smo Dan ljudskih prava. Proučavali smo koja su to naša prava, kome sve ta prava pripadaju, kako ih poštivati i čuvati. Temu smo povezali s tolerancijom na različitosti te dječjim pravima koja su proizašla iz ljudskih prava.

Napravili smo izložbu ljudskih prava u slikama te smo istražili koji su se to ljudi kroz povijest borili za određena ljudska prava.

Razred: 2. c

TOLERANCIJA MEĐU LJUDIMA

Nakon što smo se upoznali s ljudskim pravima u prošlom polugodištu, odlučili smo prikazati sve te različitosti izrađujući lutkice. U aktivnost smo uključili i roditelje, djedove i bake te tako proširili temu tolerancije kroz više generacija. 

Razred: 2. c

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

Dan ružičastih majica, nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, obilježili smo razgovorom o nasilju, njegovim uzrocima,načinima njegovog sprječavanja, kao i  poticanju tolerancije na različitosti. Također, napravili smo plakate kojima smo željeli poslati poruku o važnosti nenasilja te posljedicama nasilnih ponašanja. Plakate smo izvjesili u predvorju škole gdje su se taj dan okupili svi učenici naše škole. Zajedno smo pogledali kratak film o postupanju u slučaju nasilja te otpjevali himnu Dana ružičastih majica.

Razred: 2. c

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Obilježili smo Dan sigurnijeg interneta razgovarajući o opasnostima koje vrebaju na internetu, ali i pozitivnim stranama interneta.  Igrali smo kvizove i gledali animirane filmove na tu temu. Napravili smo plakate s porukama o ponašanju na internetu te izradili veliki mobitel od kartona. 

Posjetila nas je  izvršna direktorica HAKOM-a Ana KATALINIĆ MUCALO  koja je održala kratko predavanje o sigurnosti na internetu te sa školom obilježila potpisivanje Povelje.

Također, dali smo i kratak intervju na ovu temu.

Razred: 2. c

00:00 / 28:13

ŽELJE I POTREBE

Koje su naše želje, a koje potrebe? Jesu li one iste? Što prvo trebamo zadovoljiti? 

Razred: 2. c

KADA STANEM U TUĐE CIPELE

Je li uvijek sve onako kako nam se čini? Je li uvijek točno ono što nam netko kaže? Je li tuđa strana priče drugačija? Kako možemo znati što je istina? Kako možemo znati kako se tko osjeća? Pokušajmo stati u tuđe cipele. 

Ovu temu smo obradili kroz priču o Crvenkapici ispričanu od strane vuka i bake.

Razred: 2. c