top of page
DOGAĐANJA KROZ GODINU
školska godina 2020./2021.

Učenici 6. b razreda izvannastavne aktivnosti Građanskiodgoj i obrazovanje (Nikola Lewis, Marcela Šipić, BrunaPiteša, Eva Žužić i Roko Šarić) snimili su intervju povodom velikog uspjeha na državnoj Smotri projekata iz građanskog odgoja i obrazovanja. Intervju je snimljen za emisiju 5 za 5 1. programa Hrvatskog radija. 

Cijelu emisiju možete poslušati ovdje.

GENERACIJA NOW

U ovoj smo školskoj godini sudjelovali u projektu Internet of Things (IoT) GENERACIJA NOW koji provodi Institut za razvoj i inovativnost mladih u suradnji s Hrvatskim Telekomom, uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja. 

Matej Volarević (8c) izradio je #uradisam autić na daljinsko upravljanje. 

Više o tome na linku: https://izradi.croatianmakers.hr/projekti/uradisam-autic-igracka/

Učenici 6.a i 6.b završili su školsku godinu terenskom nastavom KAMENI SVATI.

Posjetili smo spomenik Augustu Šenoi, obnovili legendu i popeli se do kletvom okamenjenih svatova. Bilo je poučno i veselo. U šumskom ozračju učilo se i uživalo. 

Učenici 6. b razreda izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje dali su intervju za radijsku emisiju 5 za 5, 1. programa Hrvatskoga radija povodom iznimnog uspjeha na državnoj razini Smotre projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja.

Intervju će biti dostupan na mrežnim stranicama Hrvatskoga radija za 2 tjedna gdje ga možete poslušati.

Učenici grupe dodatne nastave iz hrvatskog jezika sa svojom profesoricom dr. sc. Brankom Rudman posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu.

 

Poslušali su predavanje o njezinom značenju u očuvanju hrvatske baštine te u Zbirci vrijednosti razgledali originale prvih pisanih i tiskanih hrvatskih knjiga.

DAN GRADA ZAGREBA

Dan grada Zagreba, 31. svibnja, u ponedjeljak je svečano proslavljen i u našoj školi. 

Učenici 3.a razreda priredili su nam kreativnu izložbu likovnih radova pod nazivom Moj grad.

eTwinning dan

9. svibnja, na Dan Europe, eTwinning zajednica širom Europe proslavila je eTwinning dan. U svojoj biti eTwinning se odnosi na aktivno građanstvo, zajednički rad i međusobno razumijevanje među ljudima iz različitih kultura.

Naša je škola već nekoliko godina eTwinning škola. Princip ove nove oznake je slijediti ideju eTwinninga kojom se želi nagraditi uključenost, predanost, marljivost - ne samo pojedinih eTwinnera, već i timova učitelja i ravnatelja škola unutar same škole.

DAN EUROPE

Dan Europe obilježava se 9. svibnja svake godine. Na taj dan, Robert Schuman, tadašnji ministar vanjskih poslova Francuske, predstavio je svoj prijedlog formiranja Europske zajednice za ugljen i čelik. Taj prijedlog, poznatiji kao "Schumanova deklaracija", smatra se početkom formiranja onoga što je danas poznato kao Europska unija.

Učenici 3.c razreda s učiteljicom Petrom Večerić obilježili su ovaj dan proučavajući razne informacije o Europskoj uniji, njenom postanku, obilježjima i sl.

MAJČIN DAN

Iščekujući Majčin dan, učenici 2.b razreda primili su se posla i izradili brojne  poklone kojima će razveseliti svoje najmilije. Na izvannastavnoj aktivnosti Domaćinstvo šivali su torbice, izrađivali privjeske za ključeve te pripremali čestitke za Majčin dan.

Njihove radove možete pogledati u galeriji.

Bravo za 2.b! 

SRCE KAO KUĆA

Svoju podršku plesom učenici 3. c razreda dali su humanitarnoj akciji II. gimnazije iz Zagreba kojoj je cilj izgradnja doma za obitelji čiji su domovi stradali tijekom potresa u Sisačko - moslavačkoj županiji.

Video plesa možete pogledati na našoj podstranici Humanost na djelu.

NA BOLNIČKIM DASKAMA

Još jedna humanitarna akcija kojoj su Cankarevci dali svoj doprinos.

