top of page

ROBOKUP - SMOTRA ELEMENTARNE ROBOTIKE NA DALJINU

 

 

Zbog pandemije državna razina Robokupa u školskoj godini 2020./2021. održala se  u prvoj polovini 2021. godine u obliku smotre radova na daljinu.

U  kategoriji Stacionarni robot sudjelovali su i naši učenici učenici Filip Kumar i Matej Volarević, mentorica Maja Mačinko. Filip i Matej su za sudjelovanje nagrađeni sa dva Arduino seta koji se jučer stigli na školu.

ZLATO NA SVJETSKOJ ROBOTIČKOJ OLIMPIJADI (WRO)

 

WRO – World Robot Olympiad (svjetska robotička olimpijada) se održava u svijetu od 2004. U njoj se na LEGO platformi natječu djeca iz cijelog svijeta na nacionalnim natjecanjima, a najbolji dobivaju priliku nastupiti na svjetskoj završnici. Učenici rade zajedno kao tim i pronalaze vlastita rješenja. Naglasak na natjecanju je u osmišljanju robota i programa da samostalno savlada razne izazove na robotskoj stazi. U ovako poticajnom okruženju  natjecatelji napreduju usvajajući nova znanja i vještine. Hrvatski robotički savez u suradnji sa mađarskim organizatorom WRO natjecanja – EDUTUS sveučilištem, organizira i provodi ovo natjecanje u našoj zemlji od 2019.

Cankaricu su ove godine predstavile Luna Košćina, Kira Dragičević i Tara Radojičić (3c) uz potporu profesorice Maje Mačinko koje su u borbi za klimatske promjene sa svojim robotom osvojile zlato, njihov je tim KiTaLu prvi u kategoriji 1.-5.razred OŠ. 

TRI NAGRADE CANKARICI ZA ISTAKNUTE NAGRADE NA SMOTRI TEHNIČKOG STVARALAŠTVA

 

Hrvatska zajednica tehničke kulture je u školskoj godini 2020./2021.  provela Online smotru tehničkog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola i to u područjima obrada materijala/strojarske konstrukcije, elektrotehnika/elektronika i automatika. Našu školu je i ove godine predstavljao veliki broj učenika koji su na satu tehničke kulture i na izvannastavnim aktivnostima marljivo radili, a posebno su se istaknula i osvojila nagrade tri rada:

Paola Rako u obradi materijala

Dominik Pušić i Matej Petrinić u Elektronici

Učenici 5a Luka, Filip, Lovro, Niko, Jakov, Dora, Egon, Luka, Tamara, Pavel, Nika i Ema sa svojim skupnim radom VR naočale

 

Više o svemu na linku https://www.hztk.hr/istaknuti-radovi.aspx 

PREGRŠT MEDALJA I PEHAR ZA NAJZAGREBAČKIJU INOVACIJU NA MEĐUNARODNOJ SMOTRI INOVA

 

Učenici naše škole i ove su godine sudjelovali na međunarodnoj smotri radova Inova-Mladi u pratnji profesorice Maje Mačinko.

Uz pregršt medalja koje su osvojili - čak 3 zlata (Matej Volarević, Lovro Štambak i Filip Smetko), te 4 srebra i 3 bronce, posebno se istaknula inovacija Jarunski pokretni most koju su izradili Lovro i FIlip te osvojili posebnu nagradu/pehar za najzagrebačkiju inovaciju.

SFERIN LITERARNI NATJEČAJ

 

Luna Košćina, učenica 3. c razreda, ovogodišnja je pobjednica SFerinog literarnog natječaja. Njena priča, Kabanica koja štiti od uroka, najbolja je u Hrvatskoj u kategoriji 1. - 4. razred. Priču je pisala pod mentorstvom učiteljice Petre Večerić.

U subotu, 12. 6., sudjelovala je na svečanoj dodjeli nagrada u sklopu Svečane skupštine Društva za znanstvenu fantastiku SFera koja se ove godine organizirala na zagrebačkom Jarunu.

istockphoto-1015887056-612x612.jpg

USPJESI CANKAREVACA NA DRŽAVNIM NATJECANJIMA 2020./2021.

 

Nedaće koje su obilježile ovu školsku godinu, učenici OŠ Ivana Cankara i njihovi učitelji – mentori prihvatili su kao izazov i svladali ga na najbolji mogući način. Godinu za nama obilježili su iznimni uspjesi na državnim natjecanjima.

Čestitamo učenicima i njihovim mentorima na izvrsnim uspjesima kojima su Cankaricu učinili ponosnom. Bravo!

