DOGAĐANJA KROZ GODINU
školska godina 2020./2021.

1/6

BOŽIĆNA ONLINE PRIREDBA

Poštovani roditelji i dragi učenici,

s obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine smo za vas pripremili online božićnu priredbu. Pogledajte video uratke i upustite se u blagdansko raspoloženje.

1/3

HUMANITARNA BOŽIĆNA AKCIJA

 

Učenici 2.b razreda sudjelovali su u humanitarnoj akciji prikupljanja poklona za hospitaliziranu djecu pod pokroviteljstvom Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Prikupili su mnoštvo poklona koji će, zasigurno, nekome razveselite bolničke dane.

 

Bravo za 2.b i njihove učiteljice.

1/5

MJERENJE TEMPERATURE MICRO:BITOM

U našoj školi, 22.11.2020., u sklopu EU robotics week manifestacije održana je radionica Mjerenje temperature micro:bitom koju je vodio učitelj informatike Filip Horvat. Učenici su naučili kako micro:bit može poslužiti i kao termometar te su prošli razne primjere kako ga programirati te koristiti u svakodnevnom životu.

1/5

VIDEOKONFERENCIJA UČENIKA HRVATSKE I TAIWANA

Kao jedna od projektnih aktivnosti Time Project-a, održana je videokonferencija s učenicima iz Taiwana na temu Neravnopravnosti na temelju rase, spola i seksualne orijentacije. Nakon predavanja obje skupine učenika uslijedio je razgovor u kojem su se razmijenila mišljenja među učenicima, postavljala pitanja, komentiralo stanje u obje države vezano za ovu temu. Učenici nisu samo razmijenili mišljenja, već su upoznali i sasvim drugačiju kulturu te tako širili svoje vidike i postavljali temelj za razvoj tolerantnog društva.

Video s isječcima konferencije možete pogledati OVDJE.

Više o projektu možete saznati OVDJE.

1/4

SUDJELOVANJE NA ONLINE PREDAVANJU Climate Emergency: Plastic Crisis Lecture

U petak, 27. studenoga, troje učenika izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje sudjelovalo je na online predavanju Climate Emergency: Plastic Crisis Lecture na kojem su sudjelovale brojne države svijeta. Predavanje je održao stručnjak iz Taiwana u sklopu projekta Time project. Učenici su imali priliku komunicirati s njime, raspravljati i postavljati pitanja. Tu priliku su iskoristili te tako naučili nešto novo, razmijenili mišljenja i virtualno se družili s brojnim sudionicima predavanja. Sjajno i vrlo edukativno iskustvo!

Više o projektu možete saznati OVDJE.

1/7

NOVA TEHNIČKO - INFORMATIČKA UČIONICA

Učenici Marcela Šipić, Eva Žužić i Roko Šarić oslikali su novu tehničko - informatičku učionicu. Na zidu se nalazi Stablo znanja, na kojemu umjesto plodova vise diplome s natjecanja i najboljim rezultatima naših učenika.

1/6

MEĐUNARODNI DAN DJECE

Svake godine 20. studenog obilježava se Međunarodni dan djece, odnosno Međunarodni dan dječjih prava. Cilj toga dana je osvjestiti promicanje međunarodnog zajedništva, razvijati svijest o djeci diljem svijeta te djelovati u smjeru dobrobiti djece.

I mi smo obilježili ovaj važan dan. Učenici su upoznali Konvenciju o pravima djece, prava koja im njome pripadaju, ali i odgovornosti koje ta prava nose sa sobom. Zaigrali su Unicefovu igru Čovječe, ispravi se! i osvojili diplome te izradili postere o pravima i odgovornostima.

1/5

NILIN RAD S NATJEČAJA OBOJI SVIJET PROGLAŠEN JE JEDNIM OD NAJBOLJIH RADOVA U HRVATSKOJ

 

U petak, 13. studenoga 2020., naša učenica Nila Vaniš Lazari sudjelovala je na državnoj konferenciji Dan građanskog odgoja i obrazovanja. Njezina priča Njene suze su bile naš smijeh proglašena je jednim od najbolji radova s natječaja Oboji svijet šarenim bojama tolerancije te je imala priliku prezentirati ga online putem svim sudionicima konferencije, kao i onima koji su konferenciju pratili online.

Tolerancija je nešto na čemu bi se trebalo temeljiti naše društvo i nešto na čemu se treba svakodnevno raditi. Hvala Nili na osvještavanju ove bitne teme kroz svoj rad, kao i njezinoj mentorici Maji Mačinko.

Nilin rad možete pročitati ovdje.

1/3

Cankarevci na smotri radova s međunarodnim djelovanjem INOVA

 

U subotu 7. studenog 2020. učenici Marko Rako, Leona Granoša, Emil Missoni te Matej Volarević prezentirali u svoje zanimljive inovacije na međunarodnoj smotri radova Inova-Mladi koju organizira Hrvatski savez inovatora. Radove su marljivo stvarali čitavu godinu uz pomoć i savjete svoje mentorice Maje Mačinko. Sve radove možete pogledati na ovim poveznicama:

 

1. https://inova-croatia.com/product-detail/arduino-sustav-za-alarmiranje/

Arduino sustav za alarmiranje, učenik Emil Missoni

2. https://inova-croatia.com/product-detail/iot-rasvjeta-u-kuci/

IoT rasvjeta u kući, učenik Emil Missoni

3.  https://inova-croatia.com/product-detail/beskontaktni-uredaj-za-dezinfekciju-ruku/

Beskontaktni uređaj za dezinfekciju ruku, učenica Leona Granoša

4. https://inova-croatia.com/product-detail/sirius-robot/

SiRiuSrobot, učenici Matej Volarević i Marko Rako

1/4

CANKARICA OSVOJILA TRI EUROPSKE NAGRADE KVALITETE ZA eTWINNING PROJEKTE

Naša je škola nagrađena Europskom oznakom kvalitete za izvrsnost rada u eTwinning projektima "Međunarodni dan žena u znanosti" i "U svijetu likovnih umjetnika 2". To znači da su rad naših učitelja, učenika i škole prepoznati na najvišoj europskoj razini.