Na bolnički daskama - kampanja za lakši boravak djece u bolnicama uslijed pandemije.

Paket Na bolničkim daskama: pričama i lutkama do psihološke otpornosti' sadrži knjižicu s pet priča koje prate zgode žirafice Žu, praščića Paka, ribe Ramone, lisice Lenke i mede Tede i na taj način pridonose osnaživanju djece u danima hospitalizacije tijekom pandemije.

U humanitarnoj akciji sudjelovai su učenici 3. c i 6. b razreda – učenici izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje te na taj način uveselili nekoliko djece u bolnicama.

DAN OBNOVLJIVIH IZVORA ENERGIJE

Kao spomen na katastrofu u nuklearnoj elektrani u Černobilu 26. travnja 1986. (Ukrajina) na ovaj se datum obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije kojim se želi ukazati na nužnost istraživanja i primjene obnovljivih izvora – vjetra, sunca, vode, biomase, bioplina, geotermalnih izvora i sl.

Učenici 3.c razreda obilježili su ovaj dan proučavajući što su to obnovljivi izvori energije, kako ih se može koristiti te koje su posljedice korištenja neobnovljivih izvora na čovjeka i okoliš.

Ovim obilježavanjem podržali su globalni cilj 7 - pristupačna i čista energija globalne akcije Worlds Largest Lesson.

Predavanje na temu Robotika i umjetna inteligencija: kakva nas budućnost očekuje

 

 

Učenici 1c, 2a,3a, 3b, 3c slušali su predavanje na temu Robotika i umjetna inteligencija: kakva nas budućnost očekuje?

Predavanje je održala Danica Kragić Jensfelt koja se u Švedskoj bavi istraživanjima u području robotike, računalnog vida i strojnog učenja, a hrvatskim učenicima rekla je kako je važno i zanimljivo baviti se ovim poslom, te kako bi i oni mogli postati-njezini kolege.
 

Predavanje je bilo online i namijenjeno učenicima i učiteljima osnovnih i srednjih škola. 

DAN PLANETA ZEMLJE

Dan planeta Zemlje je prvi puta obilježen 22. travnja 1970. u SAD-u, s početkom buđenja svijesti o očuvanju okoliša i utjecaja ljudskog djelovanja na prirodu. Danas se dan obilježava u cijelom svijetu, svake godine s posebnim fokusom, ali uvijek jednakim ciljem – razmišljanjem o i djelovanjem u smjeru smanjenja čovjekovog štetnog učinka na okoliš.

Ovaj važan dan obilježili su i učenici 3. c razreda s učiteljicom Petrom Večerić. Uz brojne druge aktivnosti, izrađivali su i slike koristeći već iskorišteni papir (Otpad nije smeće!) te izradili razredni zeleni otok spreman za odvajanje otpada (Odvajaj, odlaži, od smeća Zemlju spasi!).

Osmaši su obilježili značajan datum 500 godina JUDITE, prvog književnog autorskog djela na HRVATSKOM JEZIKU. Njezinog autora MARKA MARULIĆA nazivamo OCEM KNJIŽEVNOSTI.

SVJETSKI DAN SVJESNOSTI O AUTIZMU

Učenici 2.b razreda sudjelovali su u radionici povodom Svjetskog dana svjesnosti o autizmu koji se obilježava od 2008. godine, kada je 2. travnja uvršten u kalendar Svjetskih dana Ujedinjenih naroda. 

Glavni cilj je podizanje senzibiliteta i opće svijesti javnosti. 

Znak svjesnosti autizma - puzzle označavaju želju za povezivanjem djelića i konačnim shvaćanjem autizma.

PROLJETNI DAN ZADRUGE CANKARICA

Učenici 3.a i 3.b pripremili su Uskršnji sajam na kojem smo vidjeli ukrase i predmete izrađene vrijednim rukama pod vodstvom učiteljica.

Zadrugari lutkari nagradili su trećaše predstavom Ježeva kućica.

Naš školski hol odjekivao je kreativnošću, zajedništvom i radošću. 

