top of page
DOGAĐANJA KROZ GODINU
školska godina 2019./2020.
Grupa dodatne nastave zavrsila je svoj rad posjetom Matici hrvatskoj sa svojom profesoricom dr. sc. Brankom Rudman.  Tajnik  Zorislav Lukic pokazao je prostore te upoznao ucenike sa znacenjem ove za hrvatski narod vazne institucije. Svaki ucenik dobio je na poklon najnoviji broj casopisa Vijenac.
Iza posjeta Matici, suncani dan odveo ih je do Marka Marulica, oca knjizevnosti.
Osvojene četiri  nagrade na online smotri iz robotike i automatike "Bolji svijet" 

Hrvatska zajednica tehničke kulture provela je nagradni natječaj s ciljem poticanja učenika osnovnoškolskog uzrasta na izradu praktičnih radova u području automatike i robotike.  Želja im je bila potaknuti i ohrabriti učenike na izradu praktičnih radova, na slobodnu ili zadanu temu, upravljanih mikrokontrolerima (Arduino, micro:bit, Raspberry Pi…). Pri izradi radova mogli su koristiti i dodatne tehnologije u svrhu dizajniranja i izrade pojedinih dijelova (papir, karton, šperploča, plastika, 3D tehnologija...).    

Tema natječaja je „Bolji svijet“. 

U sklopu izvannastavne aktivnosti robotike koja se provodi i na daljinu, učenik Emil Missoni osvojio je čak dvije nagrade, odnosno dva prva mjesta sa svojim projektima "IoT projekt rasvjete u kući" i "Alarmni sustav putem e-maila". Učenik Matej Volarević osvojio je drugu nagradu sa svojim projektom robota SiriuS za obavljanje rada umjesto čovjeka te sudjelovanje u robotskom spašavanju žrtve, a učenica Leona Granoša također drugu nagradu sa projektom "Sigurnosno upravljanje UV sterilizacijskom lampom". Sve video snimke radova možete pogledati na linku https://www.hztk.hr/pristigli-radovi.aspx

ROBOTIKA NA DALJINU
POSJET KNJIŽNICI VLADIMIRA NAZORA
DAN RUŽIČASTIH MAJICA - NASILJE PRESTAJE OVDJE!
PROLAZAK NA ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ TEHNIČKE KULTURE
OPĆINSKA RAZINA SMOTRE LiDraNo
MASKENBAL
MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DJEVOJAKA U ZNANOSTI I DAN SIGURNIJEG INTERNETA

Nakon okruglog stola sve sudionice pogledale su kratak prigodni video koji su im u znak podrške poslale mnoge uspješne žene i znanstvenice iz svijeta te djelatnici JPL-NASA laboratorija u Americi.

Niz oduševljenja nastavio se kratkim predavanjem profesorice Maje Mačinko pod nazivom „Moje NASA iskustvo i STEM putovanje Amerikom“ na kojemu im je profesorica pričala kako su izgledala njezina dva posjeta JPL-NASA laboratorijima te sve o stipendiji američke ambasade pod nazivom „Hidden no more: Advancing Women in STEAM Fields“ u sklopu International Visitor Leadership programa. Pričala im je o tome kako izgledaju pripreme rovera za Mars, otkrila neke tajne tehnologije koje se koriste, pokazala dojmove svojih posjeta mnogim institutima i učilištima poput Fermilaba i Caltecha, imaginarnog radnog mjesta Sheldona Coopera iz serije Teorija velikog praska. Djeca su nakon predavanja ponovno imala seriju pitanja koja su oduševila i nasmijala sve u dvorani.

Predavanje One mijenjaju svijet unatoč... održale su učenice 5. b razreda izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje pod vodstvom učiteljice Petre Večerić. Kroz predavanje su pokušale osvijestiti važnost kvalitetnog obrazovanja te ravnopravnosti spolova. Nakon kratkog pregleda položaja žena kroz povijest, stereotipa koji još i danas

postoje, prikazale su primjere uspješnih žena koje su se zahvaljujući svojoj snalažljivosti uspjele izboriti za svoja prava. Također, navele su i neke od brojnih žena znanstvenica koje su svojim otkrićima zaslužne za svijet u kakvom danas živimo. Naglasak su stavile na važnost obrazovanja u postizanju ravnopravnosti spolova te pozvale sve prisutne djevojke i djevojčice na obrazovanje i ustrajnost u svladavanju prepreka na putu do cilja. Predavanje je imalo predivan učinak na sve žene u dvorani.

