top of page

Svjetski dan svjesnosti o autizmu


Autizam je neuro-razvojna osobitost prepoznata i dijagnosticirana sve većem broju učenika redovnih osnovnih i srednjih škola. Nažalost, u hrvatskom društvu uz njega još uvijek vežemo sram i nerazumijevanje, koji proizlaze iz neznanja i predrasuda. Cankarica je škola koja predrasude prema autizmu nastoji prevladati jačanjem svijesti svojih učenika, ukazujući im na važnost pravovremenog prepoznavanja, uvažavanja i podržavanja učenika/osoba s autizmom.


Riječ autizam dolazi od grčke riječi autos=sam, usmjeren na sebe. Prvi je put dijagnosticiran u SAD-u davne 1943. godine. U svibnju 2013. medicinskim priručnikom DSM V sva su obilježja autizma spojena u jedan krovni naziv - Spektar autizma. Riječ spektar ukazuje na različitu razinu podrške potrebnu osobama s autizmom u njihovu svakodnevnom životu, od najmanje do značajne.


Ujedinjeni narodi proglasili su 2. travnja Svjetskim danom svjesnosti o autizmu kako bi cijelom svijetu skrenuli pozornost na ovo stanje, čije se karakteristike zamjećuju već tijekom prvih tri godine djetinjstva i s kojim osoba živi čitav život.


Autizam nije bolest pa se stoga ne može izliječiti, ali se ranom stručnom intervencijom i kontinuiranom rehabilitacijom osobu može osnažiti za uspješan samostalan, ispunjeni život.


Djelićem slagalice (puzzlom), simbolom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, autor Gerald Gasson želio nam je poručiti kako svaki pojedinac s autizmom svojim individualnim osobitostima doprinosi društvu, baš kao što djelić slagalice, na svoj jedinstven način, doprinosi cjelovitosti slike. Pružimo danas podršku osobama s autizmom i osnažimo vlastitu svjesnost gledanjem kratkog animiranog filma na poveznici:




bottom of page