ŽUPANIJSKA SMOTRA IZ PODRUČJA GRAĐANSKOG ODGOJA I OBRAZOVANJA

Učenici 6. b razreda izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje, pod mentorstvom učiteljice Petre Večerić, sudjelovali su na Županijskoj smotri projekata iz područja građanskog odgoja i obrazovanja gdje su predstavili svoj projekt s temom (ne)ravnopravnosti na različitim područjima među građanima Hrvatske. Predstavili su rezultate provedenog istraživanja na razini cijele Hrvatske, kao i usporedbu rezultata sa stanjem u Taiwanu o kojem su saznali putem konferencije s njihovim učenicima.

Bravo za naše Cankarevce i velika pohvala za sav uložen trud u ovom vrlo zahtjevnom projektu.

OTPAD NIJE SMEĆE

Učenici 2.c razreda u produženom boravku sudjelovali su u radionici Otpad nije smeće. Cilj radionice bio je razvoj kreativnih i izražajnih sposobnosti učena u kombinaciji s razvojem ekološke svijesti i brige za očuvanje okoliša. Učenici su da tjedna vrijedno skupljali otpad (čepove boca, kartonsku i plastičnu ambalažu i sl.) te u skupinama i parovima izrađivali svoja umjetnička djela. Njihove radove možete pogledali u galeriji.

LJUBIČASTI DAN

„Ljubičasti dan“ ili „Purple day“  je dan pružanja podrške osobama s epilepsijom. Obilježava se 26. ožujka na svim kontinentima i u više od stotinu zemalja svijeta  te je proglašen najutjecajnijim međunarodnim danom u svrhu podizanja razine osviještenosti o epilepsiji.

Učenici 3. c obilježili su ovaj dan educirajući se o epilepsiji kroz niz edukativnih filmova te učenjem na koji način pomoći osobi koja doživi epileptični napad.

MEĐUNARODNI DAN ŠUMA

Prvi dan proljeća ujedno se slavi i kao Svjetski dan šuma. Šumama treba posvetiti veliku pozornost jer su danas globalno ugrožene uslijed lošeg gospodarenja, požara, poremećenog režima voda, kukaca, glodavaca, bakterija, gljivica, onečišćenja zraka, tla i voda, kiselih kiša i dr. Na svjetskoj razini, gubitak šuma nastavit će se zbog klimatskih promjena unatoč globalnim naporima za smanjenjem ispuštanja u atmosferu plinova s učinkom staklenika.

Učenici 3. c razreda obilježili su ovaj dan proučavanjem važnosti šuma za sva živa bića. Također, učili su i o načinu održavanja šuma kroz knjižicu Hrvatskih šuma – Da bi hrast mogao rast.

SUSRET S KNJIŽEVNICOM 

Učenici prvih i drugih razreda imali su priliku  u mjesecu ožujku upoznati književnicu Željku Horvat Vukelju. Susret s književnicom održao se u virtualnom obliku.  Književnica je cijelo vrijeme susreta poticala djecu na sudjelovanje, a pri kraju susreta učenici su mogli književnici postavljati pitanja ili iznijeti svoje dojmove.

Kako je susret izgledao i u kojoj mjeri je potaknuo dječju maštu pogledajte u galeriji.

Dojmove učenika pročitajte - ovdje. 

TRI PREDSTAVE U JEDNOM DANU

Lutkari Stribora, učenici 6.b imali su svoju prvu premijeru. Uz poštivanje epidemioloških mjera odigrana je Ježeva kućica u predvorju škole. U popodnevnim satima gosti su bili prvašići, a svečanoj premijeri u 19 i 30 nazočili su roditelji glumaca.

 

Bravo za nove mlade lutkare!

NAKON ONLINE PREDAVANJA, INTERVJU NA RADIJU

Nakon predavanja na online događanju Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti, na kojem su održali predavanje o položaju žena u STEM području s perspektive prava na kvalitetno obrazovanje i ravnopravnost spolova, učenici 6. b razreda izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje dali su intervju za emisiju Čičak Prvog programa Hrvatskog radija.

Poslušajte radio emisije ovdje.

MEĐUNARODNI DAN ŽENA I DJEVOJAKA U ZNANOSTI

 

Naša je škola i ove godine obilježila Međunarodni dan žena i djevojaka u znanosti koji se odlukom Opće skupštine Ujedinjenih naroda obilježava svake godine 11. veljače.

