top of page
DOGAĐANJA KROZ GODINU
školska godina 2018./2019.
Mladi gramatičari posjetili Nacionalnu i sveučilišnu biblioteku

Mladi gramatičari, učenici 8. a razreda i uspješni sudionici Županijskog natjecanja u poznavanju hrvatskog jezika posjetili su 17. 6. Nacionalnu i sveučilišnu biblioteku.

Uz stručno vodstvo vidjeli su inkunabule, prvu hrvatsku gramatiku iz 1604. godine i brojne druge zanimljivosti.

Posjet je nagrada za predani rad na upoznavanju i usvajanju lijepog nam hrvatskog jezika.

1. a i 1. b posjetili su "Kuću za ljude i umjetnost- Lauba"

13. lipnja 2019. godine, učenici 1. a i 1. b razreda su u pratnji kustosice upoznali i vidjeli prostor Laube te imali jedinstvenu priliku vidjeti kako se priprema izložba.

Posjet prvih razreda Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski

U četvrtak, 30. 5., prvi su razredi posjetili Koncertnu dvoranu Vatroslav Lisinski.

Prisustvovali su probi orkestra te puno toga iskusili i  naučili o instrumentima i orkestru.

Tradicionalni izlet zadrugara

Već petu godinu za redom zadrugari završavaju poučno-kreativnim izletom. Dvorac Lužnica i Novi dvori Jelačićevi bili su mjesto ovogodišnjeg putovanja.

Luna Košćina pobjednica međunarodnog likovnog natječaja

Luna Košćina, učenica 1. c razreda, pobijedila je na međunarodnom likovnom natječaju Ljetne olimpijske igre u organizaciji Lithuanian Sports University Kėdainiai Aušra Progymnasium. Njezin rad Olimpijski akrobati osvojio je prvo mjesto u kategoriji prvih razreda.

U natjecanju su sudjelovali i radovi Tare Kadijević i Tare Radojićić, učenica 1. c razreda. 

Čestitamo našim učenicama na sudjelovanju i prezentiranju naše Cankarice u Europi, a našoj Luni velika čestitka na pobjedi!

Terenska nastava drugih razreda

Učenici 2. razreda bili su na terenskoj nastavi Promet u gradu. Obišli su zračnu luku, željeznički i autobusni kolodvor.

Posjet Zoološkom vrtu

9. svibnja 2019. god. učenici prvih razreda posjetili su Zoološki vrt grada Zagreba.

Noć knjige

Već tradicionalno, u našoj školi smo obilježili Noć knjige.

 

Kako je ovogodišnja manifestacija na nivou Hrvatske za vrijeme školskih praznika, naše smo druženje imali 9. travnja. U ugodnoj atmosferi, u punoj učionici, druženje smo započeli čitanjem poezije i proze. Čitali su svi! Učenici, učitelji, ali i roditelji. Bilo je tu lijepih riječi o obitelji, sreći, zavičaju, ali i o junacima iz svijeta knjige i stripa.

 

U drugom dijelu večeri, u kvizu o knjizi Čudnovate zgode šegrta Hlapića i Ivani Brlić Mažuranić, učenici su pokazali zavidno znanje i uspješnost u ekipama.

Slikom i riječju prikazujemo vam djelić atmosfere s tog zajedničkog druženja.

Književni susret sa Željkom Horvat Vukeljom

Danas, 11. travnja, u našu školu je došla književnica Željka Horvat Vukelja. Ispričala je priče o torbi i zviždaljci. Pitali smo ju koje su joj knjige bile najdraže u djetinjstvu. Jednu od njenih knjiga danas sam posudila u školskoj knjižnici (Nika, 3.b)

Posjetila nas je  književnica Željka Horvat Vukelja. Pričala nam je zanimljive priče i zabavila nas (Nina, 2.b) Imala je krasne pričice, i odlične zagonetke. Puno nas je hvalila. Osobito mi se svidjelo kada je pričala o crviću koji je tražio stan (Julija, 2.b). U učionici su nam se pridružili i 2.a i učenici 3. razreda. Prikazali smo igrokaz o bojama. Najviše mi se svidjelo kada smo nastupili (Bartol, 2.b). Bilo je jako zabavno i fora. Volio bi da nam opet dođe (Jakov,2.b).

Željka Horvat Vukelja je jako dobra spisateljica. Napisala je Leteći glasovir, Hrabricu i Slikopriče (Dorotea, 3.c)  Pričala je smiješne priče i rekla nam zašto je napisala knjigu Hrabrica (Nika, 3.c). Svidjelo mi se kad je pričala priču o tome kako je vjetar otpuhao baki šešir (Luka, 3.a).

Striborovci na turneji po Korčuli

Odigrane su četiri predstave za djecu iz Blata i Vele Luke popraćene gromoglasnim pljeskom.

