top of page

Izlet u Muzej krapinskih neadertalaca


Petaši među neandretalcima


Tog proljetnog jutra 11. travnja 2024. godine uzbuđenost se osjećala u zraku dok su peti razredi ulazili u autobuse koji su već palili svoje motore. Tijekom izlaska iz autobusa pozdravio nas je kip krapinskoga neadertalca. Hodali smo po vlažnoj šumi uz pratnju troje profesora: prof. Isabele Jeromela Brlek, prof. Antuna Sokola i prof. Jelene Pirner te pratiteljice Alke.


Na ulasku u muzej dočekao nas je vodič čudnoga izraza lica (nije se znalo je li veseo ili zapanjen brojem učenika), a razredi su bili razdvojeni u dvije velike grupe. U muzeju smo prvo pogledali film o simulaciji života krapinskih neadertalaca koji je na nekim dijelovima bio strašan, ali i zanimljiv. Nakon projekcije prva je prostorija koju smo vidjeli bio realističan prikaz ljekarne i škole 19.-20. stoljeća.


Nakon prve prostorije dočekale su nas neobične slike ljudi, a nakon toga slike različitih vrsta majmuna (uz preparirane životinje i korintski stup). Uslijedio je duuuuuuuugi film o nastanku svemira, a kad je napokon završio, no uslijedio je prikaz DNK-a, a zatim i skulpture čovjekolikih majmuna koje su nas dovele do vrlo živopisnog prikaza izgleda krapinskih neandertalaca u svakodnevnim situacijama. Nakon toga bio nam je prikazan (ne pravi) DNK, a poslije su nas dočekale skulpture majmuna!


Posljednja etapa posjeta bila je, učenicima najzanimljivija, suvenirnica (koja je brzo izvukla novac iz džepova učenika). Radionica oblikovanja gline i kratka igra pred muzejom bili su ono što nas je posebno razveselilo, a potom je i fin ručak učinio ovu terensku nastavu jednom lijepom i poučnom uspomenom.


Maks Praznik, 5.a




bottom of page