top of page

CANKARICA - STEM ŠKOLA

Home-Join us.jpg
Competent label.png
Proficient label.png
Expert label.png

STEM škola definirana je kao škola s jasnom STEM strategijom, koju karakteriziraju različiti ključni elementi i kriteriji.

Ova je definicija rezultat Europskog STEM Izvještaja o školama koje se temelji na opsežnom pregledu literature i temeljitom konzultacijskom procesu s četiri skupine ključnih dionika u obrazovanju znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike (STEM). Ti su ključni dionici škole, nastavnici STEM-a, ministarstva obrazovanja i STEM industrije.

Kriteriji izvješća za "STEM škole" identificiraju ključna područja koja mogu pomoći školama da napreduju i imaju jasniju strategiju za STEM obrazovanje. Konkretno, ključna područja odnose se na poduku, nastavni plan i program, ocjenjivanje, osoblje, školsko vodstvo, socijalne veze škole i školsku infrastrukturu.

 

Oznaka STEM škole zajednička je inicijativa europskih školskih mreža, Ciencia Viva (Portugal), Maison pour la Science d'Alsace (Francuska), Centra za promociju znanosti (Srbija) i Centra za razvoj obrazovanja (Litva) pokrenuta 2017. godine.

Njihov je cilj pružiti europskim školama uslugu akreditacije i podrške za cijelu Europu kao i internetsko okruženje za nastavnike, ravnatelje škola i školsko osoblje kako bi razmijenili svoje STEM strategije na razini škole.

 

Na temelju STEM strategije škole i drugih čimbenika koji se procjenjuju tijekom postupka ocjenjivanja, moguće je dobiti jednu od sljedećih oznaka:

  • Kompetentnost: minimalna praksa strategije STEM škole

  • Iskusan: napredniji pristup strategiji STEM škole

  • Stručnjak: izvanredna praksa za sve kriterije strategije STEM škole

bottom of page