Prisjetili smo se žena i njihove borbe kroz povijest, upoznali naše domaće znanstvenice i poduzetnice koje su itekako priznate u svijetu, a sve to danas ne bi bilo moguće da nam Školska knjiga nije uskočila kao podrška ideji i pomogla nam da naše događanje prebacimo iz Cankarice u virtualni svijet kako bi svi naši dragi gosti mogli iz sigurnosti svojih domova i učionica biti s nama i pratiti predavanja i okrugli stol.

Događanje je bilo namijenjeno svim osnovnim i srednjim školama, kako učiteljima i nastavnicima, tako i učenicima. Njihove povratne informacije su bile i više nego odlične, a to možemo zahvaliti predavačima i sudionicama okruglog stola.

Prvo predavanje Svi smo mi jedinstveni, privlačni, puni energije i zračimo održao je dr. sc. Ivica Puljak, profesor fizike na Fakultetu elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje u Splitu. Nakon njega uslijedilo je predavanje naših Cankarevaca – A zašto ne STEM?, učenika 6. b razreda izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje Brune Piteše, Ive Bijelića, Marcele Šipić, Nikole Lewisa i Zare Brlek. U svom predavanju objasnili su svoju perspektivu manje zastupljenosti žena u poslovima vezanima za STEM područje s perspektive prava na ravnopravnost spolova i pristupa kvalitetnom obrazovanju.

Nakon predavanja uslijedio je okrugli stol sa ženama znanstvenicama koje su pričale o svom putu do uspjeha, svojem radu i djelovanju. Razgovor s njima bio je vrlo motivirajuć ne samo za žene i djevojčice koje su ih slušale, već i za dječake. Žene znanstvenice koje su ove godine ostavile utisak na sve koji su pratili ovo događanje bile su:

Dr. sc. Ivana Carev, doktorica znanosti kemije, znanstvenica koja se više od 15 godina bavi edukacijom i poučavanjem prirodnih znanosti.

Doc. dr. sc. Ankica Kovač, diplomirala je zrakoplovstvo i docentica je na Zavodu za energetska postrojenja, energetiku i okoliš u sklopu Fakulteta strojarstva i brodogradnje u Zagrebu.

Dr. sc. Ana Sunčana Smith vrhunska je znanstvenica, stručnjak u teorijskoj fizici (stanica i membrana), znanstvena povratnica u Hrvatsku, a stalna profesorica u Njemačkoj te dobitnica prestižnog ERC projekta.

Dr. sc. Anđela Šarić poznata je zagrebačka znanstvenica s londonskom adresom. Nakon dodiplomskog studija na PMF-u u Zagrebu, doktorata na Sveučilištu Columbia u New Yorku i postdoktorata na Cambridgeu, od 2016. vodi svoj istraživački tim u Londonu.

Dr. sc. Ana Šepac doktorica je medicine koja svoju disertaciju izrađuje na Medicinskom fakultetu u Zagrebu iz područja biomedicine. Istražuje in vitro razvoj stanica srčanog mišića iz pluripotentnih stanica.

Veliku zahvalu za ovo događanje dajemo i Maji Mačinko, profesorici tehničke kulture u našoj školi koja je pokretačica cijele ideje o obilježavanju ovoga dana.

DAN SIGURNIJEG INTERNETA

 

Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine drugog utorka u veljači s ciljem promicanja i poticanja sigurnijeg i odgovornijeg korištenja tehnologije i mobilnih uređaja među djecom, mladima, ali i odraslima.

Cankarevci su obilježili ovaj dan brojnim aktivnostima – radionicama o pozitivnim i negativnim stranama interneta, elektroničkom nasilju i njegovoj prevenciji, izrađivanjem loga raznih aplikacija, videokonferencijom, učenjem o opasnostima na internetu kroz animirane filmove, kvizove itd.

MEĐUNARODNI DAN OBRAZOVANJA, 24. siječnja

Obrazovanje je osnovno ljudsko pravo i trebalo bi za sve biti besplatno. No, stvarnost je često drugačija: 262 milijuna djece i mladih ne ide u školu, a više od petine te djece osnovnoškolske je dobi. 3. prosinca 2018. Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je, na poticaj Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), odluku da se 24. siječnja proglasi Međunarodnim danom obrazovanja. Ovo je važna prilika za proslavu temeljne uloge obrazovanja u stjecanju vještina, vrijednosti i znanja. Obrazovanje pokreće gospodarski rast i društvenu povezanost, a imat će i ključnu ulogu u rješavanju izazova s kojima se čovječanstvo suočava.