U Parku znanosti

Učenici sedmih razreda sa svojim su razrednicama posjetili Park znanosti Mokrice u Oroslavju.

Riječ je o jedinstvenom parku u Hrvatskoj, a sedmaši su se imali priliku uvjeriti da je znanost ovdje zaista zabavna. Okušali smo se u sviranju glazbene ograde, provjerili rade li zaista zvučna zrcala, što je sve moguće zbog tromosti ljudskoga oka, a isprobali smo i druge atrakcije.

Hvala našim ljubaznim domaćinima i sigurno dolazimo opet.

Ljubičasti dan

Obilježili smo ljubičasti dan i u našoj školi. Ugostili smo roditelja, dr. Hanu Bokun, koja je s učenicima 6.b, 2.a i 2.b razreda održala radionicu. Pružili smo podršku i razumijevanje oboljelima od epilepsije i naučili što i kako činiti da bismo im pomogli.

Lektira u kazalištu

Učenici šestih razreda realizirali su projekt LEKTIRA U KAZALIŠTU na prvi dan proljeća.

Infokup u Primoštenu

...​​

Daroviti Cankarevci petih i šestih razreda obilježili Tjedan mozga posjetom Hrvatskom institutu za istraživanje mozga

Daroviti učenici petih i šestih razreda naše škole povodom 18. Tjedna mozga posjetili su Hrvatski institut za istraživanje mozga gdje su prisustvovali interaktivnom predavanju. Kao i uvijek, imali su brojna pitanja na koje nije bilo lako odgovarati čime su pokazali svoje napredno znanje o ovom području. Ipak, najzanimljiviji  dio posjeta bio je odlazak u laboratorij  Instituta gdje su vidjeli  kako izgleda pravi mozak i živčana stanica pod mikroskopom.  Učenici su izrazili svoje zadovoljstvo ovim posjetom, stoga već sada planiramo i veselimo se sljedećem Tjednu mozga.

Maškare

U utorak, 5.3.2019., održao se maskembal za učenike razredne nastave. Kako i doliči dan je počeo slasnim krafnama za doručak. Nakon trećeg sata uslijedila je već tradicionalna maskirana povorka kroz školu u kojoj su se učenici pokazali jedni drugima i uputili se u školsku dvoranu gdje su ih čekala dva uistinu posebna gosta. 
Cankarica je ugostila CIRKUS! 
Da, da, dobro ste pročitali, cirkus. 
Članovi cirkuske trupe CIRKORAMA (http://cirkorama.org/hr) Nikola Mijatović i Jadranka Žinić – Mijatović, roditelji naših učenika, zadivili su i razveselili sve prisutne svojim akrobatskim vještinama, žongliranjem, manipulacijom balona i odličnom glumom. 
Nakon nastupa CIRKORAME i zajedničkog plesa pod maskama maškare su se sretne i nasmijane vratile u svoje učionice gdje su nastavile druženje pod maskama.

Dan ružičastih majica

Problem vršnjačkog nasilja je, nažalost, stalno aktualna tema. Potrebno je stalno razgovarati o njemu, ali i djelovati u smjeru njegove prevencije. Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, Dan ružičastih majica, najvažniji je dan u godini po pitanju ovoga problema. Ove godine podržalo ga je više od 2 milijuna stanovnika Hrvatske među kojima je i više od 2000 škola.

Cankarica se, petu godinu zaredom, pridružila obilježavanju ovoga dana. 27. veljače osvanula je u ružičastom. Ružičaste majice mogle su se vidjeti ne samo na našim učenicima, već i na svim učiteljima, stručnim suradnicima, kuharicama, spremačicama, domaru, ali i na roditeljima naših učenika. Još smo jednom pokazali svoj stav protiv nasilja.

U predvorju naše škole bilo je organizirano okupljanje svih učenika i djelatnika. Organiziran je program gdje su svi pjevali himnu ovoga dana, pjesmu Ptica ambasadorice Kim Verson. Također, dodijeljene su i diplome za najuspješnije radove likovnog natječaja koji je pokrenut s ciljem osvještavanja problema vršnjačkog nasilja. Obilježavanje ovoga dana u našoj školi podržale su i djelatnice Crvenog križa, od kojih je jedna majka naše učenice. Razgovarale su s našim najmlađim učenicima o problemu nasilja te zajedno s njima ukrašavale ružičaste majice raznim crtežima i porukama protiv nasilja. Naš program popratila je i Hrvatska radiotelevizija snimanjem priloga za emisiju Dobar dan, Hrvatska. Još smo jednom pokazali da NASILJE PRESTAJE OVDJE!

Lektira u knjižnici

1.b posjetio je Knjižnicu Vladimira Nazora u petak 1.3. Sudjelovali smo u književno- literarnoj radionici "Princeza i zmaj".

