1/5
POSJET KNJIŽNICI VLADIMIRA NAZORA

Učenici  drugih razreda posjetili su Knjižnicu Vladimira Nazora gdje su sudjelovali na radionici o stripu Durica. Nakon razgovora o stripu, sami su izradili svoje pomoću likova iz originalnog stripa. Njihovi radovi bit će izloženi na izložbi u knjižnici.

1/18
DAN RUŽIČASTIH MAJICA - NASILJE PRESTAJE OVDJE!

U srijedu, 26. veljače 2020., naša je Cankarica ponovno poprimila ružičastu boju. U iskazivanju stava protiv vršnjačkog nasilja ujedinili su se učenici, učitelji i ostali djelatnici naše škole. Predvorjem škole odjekivala je himna ovoga dana, kao i sreća i ponos na licima djece zbog svjesnosti da čine pravu stvar. 

 

Stav Cankarevaca protiv vršnjačkog nasilja učenici su pokazali i kroz natječaj za najbolji slogan.

Ovo su pobjednički slogani i njihovi autori:

JANA KVOČIĆ: Ružičasto nosi, nasilju prkosi.

TARA RADOJIČIĆ: Raširi ruke osmijeh nabaci, iz svog života nasilje izbaci.

EMA ČANAĐIJA: Teži teret nosiš ti od onoga koga uvrijedio si!

EMA TOMIĆ, NIKA JELENČIĆ: Život je put. Ako odabereš nasilje, skrećeš s puta. Želimo biti dio promjena.

BRUNA PITEŠA: Prvo razmisli što želiš reći I hoće li to nekoga povrijedi, jer bi svojim riječima mogao nekoga uvrijediti i život mu promijeniti.

KAIRA MATIJANA ŠPOLJAR: Nasilje nije fora. Prava je noćna mora. 

MATEJ VOLAREVIĆ: Neka svijet bude mjesto mira u kojem te samo nježna ruka mira dira.

1/1
PROLAZAK NA ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ TEHNIČKE KULTURE

Devet učenika naše škole pozvano na županijsko natjecanje iz tehničke kulture.

 

Elektrotehnika: Kristian Kumar

Elektronika: Vinko Berglez, Ivan Borbaš

Fotografija: Lana Daničić

Robotsko spašavanje žrtve: Matej Volarević, Marko Jurčić

Automatika: Emil Missoni, Leona Granoša

Modelarstvo uporabnih tvorevina: Nina Suzana Štefanac

1/3
OPĆINSKA RAZINA SMOTRE LiDraNo

U srijedu, 12. veljače 2020. dvoje učenika naše škole sudjelovali su na općinskoj razini smotre LiDraNo održanoj u Centru za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Matej Volarević, učenik 7. razreda, pod mentorstvom profesorice Branke Rudman, izveo je pjesmu Dobriše Cesarića – U suton. Vid Crnić, učenik 2. razreda, pod mentorstvom učiteljice Petre Večerić, izveo je pjesmu Natali Šarić – Avanturist. Stručno povjerenstvo u tročlanom sastavu (Nina Horvat, dramaturginja, Kristijan Potočki, glumac i Jasminka Deban, prof. hrvatskog jezika i književnosti) odabrali su najbolje izvedbe među kojima se nalazila i izvedba našeg Vida. Time se Vid plasirao na županijsku razinu smotre LiDraNo.

Želimo mu sreću u daljnjem natjecanju, a Mateju zahvaljujemo na dostojanstvenom predstavljanju naše škole i želimo mu više uspjeha sljedeće godine.

1/3
MASKENBAL

U srijedu, 19. veljače obilježili smo maškare i nadolazeći nam Fašnik. Ove godine u goste nam je došao svjetski priznati mađioničar Jozo Bozo sa svojom novom predstavom Poželi čaroliju. Gost je dočekan pljeskom, a ispraćen ovacijama nasmijanih maškara, posebice onih najmlađih iz dječijeg vrtića Petar Pan koje smo tim povodom pozvali u školu. Nakon predstave i kratkog plesa kuhari, princeze, policajci, ninje, vampiri i ostala vesela družina vratili su se u svoje učionice.

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DJEVOJAKA U ZNANOSTI I DAN SIGURNIJEG INTERNETA

1/33

Nakon okruglog stola sve sudionice pogledale su kratak prigodni video koji su im u znak podrške poslale mnoge uspješne žene i znanstvenice iz svijeta te djelatnici JPL-NASA laboratorija u Americi.

