NATJECANJA

1/2
Mjesec  hrvatske knjige   15.10. 2019. – 15.11.2019.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja  ove godine se održao pod nazivom Ritam odrastanja. Kako bi mogli riješiti online kviz, učenici viših razreda osnovne škole morali su pročitati tri romana: Ljeto na jezeru Čiču Jasminke Tihi-Stepanić, Drugačija Ivane Guljašević Kuman, te  Eva, mala žena Vlaste Golub.

Završna svečanost kviza održala će se uoči završetka Mjeseca hrvatske knjige, 14. studenoga u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Organizator manifestacije su Knjižnice grada Zagreba uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture,

 a pobjednik naše školske knjižnice je Kristian Kumar, učenik 8.b razreda  (https://www.knjiznica.hr/mhk-kviz/).

 Kristiana je školska knjižničarka  nagradila prigodnim poklonom.  Čestitamo!

1/4
Natjecanje u čitanju naglas, 2019.

8. studenog, 2019. godine  održana je gradska razina 7. državnog natjecanja u čitanju naglas koje organizira Narodna knjižnica Vlado Gotovac Sisak.

Na natjecanju su sudjelovali Adam Šestić učenik 4.b razreda koji je predstavljao našu školu u mlađoj kategoriji ( 3. – 5. razred) i Lorena Herceg, učenica 6. b razreda  koja je predstavljala našu školu u starijoj kategoriji ( 6. – 8. razred).

Učenik Adam Šestić je u jakoj kunkurenciji vrhunskih čitača naglas Grada Zagreba osvoji 2. mjesto i time zaslužio sve pohvale. Bravo Adame!

1/11
Natjecanje u čitanju naglas, 2019.

U OŠ Ivana Cankara, 23. 10. 2019. godine učenici održano je natjecanje u čitanju naglas .

Prijavilo  se 36-ero  učenika od trećeg do osmog razreda.

Za natjecanje je bilo potrebno izabrati knjigu  iz koje želiš pročitati ulomak u vremenu od 2 minute. Prije samog čitanja naglas, učenici su trebali predstaviti sebe i knjigu koju su izabrali za čitanje u vremenu od jedne minute.

Natjecanje se održalo u školskoj knjižnice pred povjerenstvom od tri člana (čitaj tri učiteljice!) koje su ocjenjivale  kreativnost uvoda, jasnoću i razgovjetnost, izražajnost u nastupu, primjerenost teksta uzrastu i sveukupni dojam. Učenik je ukupno mogao sakupiti najviše 90 bodova.

Pobjednici natjecanja su:

Adam Šestić, 4.b   (Nezgode i zgode kapetana Gaćeše)  s osvojenih 82 boda

Tin Ružić, 8.a  (Kronike Grega Heffleya) s osvojenih 74 boda

Za prva tri mjesta u svakoj kategoriji podijeljene su i nagrade, a Adama i Tina prijavljujemo za Gradsko natjecanje koje će se održati 8. studenog.

Čestitamo svim učenicima na sudjelovanju!

1/1
Natjecanje u znanju i kreativnosti „Čitanjem do zvijezda“, 2017./2018.

Kviz znanja i kreativnosti se sastoji od dva dijela:

a) kviza znanja

b) izrada kreativnog uratka (plakata)

 

 

Pozivamo sve zainteresirane učenike da se prijave za natjecanje školskoj knjižničarki.

Školska razina natjecanja održat će  se početkom prosinca.

1/2
Čitam sto na sat, 2017.

Nacionalni kviz za poticanje čitanja je natjecanje za mlade čitatelje koje se tradicionalno provodi u Mjesecu hrvatske knjige u organizaciji Knjižnica grada Zagreba  u kojem mogu sudjelovati učenici školskih knjižnica ili učenici članovi narodne knjižnice.
Za sudjelovanje u on-line kvizu  trebalo je  pročitati ove knjige:

·        Sježana Babić Višnjić: Krugovi na vodi,

·        Miro Gavran: Ljeto za pamćenje

·        Nena Lončar: Bio sam pas i opet sam

           

te koristiti u kvizu ponuđene online enciklopedije.
Završna svečanost uz javno izvlačenje i dodjelu nagrada  održala  se u utorak, 15. studenoga u 12,00 sati u predvorju Nacionalne i sveučilišne knjižnice. U prigodnom programu bila je izvedena dramatizacija ulomka iz romana Ljeto za pamćenje Mire Gavrana.

