top of page
DOGAĐANJA KROZ GODINU
školska godina 2023./2024.

USPJEŠAN NASTUP NA ONLINE SMOTRI

TEHNIČKOG STVARALAŠTVA!

 

Naši su učenici i ove godine sudjelovali u pet ciklusa Online smotre tehničkog stvaralaštva koju provodi Hrvatska zajednica tehničke kulture.

JOŠ JEDNA POETSKA VEČER U CANKARICI!

 

Nepresušan izvor inspiracije LJUBAV bila je ovogodišnja tema književne večeri održane 17. 6. 2024. u 19 sati.

 

Recitiralo se, pjevalo, glumilo...

 

Zajedništvo velikih i malih, prožetost vječnom temom. Radost i uživanje u posvećenosti.

 

Puno se imalo za reći O LJUBAVI.

POSJET STRUČNJAKA SCIENCE CENTRA IZ SINGAPURA

 

Našu školu 11. svibnja posjetio je Chester Ong, koji trenutno koordinira seriju sastanaka u Sloveniji i Hrvatskoj, kako bi istražio inovativne načine promocije STEM-a.

 

Chester Ong, stariji menadžer STEM Inc-a pri Science Centru u Singapuru, i bivši učitelj, donio je sa sobom bogatstvo znanja i iskustva koje je nesebično podijelio s nama.

UČENJE NJEMAČKOG NA TERENSKOJ NASTAVI

 

Kako bismo se što bolje pripremili za polaganje certifikata Goethe Instituta Fit in Deutsch 1 i Fit in Deutsch 2 - 

 

mi učenici 8. a razreda koji pohađamo izvannastavnu aktivnost njemačkog jezika Fit in Deutsch proveli smo dva dana u Republici Austriji.

5 ZLATNIH I 4 SREBRNE MEDALJE 

ZA MLADE INOVATORE

Na sajmu inovacija INOVA-MLADI, koji nosi i međunarodno obilježje, naši su učenici u pratnji profesorice Mačinko predstavljali školu.

 

Osvojili su čak pet zlatnih i četiri srebrne medalje za svoje inovacije.

DRŽAVNO NATJECANJE IZ TEHNIČKOG!

 

Od 3. do 6. lipnja u Segetu Donjem održano je 66. Državno natjecanje iz tehničke kulture.

 

Na natjecanje je pozvan naš Adrian Gansel, koji je u kategoriji Robotika-H osvojio prvo mjesto na županijskom natjecanju.

STEM DAN U CANKARICI!

 

U našoj se školi 5. svibnja održao drugi po redu STEM dan u Cankarici.

 

Ove godine je profesorica Mačinko ostvarila suradnju s Institutom za popularizaciju znanosti te smo se kao partneri uključili u projekt „STEM edukatori 2“ koje je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.

ZAVRŠENO SKUPLJANJE STARIH BATERIJA!

 

OŠ Ivana Cankara je i ove školske godine bila uključena u ekološki projekt Skupljajmo zajedno stare baterije u suradnji s tvrtkom FRIŠ d.o.o. iz Križevaca.

U školskoj godini 2023./2024. skupljeno je ukupno 521,7 kg baterija. Prikupljeni novac iskoristit ćemo za daljnje uređenje naše škole.

TREĆE MJESTO NA LIKOVNOM NATJEČAJU!

 

Učenici 2. c razreda sudjelovali su na međunarodnom likovnom natječaju Sport unites everyone u organizaciji Kėdainių „Aušros“ progimnazije Litvanskog sportskog sveučilišta.

 

Cilj natječaja bio je pomoći učenicima razviti kreativnost, kognitivne, socijalne, emocionalne i zdravstvene kompetencije. 

DRUGO MJESTO NA DRŽAVNOM NATJECANJU IZ KEMIJE!

 

Na Državnom natjecanju iz kemije koje se održalo od 8. do 10. svibnja u  Gimnaziji Velika  Gorica u Velikoj Gorici,

 

učenik 8.b razreda  Adrian Gansel i ove školske godine postigao je odličan rezultat. Na ovom natjecanju osvojio je drugo mjesto!

ZAVRŠNI IZLET ZADRUGARA

 

U četvrtak 16. 5. 2024. radosni zadrugari ( 2 autobusa) zaputili su se put Samobora. Uz stručno vodstvo razgledan je grad i naučilo se ponešto o njegovoj zanimljivoj povijesti.

 

Uslijedila je igra na livadi Vungriščaka , upoznavanje slatkog okusa samoborskih kremšnita i sretan povratak pred školu.