Niz oduševljenja nastavio se kratkim predavanjem profesorice Maje Mačinko pod nazivom „Moje NASA iskustvo i STEM putovanje Amerikom“ na kojemu im je profesorica pričala kako su izgledala njezina dva posjeta JPL-NASA laboratorijima te sve o stipendiji američke ambasade pod nazivom „Hidden no more: Advancing Women in STEAM Fields“ u sklopu International Visitor Leadership programa. Pričala im je o tome kako izgledaju pripreme rovera za Mars, otkrila neke tajne tehnologije koje se koriste, pokazala dojmove svojih posjeta mnogim institutima i učilištima poput Fermilaba i Caltecha, imaginarnog radnog mjesta Sheldona Coopera iz serije Teorija velikog praska. Djeca su nakon predavanja ponovno imala seriju pitanja koja su oduševila i nasmijala sve u dvorani.

Predavanje One mijenjaju svijet unatoč... održale su učenice 5. b razreda izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje pod vodstvom učiteljice Petre Večerić. Kroz predavanje su pokušale osvijestiti važnost kvalitetnog obrazovanja te ravnopravnosti spolova. Nakon kratkog pregleda položaja žena kroz povijest, stereotipa koji još i danas

postoje, prikazale su primjere uspješnih žena koje su se zahvaljujući svojoj snalažljivosti uspjele izboriti za svoja prava. Također, navele su i neke od brojnih žena znanstvenica koje su svojim otkrićima zaslužne za svijet u kakvom danas živimo. Naglasak su stavile na važnost obrazovanja u postizanju ravnopravnosti spolova te pozvale sve prisutne djevojke i djevojčice na obrazovanje i ustrajnost u svladavanju prepreka na putu do cilja. Predavanje je imalo predivan učinak na sve žene u dvorani.

Za djevojčice prvih razreda održane su radionice Zvijezde vodilje – žene u astronomiji te Male znanstvenice koje su za učenice pripremile učiteljice Nikol Smajla, Željka GorenecKristina Podoreški. Kroz kreativne aktivnosti potakle su zanimanje za znanošću kod najmlađih.

Djevojčicama drugih, trećih i četvrtih razreda profesorica tehničke kulture Maja Mačinko je uz suradnju učiteljica produženog boravka te pet učenica sedmih i osmih razreda odradila radionicu „Izradi raketu i poleti u Svemir“. Nakon uspješno izrađene rakete djevojke su ih

lansirale u nebo u dvorištu škole.

Manifestaciju su podržali i mnogi inovatori i poduzetnici koji su u holu škole prisustvovali pravom malom sajmu inovacija te odradili gomilu prezentacija i radionica za svu djecu škole te posjetitelje. Pridružili su nam se Institut za razvoj i inovativnost mladih, STEMI, Algebrina Digitalna akademija, Društvo pedagoga tehničke kulture Grada Zagreba, Gradionica, Ardubotics, Designatone i Didacta Advance d.o.o. Ovim im putem svima od srca zahvaljujemo na doprinosu za današnji dan.

Najveća zahvala ide našem ravnatelju profesoru Borisu Počuči, koji je podržao našu inicijativu sa osmjehom na licu obilježio ovaj važan dan sa nama te prepoznao važnost promoviranja znanosti kod djevojčica od malih nogu.

U utorak, 11. veljače 2020. Cankarica je  obilježila Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti te Dan sigurnijeg interneta velikom manifestacijom popraćenom brojnim događanjima koje je organizirala profesorica Maja Mačinko uz suradnju učiteljice Petre Večerić te kolega i učenika naše škole.

Od 11.30 izvršna direktorica HAKOM-a Ana Katalinić Mucalo održala je kratko predavanje o sigurnosti na internetu te sa školom obilježila potpisivanje Povelje.

U 12 sati održao se okrugli stol na temu „Žene u znanosti: izazovi današnjice“. Okrugli stol vodila je novinarka Tanja Rudež, a gošće okruglog stola bile su redom uspješne znanstvenice i žene koje su uzor današnjim mladima. Redom su to docentica Ana Sović Kržić sa Fakulteta elektrotehnike i inženjerstva, docentica Rosa Karlić sa biološkog odsjeka Pridroslovno-matematičkog fakulteta, primarius dr. Katarina Bošnjak-Nađ ravnateljica specijalne bolnice Goljak, Martina Dragičević direktorica regulatornih poslova i EU fondova u A1 Hrvatska te Anita Cvetić Oreščanin direktorica tvrtke Poslovna inteligencija. Gošće su sa gospođom Tanjom i djevojkama razgovarale o odabiru karijere, izazovima kojima se na svojemu poslu susreću, prednostima, manama te o tome kako usklađuju posao, obitelj i slobodno vrijeme.

Na kraju svega djevojčice su dobile priliku postaviti pitanja i svojim idejama i razmišljanjima oduševile sve prisutne u školskoj dvorani. Pitanja je bilo neopisivo mnogo pa su na kraju još dobile svojih deset minuta sa znanstvenicama koje su okružile i „bombardirale“ kreativnošću.