Ovaj dan obilježili su i učenici 3. c razreda s učiteljicom Petrom Večerić.  Proučavali su mogućnosti pristupa obrazovanju u različitim djelovima svijeta, raspravljali o tome što utječe na nemogućnost pristupa obrazovanju, posljedice neobrazovanog stanovništva te pronalazili rješenja na koji način promijeniti takvu situaciju.

MJESEC LJUBAVI

Učenici 4.b i njihova učiteljica Romana Krsnik s veseljem iščekuju Valentinovo.

Zajedno su istraživali što sve vole u školi te su izradili mnoštvo kreativnih ukrasa i radova. 

VALENTINOVO U 4.a

Iščekujući Valentinovo, učenici 4.a istraživali su što se sve može voljeti u školi i kako se u školi voli. Na satu Likovne kulture izradili su plakate na tu temu.

Učiteljica Tatjana Erstić organizirala je slikanje u razrednom Valentinovskom okviru.

CODE WEEK

OŠ Ivana Cankara dobila je potvrdu izvrsnosti za uspješno organiziranje niza radionica povodom Code Week tjedna i uspješno izvršen CodeWeek4All izazov.

BOŽIĆNA ONLINE PRIREDBA

Poštovani roditelji i dragi učenici,

s obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine smo za vas pripremili online božićnu priredbu. Pogledajte video uratke i upustite se u blagdansko raspoloženje.

HUMANITARNA BOŽIĆNA AKCIJA

 

Učenici 2.b razreda sudjelovali su u humanitarnoj akciji prikupljanja poklona za hospitaliziranu djecu pod pokroviteljstvom Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Prikupili su mnoštvo poklona koji će, zasigurno, nekome razveselite bolničke dane.

 

Bravo za 2.b i njihove učiteljice.

DAN LJUDSKIH PRAVA

Međunarodni se dan ljudskih prava obilježava svake godine 10. prosinca, na dan kada je potpisana Opća deklaracija Ujedinjenih naroda o ljudskim pravima 1948. godine. Tada je prvi put u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na život, slobodu i sigurnost bez ikakvih razlika.

Ovaj dan obilježili su učenici 3. c razreda s učiteljicom Petrom Večerić. Proučili su povijest nastanka Deklaracije o ljudskim pravima te proučili njezine članke. Kroz radionice osvjestili su važnost svakog prava te primjenjivali naučeno u obani pojedinaca na simultanim suđenjima.

MJERENJE TEMPERATURE MICRO:BITOM

U našoj školi, 22.11.2020., u sklopu EU robotics week manifestacije održana je radionica Mjerenje temperature micro:bitom koju je vodio učitelj informatike Filip Horvat. Učenici su naučili kako micro:bit može poslužiti i kao termometar te su prošli razne primjere kako ga programirati te koristiti u svakodnevnom životu.

VIDEOKONFERENCIJA UČENIKA HRVATSKE I TAIWANA

Kao jedna od projektnih aktivnosti Time Project-a, održana je videokonferencija s učenicima iz Taiwana na temu Neravnopravnosti na temelju rase, spola i seksualne orijentacije. Nakon predavanja obje skupine učenika uslijedio je razgovor u kojem su se razmijenila mišljenja među učenicima, postavljala pitanja, komentiralo stanje u obje države vezano za ovu temu. Učenici nisu samo razmijenili mišljenja, već su upoznali i sasvim drugačiju kulturu te tako širili svoje vidike i postavljali temelj za razvoj tolerantnog društva.

Video s isječcima konferencije možete pogledati OVDJE.

Više o projektu možete saznati OVDJE.

SUDJELOVANJE NA ONLINE PREDAVANJU Climate Emergency: Plastic Crisis Lecture

U petak, 27. studenoga, troje učenika izvannastavne aktivnosti Građanski odgoj i obrazovanje sudjelovalo je na online predavanju Climate Emergency: Plastic Crisis Lecture na kojem su sudjelovale brojne države svijeta. Predavanje je održao stručnjak iz Taiwana u sklopu projekta Time project. Učenici su imali priliku komunicirati s njime, raspravljati i postavljati pitanja. Tu priliku su iskoristili te tako naučili nešto novo, razmijenili mišljenja i virtualno se družili s brojnim sudionicima predavanja. Sjajno i vrlo edukativno iskustvo!