RAZREDNI PROJEKT "ČITAJ SA MNOM" - 2.C

Učenici 2. c razreda, Emanuel Delija, Aurora Bognar, Amalija Čulo i Bartol Rodinis, sudjelovali su na Državnoj smotri projekata gdje su predstavili razredni projekt Čitaj sa mnom. Iza projekta stoje mjeseci rada - istraživanja, intervjuiranja, educiranja drugih učenika, izrada materijala za poticanje čitanja, kao i samog čitanja unutar razreda te učenicima ostalih razreda. Učenici su uložili jako puno truda u realizaciju projekta.

OSMAŠI NA WORLD SKILLS CROATIA!

 

Osmaši naše škole imali su priliku 15. 5. otkriti i unaprijediti svoje vještine u posjetu Zagrebačkom velesajmu gdje se održavalo natjecanje strukovnih škola World skills Croatia. Na sajmu su osmaši mogli naučiti ponešto o svakoj strukovnoj školi i isprobati kako bi se snašli u nekim strukovnim zanimanjima.

ROĐENDANSKO SREBRO U STRELJAŠTVU!

 

Natjecanje osnovnih škola grada Zagreba u streljaštvu održano je 10.5. 2024, baš na rođendan naše

škole. Nastupili su Petar Pušić, Filip Smetko i Tin Stanković.

 

Nakon ispucanih metaka učenici su na natjecanju osvojili drugo mjesto i tako donijeli još jedan, ovog puta rođendanski, pehar u školu.

RUKOMETAŠI CANKARA SREBRNI!

 

Sportska dvorana Dubrava u utorak 7. svibnja 2024. godine bila je domaćin finalnih utakmica

Prvenstva grada Zagreba za osnovne škole u maloj odbojci, futsalu, rukometu i košarci za djevojčice i

dječake 4. - 6. razreda.

ČITALAČKO POSLIJEPODNE!

 

U sklopu izvannastavne aktivnosti Književni klub te Projekta građanina, učenici 2. c razreda organizirali su čitalačko poslijepodne u predvorju škole. Na taj su način željeli potaknuti i ostale učenike na čitanje te im pokazati kako čitanje može biti užitak.

ZAVRŠEN PROJEKT "ŠKOLA BUDUĆNOSTI"!

 

Veliki edukativni projekt STEMwave završio je spektakularnim događajem u subotu 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alfa Centauri" u Zagrebu na kojem su sudjelovali i naši učenici. Roboti, inovacije, novi kreativni izumi i ideje učenika iz cijele Hrvatske, sve je to bilo dio još jednog Innovation Daya ove subote, 11. svibnja u Infobipovom kampusu "Alpha Centauri" u Zagrebu.

DVA SREBRA U PEKINGU!

 

Završeno je natjecanje 43. Beijing Youth Science Creation Competition (BYSCC) u Pekingu koje predstavlja vrhunsku platformu za promicanje znanstvene i tehnološke inovativnosti među mladima, s ciljem poticanja istraživačkog duha i podizanja svijesti o važnosti znanstvenog obrazovanja.

 

Na ovom prestižnom događaju učenici naše škole (OŠ Ivana Cankara) predstavili su svoje projekte i natjecali se s vršnjacima iz cijelog svijeta.

HUMANITARNA AKCIJA - OSVRT!

 

Potaknuti pričom gospođe Stepan iz Humanitarne udruge „Lucijino svjetlo“ o dugogodišnjem pružanju podrške i pomoći roditeljima, djeci i bolnicama u kojima se liječe oboljela djeca, učitelji OŠ Ivana Cankara iz Zagreba pokrenuli su akciju prikupljanja pomoći.

 

U kratkom vremenu, tijekom mjeseca travnja, razrednici su objasnili učenicima cilj i smisao humanitarne akcije.

NOVA PREMIJERA U STRIBORU!

 

Iza petaša koji su u travnju odigrali svoju prvu premijernu predstavu MALA SIRENA sedmaši su 6. svibnja imali prvu predstavu JEŽEVE KUĆICE.
Među publikom bili su roditelji, bake, braća i sestre te neki budući radoznali lutkari, učenici naše škole.

MATURALAC - OSMAŠI NA MORU!

U četvrtak 2.5. 2024. naši osmaši zaputili su se na svoj maturalac. Prvo odredište bio je NP Krka. Tamo su
posjetili raskošne slapove Krke i Hidroelektranu Jaruga. Po dolasku u Vodice smjestili su se u Hotel
Imperial te proveli zabavno poslijepodne kupajući se u ne baš toplom moru ili unutarnjem bazenu,
ovisno o željama.

STEM DAN U CANKARICI!

Pozivamo sve zainteresirane učenike i učitelje na predavanje u sklopu STEM dana u Cankarici.

