top of page
NATJECANJA
Mjesec  hrvatske knjige   15.10. 2019. – 15.11.2019.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja  ove godine se održao pod nazivom Ritam odrastanja. Kako bi mogli riješiti online kviz, učenici viših razreda osnovne škole morali su pročitati tri romana: Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić, Drugačija Ivane Guljašević Kuman, te  Eva, mala žena Vlaste Golub.

Završna svečanost kviza održala će se uoči završetka Mjeseca hrvatske knjige, 14. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Organizator manifestacije su Knjižnice grada Zagreba uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture,

 a pobjednik naše školske knjižnice je Kristian Kumar, učenik 8.b razreda  (https://www.knjiznica.hr/mhk-kviz/).

 Kristiana je školska knjižničarka  nagradila prigodnim poklonom.  Čestitamo!

Natjecanje u čitanju naglas, 2019.

8. studenog, 2019. godine  održana je gradska razina 7. državnog natjecanja u čitanju naglas koje organizira Narodna knjižnica Vlado Gotovac Sisak.

Na natjecanju su sudjelovali Adam Šestić učenik 4.b razreda koji je predstavljao našu školu u mlađoj kategoriji ( 3. – 5. razred) i Lorena Herceg, učenica 6. b razreda  koja je predstavljala našu školu u starijoj kategoriji ( 6. – 8. razred).

Učenik Adam Šestić je u jakoj kunkurenciji vrhunskih čitača naglas Grada Zagreba osvoji 2. mjesto i time zaslužio sve pohvale. Bravo Adame!

Natjecanje u čitanju naglas, 2019.

U OŠ Ivana Cankara, 23. 10. 2019. godine učenici održano je natjecanje u čitanju naglas .

Prijavilo  se 36-ero  učenika od trećeg do osmog razreda.

Za natjecanje je bilo potrebno izabrati knjigu  iz koje želiš pročitati ulomak u vremenu od 2 minute. Prije samog čitanja naglas, učenici su trebali predstaviti sebe i knjigu koju su izabrali za čitanje u vremenu od jedne minute.

Natjecanje se održalo u školskoj knjižnice pred povjerenstvom od tri člana (čitaj tri učiteljice!) koje su ocjenjivale  kreativnost uvoda, jasnoću i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam. Učenik je ukupno mogao sakupiti najviše 90 bodova.

Pobjednici natjecanja su:

Adam Šestić, 4.b   (Nezgode i zgode kapetana Gaćeše)  s osvojenih 82 boda

Tin Ružić, 8.a  (Kronike Grega Heffleya) s osvojenih 74 boda

Za prva tri mjesta u svakoj kategoriji podijeljene su i nagrade, a Adama i Tina prijavljujemo za Gradsko natjecanje koje će se održati 8. studenog.

Čestitamo svim učenicima na sudjelovanju!

Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“, 2017./2018.

Kviz znanja i kreativnosti se sastoji od dva dijela:

a) kviza znanja

b) izrada kreativnog uratka (plakata)

 

 

Pozivamo sve zainteresirane učenike da se prijave za natjecanje školskoj knjižničarki.

Školska razina natjecanja održat će  se početkom prosinca.

Čitam sto na sat, 2017.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba  u kojem mogu sudjelovati učenici školskih knjižnica ili učenici članovi narodne knjižnice.
Za sudjelovanje u on-line kvizu  trebalo je  pročitati ove knjige:

·        Sježana Babić Višnjić: Krugovi na vodi,

·        Miro Gavran: Ljeto za pamćenje

·        Nena Lončar: Bio sam pas i opet sam

           

te koristiti u kvizu ponuđene online enciklopedije.
Završna svečanost uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada  održala  se u utorak, 15. studenoga u 12,00 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice. U prigodnom programu bila je izvedena dramatizacija ulomka iz romana Ljeto za pamćenje Mire Gavrana.

 Učenice Leona Vulelija (6.c), Ana Bijelić (5.a) i Jakov Šipić (5.a)  sa zanimanjem su pratili program  završne svečanosti ove manifestacije.  Upoznali su pisce  čije su knjige  čitali te glumce Doris Pinčić Rogoznicu i Roberta  Kurabšu koji su odglumili dio iz Gavranove knjige Ljeto za pamćenje.

U javnom izvlačenju nagrada Jakov je dobio utješnu nagradu.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja „Čitanje ne dolazi u pitanje“, 2017.

Ova godina je posvećena enciklopedistici  te je nekoliko pitanja zahtjevalo snalaženje i pronalaženje informacija  na internetu i to iz  on line enciklopedije  Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Knjige je do kraja listopada pročitalo i on line kviz u školskoj knjižnici riješilo 7 učenika.

KGZ su proglasile Paulu Bušelić, 6.b,  za pobjednicu u našoj školi! Čestitamo!!!

5. nacionalno natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda – županijska razina, 2017.

Učenik Luka Miletić, 4.c, i učenica Petra Rončević, 8.b, sudjelovali su na županijskoj razini natjecanja u čitanju naglas za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Organizator županijske razine je bila Gradska knjižnica grada Zagreba.  U konkurenciji 18 natjecatelja u mlađoj, i 16 natjecatelja u starijoj kategoriji, Luka i Petra su se pokazali vrlo dobri i zaslužili utješne nagrade. Luka je čitao knjigu Ivanke Borovac Ljubavne muke jednoga Luke, a Petra knjigu Nene Lončar Bio sam pas i opet sam. 

I ove godine svjedočili smo da  učenici od trećeg do osmog razreda imaju šarolik raspon čitateljskih interesa  i da bez obzira na nove digatalne tehnologije itekako cijene i vole „običnu“ knjigu i čitanje.

Čitanjem do zvijezda, 2017.

„Čitanjem do zvijezda“ je natjecanjeu znanju i kreativnosti koje organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara.  Ove godine su učenici trebali pokazati znanje odgovarajući na pitanja vezana uzsljedeće knjige:

Miro Gavran: Zaboravljeni sin

Zoran Pongrašić: Gumi, gumi

Damir Miloš: Bijeli klaun.

 

Troje najboljih na školskom natjecanju predstavlja školu na višim razinama.Našu školu su na županijskom natjecanju za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju predstavljali učenici 7.b razreda: Nola Matić, Jakov Piljek i Hana Heinrich.

 

Plakat je posebna kategorija i radi ga samo jedan učenik. Plakat se radi na temu „Ljepota različitosti“ i radi se na temelju sve tri knjige. To je kreativan uradak kojim učenik treba prikazati svoj doživljaj i emocije vezane uz ljepotu različitosti, poštivanje različitosti među ljudima, dati poruku publici i sl.

Nažalost, ove godine nismo imali predstavnika s plakatom.

Moja prva knjiga, 2016.

Svake godine tijekom zimskih praznika organiziramo radionice pisanja i ilustriranja priča te sudjelujemo na državnom natječaju Moja prva knjiga. Na 12. državni natječaj „Moja prva knjiga“ (šk.god. 2015./16.) iz naše škole se prijavilo 8 učenika sa svojim slikovnicama.

 

I ove godine vrijedno radimo za 13. Državni natječaj „Moja prva knjiga“.

bottom of page