Više o projektu možete saznati OVDJE.

NOVA TEHNIČKO - INFORMATIČKA UČIONICA

Učenici Marcela Šipić, Eva Žužić i Roko Šarić oslikali su novu tehničko - informatičku učionicu. Na zidu se nalazi Stablo znanja, na kojemu umjesto plodova vise diplome s natjecanja i najboljim rezultatima naših učenika.

MEĐUNARODNI DAN DJECE

Svake godine 20. studenog obilježava se Međunarodni dan djece, odnosno Međunarodni dan dječjih prava. Cilj toga dana je osvjestiti promicanje međunarodnog zajedništva, razvijati svijest o djeci diljem svijeta te djelovati u smjeru dobrobiti djece.

I mi smo obilježili ovaj važan dan. Učenici su upoznali Konvenciju o pravima djece, prava koja im njome pripadaju, ali i odgovornosti koje ta prava nose sa sobom. Zaigrali su Unicefovu igru Čovječe, ispravi se! i osvojili diplome te izradili postere o pravima i odgovornostima.

NILIN RAD S NATJEČAJA OBOJI SVIJET PROGLAŠEN JE JEDNIM OD NAJBOLJIH RADOVA U HRVATSKOJ

 

U petak, 13. studenoga 2020., naša učenica Nila Vaniš Lazari sudjelovala je na državnoj konferenciji Dan građanskog odgoja i obrazovanja. Njezina priča Njene suze su bile naš smijeh proglašena je jednim od najbolji radova s natječaja Oboji svijet šarenim bojama tolerancije te je imala priliku prezentirati ga online putem svim sudionicima konferencije, kao i onima koji su konferenciju pratili online.

Tolerancija je nešto na čemu bi se trebalo temeljiti naše društvo i nešto na čemu se treba svakodnevno raditi. Hvala Nili na osvještavanju ove bitne teme kroz svoj rad, kao i njezinoj mentorici Maji Mačinko.

Nilin rad možete pročitati ovdje.

CANKAREVCI NA SMOTRI RADOVA S MEĐUNARODNIM DJELVANJEM INOVA

 

U subotu 7. studenog 2020. učenici Marko Rako, Leona Granoša, Emil Missoni te Matej Volarević prezentirali u svoje zanimljive inovacije na međunarodnoj smotri radova Inova-Mladi koju organizira Hrvatski savez inovatora. Radove su marljivo stvarali čitavu godinu uz pomoć i savjete svoje mentorice Maje Mačinko. Sve radove možete pogledati na ovim poveznicama:

 

1. https://inova-croatia.com/product-detail/arduino-sustav-za-alarmiranje/

Arduino sustav za alarmiranje, učenik Emil Missoni

2. https://inova-croatia.com/product-detail/iot-rasvjeta-u-kuci/

IoT rasvjeta u kući, učenik Emil Missoni

3.  https://inova-croatia.com/product-detail/beskontaktni-uredaj-za-dezinfekciju-ruku/

Beskontaktni uređaj za dezinfekciju ruku, učenica Leona Granoša

4. https://inova-croatia.com/product-detail/sirius-robot/

SiRiuSrobot, učenici Matej Volarević i Marko Rako

CANKARICA OSVOJILA TRI EUROPSKE NAGRADE KVALITETE ZA eTWINNING PROJEKTE

Naša je škola nagrađena Europskom oznakom kvalitete za izvrsnost rada u eTwinning projektima "Međunarodni dan žena u znanosti" i "U svijetu likovnih umjetnika 2". To znači da su rad naših učitelja, učenika i škole prepoznati na najvišoj europskoj razini.

Popis nagrađenih projekata i učitelja koji su ih provodili možete pogledati OVDJE.

OBOJI SVIJET - ŠARENIM BOJAMA TOLERANCIJE

U našoj je školi proveden natječaj u organizaciji Foruma za slobodu odgoja – OBOJI SVIJET ŠARENIM BOJAMA TOLERANCIJE. Kao što je i iz samog naziva natječaja vidljivo, tema je bila tolerancija. Učenici su mogli poslati radove u obliku plakata, priče, filma, stripa itd.