Za djevojčice prvih razreda održane su radionice Zvijezde vodilje – žene u astronomiji te Male znanstvenice koje su za učenice pripremile učiteljice Nikol Smajla, Željka GorenecKristina Podoreški. Kroz kreativne aktivnosti potakle su zanimanje za znanošću kod najmlađih.

Djevojčicama drugih, trećih i četvrtih razreda profesorica tehničke kulture Maja Mačinko je uz suradnju učiteljica produženog boravka te pet učenica sedmih i osmih razreda odradila radionicu „Izradi raketu i poleti u Svemir“. Nakon uspješno izrađene rakete djevojke su ih

lansirale u nebo u dvorištu škole.

Manifestaciju su podržali i mnogi inovatori i poduzetnici koji su u holu škole prisustvovali pravom malom sajmu inovacija te odradili gomilu prezentacija i radionica za svu djecu škole te posjetitelje. Pridružili su nam se Institut za razvoj i inovativnost mladih, STEMI, Algebrina Digitalna akademija, Društvo pedagoga tehničke kulture Grada Zagreba, Gradionica, Ardubotics, Designatone i Didacta Advance d.o.o. Ovim im putem svima od srca zahvaljujemo na doprinosu za današnji dan.

Najveća zahvala ide našem ravnatelju profesoru Borisu Počuči, koji je podržao našu inicijativu sa osmjehom na licu obilježio ovaj važan dan sa nama te prepoznao važnost promoviranja znanosti kod djevojčica od malih nogu.

U utorak, 11. veljače 2020. Cankarica je  obilježila Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti te Dan sigurnijeg interneta velikom manifestacijom popraćenom brojnim događanjima koje je organizirala profesorica Maja Mačinko uz suradnju učiteljice Petre Večerić te kolega i učenika naše škole.

Od 11.30 izvršna direktorica HAKOM-a Ana Katalinić Mucalo održala je kratko predavanje o sigurnosti na internetu te sa školom obilježila potpisivanje Povelje.

U 12 sati održao se okrugli stol na temu „Žene u znanosti: izazovi današnjice“. Okrugli stol vodila je novinarka Tanja Rudež, a gošće okruglog stola bile su redom uspješne znanstvenice i žene koje su uzor današnjim mladima. Redom su to docentica Ana Sović Kržić sa Fakulteta elektrotehnike i inženjerstva, docentica Rosa Karlić sa biološkog odsjeka Pridroslovno-matematičkog fakulteta, primarius dr. Katarina Bošnjak-Nađ ravnateljica specijalne bolnice Goljak, Martina Dragičević direktorica regulatornih poslova i EU fondova u A1 Hrvatska te Anita Cvetić Oreščanin direktorica tvrtke Poslovna inteligencija. Gošće su sa gospođom Tanjom i djevojkama razgovarale o odabiru karijere, izazovima kojima se na svojemu poslu susreću, prednostima, manama te o tome kako usklađuju posao, obitelj i slobodno vrijeme.

Na kraju svega djevojčice su dobile priliku postaviti pitanja i svojim idejama i razmišljanjima oduševile sve prisutne u školskoj dvorani. Pitanja je bilo neopisivo mnogo pa su na kraju još dobile svojih deset minuta sa znanstvenicama koje su okružile i „bombardirale“ kreativnošću.

ŠKOLSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA

U četvrtak, 6. veljače 2020. održana je školska razina Mladih tehničara.

Rezultate natjecanja možete pogledati OVDJE.

POSJET HNK

Učenici 7. razreda posjetili su HNK i uspješno realizirali projekt Lektira u kazalištu. Gledala se predstava Tko pjeva zlo ne misli.

NAJAVA DOGAĐANJA

11. veljače 2020. u našoj će se školi obilježiti Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti. Pozivamo sve žene, djevojke i djevojčice da nam se pridruže u obilježavanju ovoga dana kroz brojne aktivnosti. Program aktivnosti nalazi se u galeriji.

