top of page

Istraživački projekt naših učenika na Pekinškom natjecanju mladih u

znanstvenom stvaralaštvu (BYSCC) u Kini


Ponosno najavljujemo Beijing Youth Science Creation Competition (BYSCC) u Pekingu, čije se bogato naslijeđe proteže preko 40 godina. Ovo natjecanje predstavlja vrhunsku platformu za promicanje znanstvene i tehnološke inovativnosti među mladima, s ciljem poticanja istraživačkog duha i podizanja svijesti o važnosti znanstvenog obrazovanja. BYSCC je postao nezaobilazan događaj u Pekingu, ističući se kao vrhunsko okupljanje osnovnoškolaca i srednjoškolaca koji pokazuju svoje istraživačke rezultate i dijele ideje s kolegama. Ova manifestacija slavi postignuća mladih u znanosti i tehnologiji i potiče međunarodnu razmjenu, privlačeći sve veći broj sudionika iz različitih zemalja.


Domaćin 43. BYSCC je Sveučilište Kineske akademije znanosti. Studenti iz Pekinga prijavili su ukupno 199 projekata, dok su 21 projekt prijavili sudionici iz drugih zemalja, a neke od njih su Češka, Indonezija, Italija, Rusija, Južnoafrička Republika i Tajland, te Hrvatska.


Na ovom prestižnom događaju učenici naše škole (OŠ Ivana Cankara) predstavili su svoj projekt i natjecali se s vršnjacima iz cijelog svijeta. Njihova strast, kreativnost i predanost znanstvenom istraživanju pokazatelji su izvrsnosti naše škole. Sudionici online dijela natjecanja su Marko Barišić, Lucija Barišić i Jana Dragosavljević s projektom „MISSION TO PLANET STEAM“ uz mentorstvo profesorice Mačinko.


Otkako je prvi put održan 1979. godine, BYSCC je doživio značajan rast i razvoj. Dobio je priznanje od strane lokalnih vlasti, a gradski čelnici su redovito prisustvovali događanju, nagradivši najuspješnije sudionike. Internacionalizacija natjecanja postaje sve značajnija, s brojem zemalja i sudionika koji se svake godine povećava. Uz izvrsnu podršku domaćih i stranih stručnjaka te uspostavljene veze s drugim međunarodnim natjecanjima, BYSCC se transformirao u globalni događaj koji promiče suradnju i razmjenu ideja među mladim znanstvenicima diljem svijeta. S nestrpljenjem očekujemo još jedno uzbudljivo izdanje BYSCC-a, gdje će mladi istraživači nastaviti inspirirati svojom kreativnošću i strašću za znanost.






bottom of page