Lidrano

Učenica Katja Rožmarić svojom izvedbom pjesme Moj did odabrana je na Županijsku razinu.

Bravo za Katju!

Ljepota naše različitosti

Našu su školu posjetili glumci kazališta Medley Teatar, Marin Bukvić i Ena-Sanan Hdagha i za učenike prvih i četvrtih razreda izveli predstavu Ljepota naše različitosti. To je predstava o ljubavi, miru i toleranciji. Vodi nas kroz priču o dvije ptice selice, rodi i slavuju, koji se nakon zime vraćaju iz Afrike u Hrvatsku. Pritom nailaze na razne situacije u kojima si međusobno pomažu. U svakoj državi sreću neku životinju i shvaćaju da su svi oni međusobno različiti, no te različitosti im ne staju na put. Međusobno pokazuju toleranciju i stvaraju prijateljstva.

Bez scenografije i glazbe, glumci su svojom izvedbom na izvrstan način prenijeli poruku predstave učenicima. Pedagoški i psihološki utemeljena predstava, na djecu je ostavila veliki trag. Osim teme tolerancije, predstava se dotiče i nastavnih sadržaja prirode i društva, upoznavanja različitih zemalja i njihovih kultura, stvaranja prijateljstva te ljubavi između roditelja i djece.

Zahvaljujemo našim glumcima na izvrsnoj predstavi i osvještavanju važnosti tolerancije u svakodnevnom životu sa ciljem stvaranja boljeg društva u kojem živimo.

Božićna priredba

...

Nagradni natječaj „Škola bez droge - grad bez droge“

U petak 14.12.2018. u 12:00 učenici Marko Babić,7.b i Mario Čičin Šain, 7.c, u pratnji učiteljice Marije Martinović i pedagoginje Ivanke Tišljar, nazočili su svečanoj dodjeli nagrada nagradnog natječaja „Škola bez droge - grad bez droge“.

Proglašenjem pobjednika i dodjelom nagrada obilježen je kraj Međunarodnog mjeseca borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.).

Mario Čičin Šain osvojio je prvo mjesto u kategoriji za najbolji slogan („Bez droge i cigara, uštedjet ćeš si života i para.“).

Marko Babić osvojio je drugo mjesto u kategoriji za najbolji slogan („Droga uzima, droga ne daje.“).

Učenicima su dodijeljena priznanja i vrijedni poklon bonovi.

Čestitamo!

Večer matematike

Vesela matematička  predblagdanska atmosfera zagrijala je mnoge mlade i malo manje mlade matematičke umove sinoć u našoj školi.

100. obljetnica smrti književnika Ivana Cankara

Povodom  100. obljetnice smrti književnika Ivana Cankara  ugostili smo gospodina Matjaža Marka  iz Veleposlanstva Republike Slovenije u Republici Hrvatskoj  i novinarku Radija Slovenija  u 7.a i 7.b razredu.  Gospodin Marko je za učenike pripremio zanimljivu prezentaciju o Sloveniji, a učenici 7.a i 7.b razreda su se prisjetili i predstavili svoj projekt o Ivanu Cankaru koji su odradili u svibnju 2017. godine. Našlo se tu zanimljivih plakata, prezentacija, kvizova znanja, društvenih igre te kratka dramska predstava  prema pripovijetci „Zastidio se majke“ u potpunosti osmišljena i ostvarena od nekoliko učenika 7.b razreda.

U gradu Zagrebu se trenutno održavaju Cankarovi dani, a više informacije možete saznati na

http://www.slovenci-zagreb.hr/

Prva premijera 15. generacije lutkara

Ravnateljica je pozdravila 15. generaciju lutkara uoči njihove premijere Veselih pahuljica.

Puno Lutkarsko kazalište Stribor odjekivalo je gromoglasnim pljeskom.

Predstava za prvaše

Mala predstava o struji u izvedbi glumice Gorane Marin i njezine kćeri, naše učenice, Hede Marin.

Cankarica se sjeća Vukovara

Osnovna škola Ivana Cankara i ove je godine obilježila Dan sjećanja na Vukovar i njegovu žrtvu.

Učenici osmih razreda s osobitim pijetetom sjećaju se vukovarske žrtve

Četrdesetdevet učenika osmih razreda naše škole boravili su od 11. do 12. listopada 2018. g. u gradu Vukovaru. Posjet ovome hrabrome gradu organizira se  u sklopu projekta Ministarstva znanosti i obrazovanja po nazivom "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru".

Nešto prije podneva prvog dana stigli smo u Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, smještenog na prostoru bivše vojarne 204. vukovarske brigade. Učenici su prisustvovali  predavanjima "Domovinski rat" i "Bitka za Vukovar".

