top of page

Pokusi su nova fora

Ljudski um je poput padobrana - funkcionira samo ako je otvoren.

Autor projekta: Udruga hrvatskih učitelja razredne nastave Zvono

2.b

O PROJEKTU

Projekt se odnosi na aktivnosti upoznavanja STEM područja kroz organiziranje pokusnih elemenata sa sadržajima prirodoslovlja i samostalno izvođenje manjih pokusa te njihova primjena u životnom okruženju.

Ciljevi ovog projekta su približiti učenicima znanstvene sadržaje, primjerene njihovoj dobi, omogućiti učenicima upoznavanje i shvaćanje osnovnih zakonitosti i procesa koji vladaju u prirodi, kao i osposobiti učenike da iz povezane sadržajne cjeline izdvoje pojedinačni problem, prouče ga i tako stečeno znanje upotrijebe za razumijevanje cjeline. Također, kod učenika se nastoje pobuditi zanimanje i želja za stvaranjem, otkrivanjem i istraživačkim radom. Učenicima se stvaraju uvjeti kroz koje će otkriti svoje sposobnosti te značajke i vrijednost suradničkog učenja.

Pokus Proces gorenja - važnost kisika

Kroz pokus smo proučavali važnost kisika kroz proces gorenja. Zaključak o njegovoj važnosti za proces gorenja povezali smo s njegovom ulogom za život čovjeka. 

Pokus Istražujemo plinove

Kroz pokus smo proučavali je li moguće napuhati balon pomoću octa i sode bikarbone.

Pokus Čarolija u staklenci

Koristeći ulje, vodu, prehrambene boje i šumeću tabletu stvorili smo čaroliju u staklenci. Kako je došlo do čarolije i zašto možete pogledati u videu.

Golo jaje ili jaje bez ljuske

Uz pomoć octa sirovo jaje smo pretvorili u jaje bez ljuske koje je postalo gumeno.

Duga u epruveti

Razmišljajući o gustoći vode, napravili smo dugu u epruveti.

Šareno cvijeće

Razmišljajući o čistoći okoliša, pokusom smo provjerili upija li biljka iz tla samo vodu ili i ostale tvari koje se u njoj nalaze. Onečišćenost vode smo prikazali prehrambenim bojama. Nakon tjedan dana, naši su bijeli cvjetovi postali prošarani bojama što znači da su u sebe upili i "nečistoće" iz vode. 

Zaključili smo da moramo čuvati okoliš, a time i biljke jer nam one omogućavaju život na Zemlji.

bottom of page