top of page

Mislim zeleno, čuvam Zemlju

AUTOR PROJEKTA: Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono

Cilj projekta je kroz niz aktivnosti potaknuti učenike da budu aktivni građani u odnosu prema samoj planeti Zemlji i prema njenim resursima, osvijestiti učenike o ekološki prihvatljivom djelovanju koje će ih potaknuti da i sami pristupaju ovoj temi razmišljajući te da se aktivno uključe i djeluju u svojoj zajednici.

Međunarodni dan prašuma

U radionici o prašumama proučavali smo što su to prašume i zašto su važne za planetu Zemlju.

Međunarodni dan ozonskog omotača

U radionici o ozonskom omotaču smo učili o važnosti ozonskog omotača, kako ga očuvati, kako čuvati zrak oko nas te koje posljedice ostavlja njegovo onečišćenje.

Šuma priču priča

Boravak u školi u prirodi na Sljemenu povezali smo s ovim projektom i odlučili istražiti što se sve krije u šumi. Naučili smo da u šumi ne raste samo drveće, već da se u njoj skriva pravi mali svijet različitih bića. Ona je dom ne samo biljkama, već i mnoštvu životinja i ostalim organizmima. Svi oni čine ekosustav - zajednicu živih bića koja ovise jedna o drugima. Naučili smo i što je prirodna ravnoteža te da uništavanjem jednog živog bića u šumi, štetimo cijeloj njezinoj zajednici.

Međunarodni dan močvara

Što su močvare, zašto su važne, zašto ih nazivamo bubrezima svijeta, što je Ramsarska konvencija, koja su najpoznatija močvarna područja u Hrvatskoj i sl. naučili smo kroz radionicu održanu u sklopu Međunarodnog dana močvara.

Međunarodni dan šuma

Šume su pluća naše Zemlje,  izvor su čistog zraka, vode i hrane. One su posebno važne i potrebne mnogim životinjama pa kada dođe do sječe šume, dolazi i do uništavanja cijele jedne životne zajednice.

Međunarodni dan meteorologije

Meteorologija proučava vremenske promjene oko nas, a vremenska prognoza ih predviđa. Naučili smo pomoću kojih se sprava mjere temperatura, tlak zraka, smjer vjetra, tko su meteorolozi te što je bioprognoza.

Otpad nije smeće!

Stare novine i časopise pretvorili smo u košare.

Draga Zemljo, sretan ti rođendan!

Dan planete Zemlje obilježili smo izložbom plakata u predvorju naše škole koje smo izradili kroz ovaj projekt. Poručujemo svima da čuvaju našu planetu, jer bez nje ne bi bilo ni nas.

Sretan rođendan našoj planeti poželjeli smo i kroz pjesmu.

1111.png
bottom of page