IZLET U MUZEJ KRAPINSKIH NEANDERTALACA

Na ulasku u muzej dočekao nas je vodič čudnoga izraza lica (nije se znalo je li veseo ili zapanjen brojem učenika), a razredi su bili razdvojeni u dvije velike grupe. U muzeju smo prvo pogledali film o simulaciji života krapinskih neadertalaca koji je na nekim dijelovima bio strašan,ali i zanimljiv. Nakon projekcije, prva prostorija koju smo vidjeli je bio realističan prikaz ljekarne i škole 19.-20. stoljeća.

NOVA GENERACIJA LUTKARA - UČENICI PETIH RAZREDA IZVELI DIJELOVE PREDSTAVE MALA SIRENA

Učenici prvih razreda upoznali su se s radom našeg Lutkarskog kazališta Stribor. U veselom ozračju prvašići su odlučili da će i oni, kad narastu, biti lutkari.

ISTRAŽIVAČKI PROJEKT NAŠIH UČENIKA NA BYSCC U KINI!

Ponosno najavljujemo Beijing Youth Science Creation Competition (BYSCC) u Pekingu, čije se bogato naslijeđe proteže preko 40 godina. Ovo natjecanje predstavlja vrhunsku platformu za promicanje znanstvene i tehnološke inovativnosti među mladima, s ciljem poticanja istraživačkog duha i podizanja svijesti o važnosti znanstvenog obrazovanja.

MATEMATIKA NA ZABAVAN NAČIN!

Trebamo li prema matematici imati predrasude kao uvijek zahtjevnom i teško savladivom predmetu?

Može li nam učenje matematike biti zabavno i privlačno?

TREĆI RAZREDI U OBILASKU GRADA ZAGREBA!

Učenici trećih razreda 12.ožujka išli su na terensku nastavu u obilazak grada Zagreba. 

 

Prošetali su Zagrebom i vidjeli brojne znamenitosti poput Muzeja grada Zagreba, kule Lotrščak, Kamenitih vrata, crkve svetog Marka te su tako proširili svoje znanje o prošlosti našeg grada.

"NAPREDNI GRAMATIČARI" U POSJETU DUBROVNIKU

Grupa dodatne nastave hrvatskoga jezika "Napredni gramatičari" u posjetu Dubrovniku!

 

Letjelo se zrakoplovom, posjetilo grob Ivana Gundulića, Dom Marina Držića, Pomorski i Prirodoslovni muzej i Muzej Domovinskog rata. Naučili smo pisati razglednice...

TERENSKA U MUZEJU ČOKOLADE!

Učenici 7.a, u četvrtak 21. ožujka, posjetili su Muzej čokolade u Zagrebu. U muzeju su naučili o nastanku čokolade, njenoj važnosti kroz povijest te kako nastaje. Ujedno su čokoladu degustirali i isprobali mirise i kako se proizvodi.

SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM!

Dana 21. ožujka svake godine diljem svijeta obilježava se Dan osoba s Down sindromom.

 

Taj je datum odabran kako bi nam svojim brojčanim izrazom ukazao na genetsku promjenu koja nastaje pri začeću, a zbog koje dolazi do razvojnih osobitosti osoba rođenih s Down sindromom. Naime, radi se o trostrukosti dvadesetprvog kromosoma.

NAJUSPJEŠNIJIM CANKAREVCIMA URUČENE NAGRADE!

Našim najuspješnijim Cankarevcima, sudionicima državnih natjecanjanja, gradonačelnik uručio nagrade.

OŠ IVANA CANKARA DOKUGLALA DO NASLOVA VICEPRVAKA ZAGREBA!

Petorica Cankarevaca su nakon napetih kvalifikacija na Prvenstvu škola grada Zagreba u kuglanju

uspjela ostvariti ulazak u finale.

CANKARICA U RUŽIČASTOM 

Posljednje srijede u veljači obilježavamo  Dan ružičastih majica poznat i kao Međunarodni

dan borbe protiv vršnjačkog nasilja. Cilj je podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja i

promicanje kulture nenasilja i tolerancije među mladima.

VIKTOR FABIJANČIĆ NAJBOLJE POZNAJE PROMETNE PROPISE!

Najuspješniji u školi na 15. Državnom natjecanju u poznavanju prometnih propisa za osnovnoškolce

je bio učenik 5. c razreda Viktor Fabijančić.

U CANKARICI ODRŽANO TRADICIONALNO OBILJEŽAVANJE FAŠNIKA!

Glumom, igrom predstavile su se pojedinačne i grupne maske učenika viših razreda. Nažalost, osmaši nisu sudjelovali zbog terenske nastave u Vukovaru.

CANKAREVCI I LIDRANO!