1/1
ŠKOLSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA

U četvrtak, 6. veljače 2020. održana je školska razina Mladih tehničara.

Rezultate natjecanja možete pogledati OVDJE.

1/3
POSJET HNK

Učenici 7. razreda posjetili su HNK i uspješno realizirali projekt Lektira u kazalištu. Gledala se predstava Tko pjeva zlo ne misli.

1/2
NAJAVA DOGAĐANJA

11. veljače 2020. u našoj će se školi obilježiti Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Pozivamo sve žene, djevojke i djevojčice da nam se pridruže u obilježavanju ovoga dana kroz brojne aktivnosti. Program aktivnosti nalazi se u galeriji.

U cilju promicanja ravnopravnog sudjelovanja žena i djevojaka u svim područjima prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike te na temelju rezolucije Opće skupštine UN od 22. prosinca 2015., datum 11. veljače svake godine proglašen je Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti.

1/1
Hour of Code

U našoj školi u četvrtak 16. siječnja održan je Hour of Code. Učenici šestih razreda su uz vodstvo studentice Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo Lee Grabenar odradili dvosatnu radionicu programiranja putem micro:bita na kojoj su izradili društvenu igru Križić-kružić. 

Lea je našu školu posjetila u sklopu projekta STEM revolucije u zajednici. 

 

Projekt STEM revolucija u zajednici bavi se rješavanjem problema nedovoljne suradnje između OCD-a i visokoškolskih ustanova pri uključivanju studenata u rješavanje problema u zajednici, tj. nerazvijenost modela društveno korisnog učenja (DKU).

Projektom će se doprinijeti povećanju modela društveno korisnog učenja i istovremeno smanjiti problem nedovoljne digitalne pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta. Cilj projekta je razviti i provesti održive programe društveno korisnog učenja za studente tehničkih fakulteta kroz prijenos STEM kompetencija djeci osnovnoškolskog uzrasta u suradnji s organizacijama civilnog društva na području Karlovačke, Međimurske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

1/1
Classic again, Erasmus +

U predblagdanskom prosinačkom ozračju imali smo čast ugostiti u našoj školi dvadeset i četvero učenika iz Poljske, Španjolske i Italije i jedanaestoro njihovih učitelja u sklopu KA2 mobilnosti Erasmus + projekta pod nazivom Classic again.

Kako je izgledalo naše druženje i što smo sve radili možete pročitati OVDJE.

1/1
Striborovci proslavili 20. rođendan

24. studenoga 2019. Striborovci su proslavili 20. rođendan. Izvedena je predstava 

Lutkarski kolaž obuhvaća dijelove najizvođenijih predstava: Djevojčice sa šibicama, Male sirene, Izgubljenog cvijetnjaka, Veselih pahuljica i Ježeve kućice.

VIŠE

1/5
Susret s umjetnicom Jadrankom Čunčić Bandov

Našu školu je 12. studenog  posjetila umjetnica Jadranka Čunčić Bandov  te razveselila učenike prvih i drugih razreda svojom maštovitom i dinamičnom izvedbom.

Učenike su posebno razveselili igrokazi u kojima su mogli i oni sudjelovati. Motiviranost naših učenika nije prošla nezamijećeno u očima umjetnice koja  nam je poklonila svoju knjigu Šale, trice, zvrndalice  i zaželjela nam puno  lijepih trenutaka uz čitanje i kreativno stvaralaštvo.

1/4
Natjecanje u čitanju naglas

8. studenog, 2019. godine  održana je gradska razina 7. državnog natjecanja u čitanju naglas koje organizira Narodna knjižnica Vlado Gotovac Sisak.

Na natjecanju su sudjelovali Adam Šestić učenik 4.b razreda koji je predstavljao našu školu u mlađoj kategoriji ( 3. – 5. razred) i Lorena Herceg, učenica 6. b razreda  koja je predstavljala našu školu u starijoj kategoriji ( 6. – 8. razred).

Učenik Adam Šestić je u jakoj kunkurenciji vrhunskih čitača naglas Grada Zagreba osvoji 2. mjesto i time zaslužio sve pohvale. Bravo Adame!

1/1
Festival dječjih prava

Učenici 5. b razreda koji sudjeluju u izvannastavnoj aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u subotu, 26. listopada 2019., posjetili su 11. Festival dječjih prava i pogledali film Vještica divljine.

1/3
MAT liga

9. listopada u našoj je školi održano 1. kolo MAT lige. Sudjelovalo je 46 učenika od 5. do 8. razreda koji su se natjecali u parovima. Lijepo smo se zabavili rješavajući zadatke i očekujemo dobre rezultate.

Osnovna škola Ivana Cankara | Cankareva 10, Zagreb | +38513702048 | cankarica@os-icankara-zg.skole.hr

© Osnovna škola Ivana Cankara. Sva prava pridržana.