Popis nagrađenih projekata i učitelja koji su ih provodili možete pogledati OVDJE.

1/1

OBOJI SVIJET - ŠARENIM BOJAMA TOLERANCIJE

U našoj je školi proveden natječaj u organizaciji Foruma za slobodu odgoja – OBOJI SVIJET ŠARENIM BOJAMA TOLERANCIJE. Kao što je i iz samog naziva natječaja vidljivo, tema je bila tolerancija. Učenici su mogli poslati radove u obliku plakata, priče, filma, stripa itd.

Povjerenstvo za izbor najboljih radova, koje se sastojalo od učitelja, učenika i roditelja, odabralo je tri najbolja pristigla rada koji su poslani Forumu za slobodu odgoja na daljnji natječaj.

Čestitamo pobjednicima te zahvaljujemo svim sudionicima natječaja. Izložbu radova možete vidjeti u predvorju škole.

 

POBJEDNICI NATJEČAJA:

Priča Njene suze bile su naš smijeh, Nile Vaniš Lazari (mentorica: Maja Mačinko)

Plakat Svi smo jednaki, Jelene Škobić, Ayle Kapetanović, Petre Križanović i Erike Mihelj (mentorica: Maja Mačinko)

Film Tolerama, 3. a razreda (mentorica: Ksenija Grabar)

 

Plakat možete vidjeti u galeriji, priču OVDJE,  a film OVDJE.

1/1

MAT LIGA

U subotu, 10. 10. 2020. održano je prvo kolo MAT LIGE, online.

Našu školu predstavljalo je 30 učenika viših razreda koji su se natjecali u parovima.

Najbolji rezultat postigli su učenici 5.c FRANJO BRIGIĆ i MIKA VALENTIĆ osvojivši 3. mjesto od 206 parova petaša iz cijele Hrvatske.

Čestitamo svim natjecateljima, a posebno Franji i Miki i njihovoj mentorici Evi Arapović, prof.

1/2

DRŽAVNA NATJECANJA

Leona Granoša osvojila je 2. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike.
Petra Križanović osvojila je 2. mjesto na Županijskom natjecanju u
poznavanju hrvatskog jezika i prvi puta u povijesti škole netko iz materinskog
jezika ide i na Državnu razinu natjecanja.
Čestitke Leoni, Petri i našim mentoricama Maji Mačinko i Branki Rudman.

Ravnatelj:
Boris Počuča

.

1/10

MAKER FAIRE ZAGREB

Maker Faire Zagreb započela je 2019. udruga Fablab Zagreb, nakon uspješnog sudjelovanja na nekoliko Maker Faires festivala širom Europe, od Osijeka, Ljubljane i Barcelone do Trsta i Beča. 

Sajam je održan po drugi put ove godine, a na njemu su sudjelovali i naši Cankarevci: Matej Volarević, Emil Missoni, Leona Granoša i Marko Rako koji su predstavili svoje inovacije. Cankarica je bila jedina škola koja je imala izlaganje na ovom sajmu, stoga smo izuzetno ponosni na naše učenike i njihovu metoricu Maju Mačinko

1/3

PRVAŠIĆI IMALI PRVI SUSRET S LUTKARSKIM KAZALIŠTEM STRIBOR

Učenici triju odjela upoznali su tipove lutaka, odgledali dijelove nekih predstava i dobili na poklon male ginjole izrađene baš za dječju animaciju.
Bilo je poučno, lijepo i veselo.

1/5

ENCODING MARS

U srijedu, 31. rujna, povodom Svjetskog tjedna svemira i Code Week-a, u 3. c razredu profesorica Maja Mačinko održala je radionicu Encoding Mars. Učenici su proučavali ljepote svemira i Marsa, istraživali o raznim nebeskim tijelima i pojavama, a okušali su se i u kodiranju. Kao rezultat radionice napravljen je astro-dokumentarac koji možete pogledati ovdje.

1/2

OSVOJENA NAGRADA NA ROSIL-U

Robotička simulacijska liga (ROSIL) je natjecateljska online liga koja se provodila u više kola tijekom školske godine 2019/2020 u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza i udurge Inovatic te potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.  Učenici su programirali u robotskom simulatoru u programskim jezicima Scratch ili Python.

ROSIL je individualno natjecanje za djecu od 4. do 8. razreda osnovnih škola. 

Na ROSIL-u su našu školi predstavljali učenici Karlo Vintar (8. c), Leona Granoša (6. b) te Emil Missoni (7. a) uz pomoć mentorice Maje Mačinko, a učenik Emil Missioni je osvojio nagradu i posebnu pohvalu za programski kod.

Osnovna škola Ivana Cankara | Cankareva 10, Zagreb | +38513702048 | cankarica@os-icankara-zg.skole.hr

© Osnovna škola Ivana Cankara. Sva prava pridržana.