 

HRVATSKI JEZIK: Petra Križanović, 8. c, 2. mjesto na državnome natjecanju. Mentorica: dr. sc. Branka Rudman, prof.

POVIJEST: Tomislav Mazal, 7. b; 4. mjesto na županijskome natjecanju,  16. mjesto na državnome natjecanju. Mentor: Mladen Kupsjak, prof.

 

INFORMATIKA: Leona Granoša, 6. b. Državno natjecanje, 2. mjesto kategorija Logo i 4. mjesto Primjena algoritama. Mentorica: Maja Mačinko, prof.

MODELARSKA LIGA: državna razina:  Lovro Štambak, 5. a i Filip Smetko, 5. a. Mentorica: Maja Mačinko, prof.

 

GRAĐANSKI ODGOJ I OBRAZOVANJE – PROJEKT GRAĐANIN: državna razina smotre iz Građanskog odgoja i obrazovanja. Učenici: Ivo Bijelić, 6. b, Nikola Lewis,   6. b, Bruna Piteša, 6. b, Eva Žužić, 6. b. Mentorica: Petra Večerić, mag. prim. educ.

 

MATEMATIKA: Franjo Brigić, 5.c. Državno natjecanje, 11. mjesto. Učenik je pozvan i na Kadetsku matematičku olimpijadu. Mentorica: Eva Arapović, prof.

DRŽAVNA RAZINA SMOTRE

 

Nakon županijske razine Smotre projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja, učenici izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje, Eva Žužić, Nikola Lewis, Ivo Bijelić i Bruna Piteša, sudjelovali su i na državnoj razini Smotre.

Njihov projekt prepoznat je kao jedan od najboljih projekata ove vrste u Hrvatskoj.

Na projektu su radili kroz izvannastavnu aktivnost Građanski odgoj i obrazovanje pod mentorstvom učiteljice Petre Večerić.

Učenice 3. c razreda – Sofija Vlainić, Tara Radojičić i Luna Košćina, pod mentorstvom učiteljice Petre Večerić, sudjelovale su u međunarodnom likovnom natječaju The Road to Olympus Litavskog sportskog sveučilišta Kėdainiai Aušra Progymnasium.

 

Luna je osvojila sjajno 2. mjesto.

Osim naših učenica, u natječaju su sudjelovali i učenici Litve, Gruzije, Turske i Poljske.

Hvala Luni, Tari i Sofiji na predstavljanju Hrvatske na međunarodnom natječaju i čestitke Luni na osvojenom 2. mjestu.

Cankarica je ponosna na vas!

LUNA PRVA U DRUGOM KOLU CM LIGE

Croatian Makers liga je dio projekta Croatian Makers koji je 2014. godine pokrenuo Institut za razvoj i inovativnost mladih (IRIM).

Cilj Lige je omogućiti široko uključivanje robotike, automatike i programiranja u edukaciju u osnovnoškolskom uzrastu. Natjecanje je podijeljeno u dvije kategorije: 1.-5. i 6.- 8. razred osnovne škole.

 

Naša škola ove godine sudjeluje u kategoriji mlađih učenika. Nakon sjajnog timskog rezultata četiri učenika u prvom kolu, u drugom kolu je učenica Luna Košćina u svojoj regiji osvojila prvo mjesto.

 

Bravo Luna!

TREĆA NA DRŽAVNOM IZ INFORMATIKE

Učenica Leona Granoša sudjelovala je na državnom natjecanju iz informatike u čak dvije kategorije. U kategoriji Logo za šeste razrede Leona je osvojila visoko treće mjesto u državi, a u kategoriji primjena algoritama četvrto mjesto. 

Također, Leona se svim svojim uspjesima izborila na dvije informatičke olimpijade u svibnju. Bravo Leona!!!

FILIP I LOVRO POZVANI NA DRŽAVNU RAZINU MODELARSKE IGRE

 

Modelarska liga je ekipno natjecanje učenika u području modelarstva/maketarstva koje Hrvatska zajednica tehničke kulture provodi u suradnji s Hrvatskim savezom pedagoga tehničke kulture, županijskim i gradskim zajednicama tehničke kulture, društvima pedagoga tehničke kulture i osnovnim školama.