 Učenice Leona Vulelija (6.c), Ana Bijelić (5.a) i Jakov Šipić (5.a)  sa zanimanjem su pratili program  završne svečanosti ove manifestacije.  Upoznali su pisce  čije su knjige  čitali te glumce Doris Pinčić Rogoznicu i Roberta  Kurabšu koji su odglumili dio iz Gavranove knjige Ljeto za pamćenje.

U javnom izvlačenju nagrada Jakov je dobio utješnu nagradu.

1/1
Nacionalni kviz za poticanje čitanja „Čitanje ne dolazi u pitanje“, 2017.

Ova godina je posvećena enciklopedistici  te je nekoliko pitanja zahtjevalo snalaženje i pronalaženje informacija  na internetu i to iz  on line enciklopedije  Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža.

Knjige je do kraja listopada pročitalo i on line kviz u školskoj knjižnici riješilo 7 učenika.

KGZ su proglasile Paulu Bušelić, 6.b,  za pobjednicu u našoj školi! Čestitamo!!!

1/1
5. nacionalno natjecanje u čitanju naglas za učenike od 3. do 8. razreda – županijska razina, 2017.

Učenik Luka Miletić, 4.c, i učenica Petra Rončević, 8.b, sudjelovali su na županijskoj razini natjecanja u čitanju naglas za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju. Organizator županijske razine je bila Gradska knjižnica grada Zagreba.  U konkurenciji 18 natjecatelja u mlađoj, i 16 natjecatelja u starijoj kategoriji, Luka i Petra su se pokazali vrlo dobri i zaslužili utješne nagrade. Luka je čitao knjigu Ivanke Borovac Ljubavne muke jednoga Luke, a Petra knjigu Nene Lončar Bio sam pas i opet sam. 

I ove godine svjedočili smo da  učenici od trećeg do osmog razreda imaju šarolik raspon čitateljskih interesa  i da bez obzira na nove digatalne tehnologije itekako cijene i vole „običnu“ knjigu i čitanje.

1/1
Čitanjem do zvijezda, 2017.

„Čitanjem do zvijezda“ je natjecanjeu znanju i kreativnosti koje organizira Hrvatska mreža školskih knjižničara.  Ove godine su učenici trebali pokazati znanje odgovarajući na pitanja vezana uzsljedeće knjige:

Miro Gavran: Zaboravljeni sin

Zoran Pongrašić: Gumi, gumi

Damir Miloš: Bijeli klaun.

 

Troje najboljih na školskom natjecanju predstavlja školu na višim razinama.Našu školu su na županijskom natjecanju za Grad Zagreb i Zagrebačku županiju predstavljali učenici 7.b razreda: Nola Matić, Jakov Piljek i Hana Heinrich.

 

Plakat je posebna kategorija i radi ga samo jedan učenik. Plakat se radi na temu „Ljepota različitosti“ i radi se na temelju sve tri knjige. To je kreativan uradak kojim učenik treba prikazati svoj doživljaj i emocije vezane uz ljepotu različitosti, poštivanje različitosti među ljudima, dati poruku publici i sl.

Nažalost, ove godine nismo imali predstavnika s plakatom.

1/1
Moja prva knjiga, 2016.

Svake godine tijekom zimskih praznika organiziramo radionice pisanja i ilustriranja priča te sudjelujemo na državnom natječaju Moja prva knjiga. Na 12. državni natječaj „Moja prva knjiga“ (šk.god. 2015./16.) iz naše škole se prijavilo 8 učenika sa svojim slikovnicama.

 

I ove godine vrijedno radimo za 13. Državni natječaj „Moja prva knjiga“.