Tijekom drugog dana terenske nastave posjetili smo najvažnija memorijalna mjesta grada Vukovara, dostojanstvene i nijeme svjedoke teških vukovarskih stradanja, mjesta na kojima su ratne rane i danas svježe i krvare: Mjesto sjećanja-Vukovarska bolnica, Memorijalno groblje žrtava iz Domovinskog rata, Spomen dom hrvatskih branitelja na Trpinjskoj cesti, Spomen dom Ovčara i masovnu grobnicu na Ovčari, Franjevački samostan i crkvu sv. Filipa i Jakova. Riječi voditelja i predavača na ovim potresnim mjestima duboko su se urezala u sjećanja naših učenika i jasno prenijela poruku da se ratna tragedija više nikada i nigdje ne smije ponoviti.

Prije samog povratka kući učenici su u poslijepodnevnim satima sudjelovali u Školi mira te osvojili prvo mjesto u kvizu znanja.

Iako potreseni tužnim i bremenitim ratnim pričama, učenici su se iz Vukovara vratili  s važnom porukom o miru, kao neprocjenjivom blagu koje treba čuvati i njegovati otvorenošću i  tolerancijom prema svim nacijama, ali i ponosom na svoju, obrambenim ratom, stečenu Domovinu.

Ježeva kućica za prvaše

Lutkari Stribora, već tradicionalno, upoznali su najmlađe Cankarevce s našim kazalištem. Tri predstave za tri odjela. Bilo je veselo!

Terenska nastava drugih razreda

Terenska nastava drugih razreda održala se pod Okićem u predivnom prirodnom okruženju Etno kuće. Učenici su upoznali legende Okića, etno zbirku, sudjelovali u radionici kruha i sportskim igrama.

Učenici izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje posjetili Festival Prava Djece

Učenici izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje su u subotu, 12. listopada, posjetili Festival Prava Djece u sklopu kojega su progledali film Raj '89.

Radnja filma: Ljeto 1989. godine. Gradske djevojčice, Paula i Laura, provode ljetne praznike u malom gradu kod svojih rođaka, Maije i Linde. Četiri djevojčice bez nadzora imitiraju život odraslih osoba, bacaju se u nepromišljene avanture i upadaju u nevolje. Film temeljen na stvarnim događajima prikazuje priču o odrastanju devetogodišnje Paule dok istovremeno Latvija radi svoje prve korake ka nezavisnosti.

Kroz film su učenici mogli vidjeti koja su prava djece ugrožena te što se događa ako se ne poštuju dužnosti koje prava nose sa sobom. 

Terenska nastava šestih razreda

Učenici šestih razreda za divna sunčana dana bili su na terenskoj nastavi u Maksimiru.
Sakupljalo se lišće za herbarij i imenovalo stabla te uz stručno vodstvo razgledao Zooloski vrt.
Bilo je lijepo i poučno.

Završna svečanost natječaja Moja prva knjiga

U četvrtak, 27. rujna 2018. u Domu HV Zrinski u Karlovcu, održala se završna svečanost natječaja Moja prva knjiga udruge KaLibra u kojoj su sudjelovali i naši učenici. Treću nagradu osvojile su Marcela Šipić (4. b) i Katja Mihelj (7. c), dok su poticajne nagrade osvojili Eva Žužić (4. b), Lorena Stanić (4. a), Nikola Lewis (4. b) i Vito Rakić (4. b). Čestitamo još jednom svim nagrađenim učenicima, kao i svima onima koji su vrijedno pisali priče i oslikavali svoje slikovnice.

Natječaji Zagreb, bicikl i ja - dodjela nagrada

Cankarevcima dodijeljene nagrade i priznanja za sudjelovanju na literarno/likovnom natječaju ZAGREB, BICIKL I JA. Bilo je svečano u Hrvatskom školskom muzeju na dodjeli...

Europsko natjecanje u vještinama EUROSKILLS 2018

Osmero učenika  sedmih i osmih razreda  naše škole otputovalo je u utorak, 25. rujna u Budimpeštu kako bi posjetili  europsko natjecanje u strukovnim vještinama Euroskills 2018. Ovu jedinstvenu priliku naši učenici su dobili zahvaljujući Agenciji za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih i njihovom projektu „Promocija učeničkih kompetencija i strukovnog obrazovanja kroz strukovna natjecanja i smotre“. Cilj ovog projekta je promocija izvrsnosti i privlačnosti strukovnog obrazovanja.  Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja prepoznala je škole uključene u eksperimentalni program „Škola za život“ kao dobre potencijalne suradnike o ostvarenju cilja projekta. S obzirom na to da su odabrani učenici svojim motivacijskim pismima izrazili zainteresiranost za strukovna zanimanja, nadamo se da će im ovo iskustvo pomoći u procesu odabira zanimanja.

Želimo našim učenicima ugodan i svrsishodan boravak u Mađarskoj te sretan povratak!

bottom of page