 

Liga je pokrenuta početkom školske godine 2012./2013. s ciljem poticanja učenika za izvannastavno stjecanje i razvoj tehničkih znanja i vještina, motorike, kreativnosti, inovativnosti, timskoga rada, izbor srednjih strukovnih i tehničkih škola i zanimanja te razvoj poduzetništva. Modelarska liga je jedinstven sustav nacionalnoga natjecanja u području modelarstva koji je prepoznat i pozitivno ocijenjen među dionicima tehničke kulture u RH, inozemstvu, predstavnicima neformalnog obrazovanja.

 

Cilj ovogodišnje Modelarske lige je potaknuti učenike da u slobodno vrijeme izrađuju makete i modele na ponuđenu temu i time razvijaju svoju kreativnost, motoriku i timski rad.

 

Ove je godine naša škola na županijskom natjecanju sudjelovala sa jednim timom uz mentorstvo profesorice Maje Mačinko. Učenici Filip Smetko i Lovro Štambak kreirali su Jarunski pokretni most te su sa svojim modelom pobijedili i osvojili 1. mjesto te izborili plasman na državnu razinu natjecanja. 

Video mosta možete pogledati na linku https://vimeo.com/511178101 

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ FIZIKE

Županijsko natjecanje iz fizike održano je 9.3.2021. u OŠ grofa Janka Draškovića.

Sudjelovale su naše Petra Križanović i Luce Marušić  iz 8.c razreda. Učenice su se sjajno borile i zastupale našu školu.

Više informacija možete pronaći - ovdje

ODLIČNI REZULTATI NA ŽUPANIJSKOM NATJECANJU U POZNAVANJU HRVATSKOGA JEZIKA

Petra Križanović osvojila je prvo mjesto, 88/90, Nora Nicole Rendulić peto mjesto 82/90, Laura Plemenčić sedmo mjesto 80/90 i Sven Klasić šesnaesto mjesto 72/90. 

Proslavio se uspjeh mladih poznavatelja našeg hrvatskoga jezika i njihove mentorice dr.sc. Branke Rudman, prof.

Slijede pripreme za Državno natjecanje. 

ŽUPANIJSKO NATJECANJE MLADIH TEHNIČARA

 

Na županijskom natjecanju mladih tehničara održanog u petak 5. ožujka, sudjelovalo je četvero učenika naše škole: Nina Suzana Štefanac u kategoriji Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina pri čemu je izborila 3. mjesto u županiji, Matej Volarević u kategoriji Robotsko spašavanje žrtve (4. mjesto), Lovro Štambak u kategoriji Maketarstvo i modelarstvo te Emil Missoni u kategoriji Automatika. 

Mentorica učenicima je profesorica Maja Mačinko.

Čestitamo svim učenicima! 

ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ INFORMATIKE

 

U srijedu, 4.3.2021. održano je županijsko natjecanje iz informatike na kojem je sudjelovala i naša Leona Granoša u čak dvije kategorije.

Leona je u kategoriji Logo po ukupnom rezultatu u Hrvatskoj druga s 188/200 bodova, a u kategoriji Primjena algoritama (C++) treća u županiji te četvrta u ukupnom rezultatu u Hrvatskoj s 115/200 bodova.

Leona je s oba rezultata izborila plasman na državnom natjecanju iz informatike. 

Čestitamo! 

LEONA GRANOŠA PRVA U HRVATSKOJ U HRVATSKOM OTVORENOM NATJECANJU IZ INFORMATIKA 

Učenica Leona Granoša je u Hrvatskom otvorenom natjecanju iz informatike - HONI prva u Hrvatskoj u ukupnom poretku za učenike šestih razreda. 

Leona niže zavidne uspjehe u svim informatičkim natjecanjima i nadamo se uskoro pratiti iste takve rezultate i na međunarodnim programerskim olimpijadama.

 

Bravo Leona!!!

LEONA GRANOŠA ČAK DVOSTRUKO POZVANA NA ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ INFORMATIKA

Učenica Leona Granoša ove je godine na natjecanju iz informatike sudjelovala u čak dvije kategorije: Logo i Algoritmi. U obje je kategorije bila veoma uspješna, u Logu je imala svih 100% riješenosti testa. Pozvana je iz obje kategorije na županijsko natjecanje. 

Bravo, Leona! 

PETERO UČENIKA POZVANO JE NA ŽUPANIJSKO NATJECANJE IZ TEHNIČKE KULTURE

 

Na županijsko natjecanje iz tehničke kulture plasiralo se petero učenika naše škole: 

Lovro Štambak, 5r, kategorija Maketarstvo i modelarstvo 

Emil Missoni,7r kategorija Automatika

Eduardo Domagoj Previšić, 8r, kategorija ELektronika

Nina Suzana Štefanac, 8r, katagorija Modelarstvo uporabnih tehničkih tvorevina

Matej Volarević, 8r, kategorija Robotsko spašavanje žrtve 

Mentorica učenicima je profesorica Maja Mačinko. 