Povjerenstvo za izbor najboljih radova, koje se sastojalo od učitelja, učenika i roditelja, odabralo je tri najbolja pristigla rada koji su poslani Forumu za slobodu odgoja na daljnji natječaj.

Čestitamo pobjednicima te zahvaljujemo svim sudionicima natječaja. Izložbu radova možete vidjeti u predvorju škole.

 

POBJEDNICI NATJEČAJA:

Priča Njene suze bile su naš smijeh, Nile Vaniš Lazari (mentorica: Maja Mačinko)

Plakat Svi smo jednaki, Jelene Škobić, Ayle Kapetanović, Petre Križanović i Erike Mihelj (mentorica: Maja Mačinko)

Film Tolerama, 3. a razreda (mentorica: Ksenija Grabar)

 

Plakat možete vidjeti u galeriji, priču OVDJE,  a film OVDJE.

MAT LIGA

U subotu, 10. 10. 2020. održano je prvo kolo MAT LIGE, online.

Našu školu predstavljalo je 30 učenika viših razreda koji su se natjecali u parovima.

Najbolji rezultat postigli su učenici 5.c FRANJO BRIGIĆ i MIKA VALENTIĆ osvojivši 3. mjesto od 206 parova petaša iz cijele Hrvatske.

Čestitamo svim natjecateljima, a posebno Franji i Miki i njihovoj mentorici Evi Arapović, prof.

DRŽAVNA NATJECANJA

Leona Granoša osvojila je 2. mjesto na Državnom natjecanju iz informatike.
Petra Križanović osvojila je 2. mjesto na Županijskom natjecanju u
poznavanju hrvatskog jezika i prvi puta u povijesti škole netko iz materinskog
jezika ide i na Državnu razinu natjecanja.
Čestitke Leoni, Petri i našim mentoricama Maji Mačinko i Branki Rudman.

Ravnatelj:
Boris Počuča

.

MAKER FAIRE ZAGREB

Maker Faire Zagreb započela je 2019. udruga Fablab Zagreb, nakon uspješnog sudjelovanja na nekoliko Maker Faires festivala širom Europe, od Osijeka, Ljubljane i Barcelone do Trsta i Beča. 

Sajam je održan po drugi put ove godine, a na njemu su sudjelovali i naši Cankarevci: Matej Volarević, Emil Missoni, Leona Granoša i Marko Rako koji su predstavili svoje inovacije. Cankarica je bila jedina škola koja je imala izlaganje na ovom sajmu, stoga smo izuzetno ponosni na naše učenike i njihovu metoricu Maju Mačinko

PRVAŠIĆI IMALI PRVI SUSRET S LUTKARSKIM KAZALIŠTEM STRIBOR

Učenici triju odjela upoznali su tipove lutaka, odgledali dijelove nekih predstava i dobili na poklon male ginjole izrađene baš za dječju animaciju.
Bilo je poučno, lijepo i veselo.

ENCODING MARS

U srijedu, 31. rujna, povodom Svjetskog tjedna svemira i Code Week-a, u 3. c razredu profesorica Maja Mačinko održala je radionicu Encoding Mars. Učenici su proučavali ljepote svemira i Marsa, istraživali o raznim nebeskim tijelima i pojavama, a okušali su se i u kodiranju. Kao rezultat radionice napravljen je astro-dokumentarac koji možete pogledati ovdje.

OSVOJENA NAGRADA NA ROSIL-U

Robotička simulacijska liga (ROSIL) je natjecateljska online liga koja se provodila u više kola tijekom školske godine 2019/2020 u organizaciji Hrvatskog robotičkog saveza i udurge Inovatic te potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja.  Učenici su programirali u robotskom simulatoru u programskim jezicima Scratch ili Python.

ROSIL je individualno natjecanje za djecu od 4. do 8. razreda osnovnih škola. 

Na ROSIL-u su našu školi predstavljali učenici Karlo Vintar (8. c), Leona Granoša (6. b) te Emil Missoni (7. a) uz pomoć mentorice Maje Mačinko, a učenik Emil Missioni je osvojio nagradu i posebnu pohvalu za programski kod.

bottom of page