U cilju promicanja ravnopravnog sudjelovanja žena i djevojaka u svim područjima prirodnih znanosti, tehnologije, inženjerstva i matematike te na temelju rezolucije Opće skupštine UN od 22. prosinca 2015., datum 11. veljače svake godine proglašen je Međunarodnim danom žena i djevojaka u znanosti.

Hour of Code

U našoj školi u četvrtak 16. siječnja održan je Hour of Code. Učenici šestih razreda su uz vodstvo studentice Fakulteta za elektrotehniku i računarstvo Lee Grabenar odradili dvosatnu radionicu programiranja putem micro:bita na kojoj su izradili društvenu igru Križić-kružić. 

Lea je našu školu posjetila u sklopu projekta STEM revolucije u zajednici. 

 

Projekt STEM revolucija u zajednici bavi se rješavanjem problema nedovoljne suradnje između OCD-a i visokoškolskih ustanova pri uključivanju studenata u rješavanje problema u zajednici, tj. nerazvijenost modela društveno korisnog učenja (DKU).

Projektom će se doprinijeti povećanju modela društveno korisnog učenja i istovremeno smanjiti problem nedovoljne digitalne pismenosti djece osnovnoškolskog uzrasta. Cilj projekta je razviti i provesti održive programe društveno korisnog učenja za studente tehničkih fakulteta kroz prijenos STEM kompetencija djeci osnovnoškolskog uzrasta u suradnji s organizacijama civilnog društva na području Karlovačke, Međimurske i Zagrebačke županije te Grada Zagreba.

Classic again, Erasmus +

U predblagdanskom prosinačkom ozračju imali smo čast ugostiti u našoj školi dvadeset i četvero učenika iz Poljske, Španjolske i Italije i jedanaestoro njihovih učitelja u sklopu KA2 mobilnosti Erasmus + projekta pod nazivom Classic again.

Kako je izgledalo naše druženje i što smo sve radili možete pročitati OVDJE.

Striborovci proslavili 20. rođendan

24. studenoga 2019. Striborovci su proslavili 20. rođendan. Izvedena je predstava 

Lutkarski kolaž obuhvaća dijelove najizvođenijih predstava: Djevojčice sa šibicama, Male sirene, Izgubljenog cvijetnjaka, Veselih pahuljica i Ježeve kućice.

VIŠE

Susret s umjetnicom Jadrankom Čunčić Bandov

Našu školu je 12. studenog  posjetila umjetnica Jadranka Čunčić Bandov  te razveselila učenike prvih i drugih razreda svojom maštovitom i dinamičnom izvedbom.

Učenike su posebno razveselili igrokazi u kojima su mogli i oni sudjelovati. Motiviranost naših učenika nije prošla nezamijećeno u očima umjetnice koja  nam je poklonila svoju knjigu Šale, trice, zvrndalice  i zaželjela nam puno  lijepih trenutaka uz čitanje i kreativno stvaralaštvo.

Natjecanje u čitanju naglas

8. studenog, 2019. godine  održana je gradska razina 7. državnog natjecanja u čitanju naglas koje organizira Narodna knjižnica Vlado Gotovac Sisak.

Na natjecanju su sudjelovali Adam Šestić učenik 4.b razreda koji je predstavljao našu školu u mlađoj kategoriji ( 3. – 5. razred) i Lorena Herceg, učenica 6. b razreda  koja je predstavljala našu školu u starijoj kategoriji ( 6. – 8. razred).

Učenik Adam Šestić je u jakoj kunkurenciji vrhunskih čitača naglas Grada Zagreba osvoji 2. mjesto i time zaslužio sve pohvale. Bravo Adame!

Festival dječjih prava

Učenici 5. b razreda koji sudjeluju u izvannastavnoj aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje u subotu, 26. listopada 2019., posjetili su 11. Festival dječjih prava i pogledali film Vještica divljine.

MAT liga

9. listopada u našoj je školi održano 1. kolo MAT lige. Sudjelovalo je 46 učenika od 5. do 8. razreda koji su se natjecali u parovima. Lijepo smo se zabavili rješavajući zadatke i očekujemo dobre rezultate.

bottom of page