Čestitamo našim učenicima i želimo im sreću na županijskom!

Rezultati školskog 63. natjecanja Mladih tehničara 

Rezultate pogledajte - ovdje.

Međunarodni mjesec borbe protiv ovisnosti (15.11.-15.12.)

 

Na kraju Mjeseca borbe protiv ovisnosti i nakon sedmodnevnog glasanja za najbolje slogane i najbolje plakate, dobili smo konačne rezultate

Nagradnog natječaja „Škola bez ovisnosti - grad bez ovisnosti“.

 

  1. U KATEGORIJI NAJBOLJI SLOGANI- OSNOVNE ŠKOLE

Kaira Matijana Špoljar iz 7.a osvojila je PRVO mjesto sa sloganom „Droga je lovac na tvoj novac!“.

      2. U KATEGORIJI NAJBOLJI PLAKATI -OSNOVNE ŠKOLE

Učenici 7.a osvojili su TREĆE mjesto u kategoriji za najbolji plakat

Dobitnike očekuju vrijedne nagrade!

Čestitamo nagrađenim učenicima 7.a,  svim našim sudionicima te svima koji su glasali!

Zlato, dva srebra i bronca na međunarodnoj smotri inovacija

 

U studenom su učenici Marko Rako, Leona Granoša, Emil Missoni te Matej Volarević prezentirali svoje zanimljive inovacije na međunarodnoj smotri radova Inova-Mladi koju organizira Hrvatski savez inovatora. Radove su marljivo stvarali čitavu godinu uz pomoć i savjete svoje mentorice Maje Mačinko. Radovi su osvojili zlatnu, srebrne i brončane medalje:

 

ZLATNA MEDALJA: Arduino sustav za alarmiranje, učenik Emil Missoni

SREBRNA MEDALJA: IoT rasvjeta u kući, učenik Emil Missoni

SREBRNA MEDALJA: Beskontaktni uređaj za dezinfekciju ruku, učenica Leona Granoša

BRONČANA MEDALJA: SiRiuSrobot, učenici Matej Volarević i Marko Rako

CROATIAN MAKERS LIGA
 
 
Danas smo odradili 1. kolo natjecanja Croatian Makers lige u kategoriji nižih razreda. Na online kolu sudjelovali su učenici Luna Koščina, Vid Crnić, Marko Rako i Andrija Kraljević uz potporu mentorica Maje Mačinko i Petre Večerić.

Čak 23 učenika Cankarice u 10% najboljih rezultata na međunarodnom natjecanju Dabar

 

U našoj je školi održano međunarodno natjecanje iz informatike i računalnog razmišljanja u organizaciji Maje Mačinko, Filipa Horvata, Ive Plejić i Petre Večerić.

 Na natjecanju je sudjelovalo pedesetak učenika naše škole.

Čestitke svim učenicima, a posebno naših čak 23 učenika koji su ušli u 10% najboljih rezultata u Hrvatskoj!

Popis istaknutih učenika nalazi se u ovdje.

JEDNA OD NAJBOLJIH AUTORA NATJEČAJA OBOJI SVIJET U HRVATSKOJ

Nila Vaniš Lazari, sudionica natječaja Oboji svijet šarenim bojama tolerancije, proglašena je jednim od najboljih autora u natječaju na razini Hrvatske. Upravo iz tog razloga pripala joj je čast sudjelovati na konferenciji Dan građanskog odgoja i obrazovanja i predstaviti svoj rad te reći ponešto o toleranciji. Biti jedan od najboljih u Hrvatskoj nije mala stvar, a Nila je to svakako zaslužila.

Čestitamo Nili i njezinoj mentorici Maji Mačinko. Nilin rad možete pročitati ovdje.

DRUGO MJESTO NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ INFORMATIKE

 

Leona Granoša, učenica 6. b razreda, osvojila je 2. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike, što znači da je samo korak iza državnog prvaka. Bravo za Leonu i njezinu mentoricu Maju Mačinko.

TREĆE MJESTO NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ HRVATSKOGA JEZIKA

Petra Križanović, učenica 8.c razreda osvojila je treće mjesto na Državnom natjecanju iz hrvatskoga jezika. Bravo za Petru i njezinu mentoricu dr. sc. Branku Rudman.

bottom of page