Gracija Turić, Sven Horvat, Ika Medaković i Jagor Bučević predstavili su našu školu u pojedinačnom scenskom izrazu. Gracija Turić i Ika Medaković odabrane su za županijsku smotru.

HUMANITARNA AKCIJA!

Učenici 3.b, 3.c, 2.a i 2.c razreda organizirali su humanitarnu akciju i uljepšali Božić korisnicima staračkog doma ,,Noni” i šapica iz udruge ,,Merida”.  

OSVRT NA BOŽIĆNI KONCERT ŠKOLE

Samo nas par dana dijeli od toga da još jedno školsko polugodište stavimo iza nas, a da dočekamo blagdane i zasluženi zimski odmor. U lijepom blagdanskom duhu, punom veselja i sreće, se održao i naš godišnji božićni koncert!

UČENICE IZ CANKARA U MISIJI NA PLANET S.T.E.A.M.

S - Team Schools Team Up je Erasmus+ projekt koji uključuje udruge i škole u Italiji, Hrvatskoj i

Španjolskoj kako bi se postigla ravnopravnost spolova između dječaka i djevojčica u učenju STEAM

predmeta počevši od prvog razreda srednje škole.

TRADICIONALNI SAJAM ZADRUGE "CANKARICA"

"U četvrtak  7. prosinca zadruga naše škole organizirala je vrlo uspješan božićni sajam. Sajam je bio otvoren svim posjetiteljima - učenicima, roditeljima i učenicima."

- Nika Šušnja, 8.a

NOVA GENERACIJA LUTKARA

 

Učenici petih i šestih razreda okupili su se i započeli novu lutkarsku avanturu.

Proba je svaki ponedjeljak u 15 sati!

BRONČANA MEDALJA U PANAMI!

Na svjetskom natjecanju iz robotike ♦ World Robot Olympiad – WRO2023. ♦ koje se održalo u

Panama Cityju od 7.-9.11.2023., nastupilo je više od 210 timova. Među njima bile su i četiri hrvatske

ekipe, od kojih je jedna ekipa iz naše škole: Just Here For Cake. Ekipu čine Adrian Gansel i Jana

Dragosavljević, a mentorica im je profesorica Maja Mačinko.

ROBOTIČARI NA STEAM FESTIVALU

Grupa robotičara je u pratnji profesorice Mačinko i učitelja Božikovića sudjelovala 20. listopada 2023. na STEAM festivalu na Algebri gdje su isprobali razne pokuse, inovacije i izrađivali elektroničke značke.

UČENICI POSJETILI MUZZA INTERPRETACIJSKI CENTAR

Učenici 5.a razreda u sklopu nastave tehničke kulture 4. listopada 2023. u pratnji profesorice Mačinko i razrednice Lemaić posjetili su MUZZA interpretacijski centar.

SPACE APPS CHALLENGE ZAGREB

Ovog je vikenda u subotu i nedjelju 7.-8. listopada održan NASA Space Apps Challenge, najveći

svjetski hackathon koji se organizira sinkronizirano u svijetu, na više od 200 lokacija, uključujući i

Zagreb.

CANKAREVAC

Dragi roditelji i učenici,

 

stigao je novi školski časopis - CANKAREVAC. Uživajte u čitanju! :)

 

https://read.bookcreator.com/cCFMjTHw4HhHVq8ltXd1P9nzdsi2/znM0IIMuSbuOcY6294lajw/Rq33gVdhTOSqj0FHRe_KBg

PODJELA POHVALNICA I NAGRADA

Na kraju nastavne godine, ravnatelj je dodijelio pohvalnice i nagrade više od 50 učenika koji su ostvarili iznimne rezultate na natjecanjima iz različitih područja.

 

Čestitamo svim učenicima i njihovim mentorima i želimo im puno uspjeha u daljnjim natjecanjima.

LUTKARI 8.B ODIGRALI OPROŠTAJNU PREDSTAVU IZGUBLJENI CVIJETNJAK

 

U ponedjeljak, 19.6. u predvorju škole, burnim pljeskom ispraćeni su naši lutkari. Na premijeri su bili roditelji, lutkari šestaši i učiteljica Petra koja prati rad svojih učenika. Pokazala se vještina vođenja lutke i glume novom tehnikom.

ERIK STAJČIĆ DAO INTERVJU POVODOM

MEĐUNARODNOG DANA TOLERANCIJE

 

Erik Stajčić, učenik 2. razreda, dao je intervju za Hrvatski radio povodom obilježavanja Međunarodnog dana tolerancije. Na intervju je pozvan od strane Foruma za slobodu odgoja, organizatora natječaja Oboji svijet, u kojem je i sam sudjelovao. Svojim likovnim radom pokazao je različitosti među ljudima kroz emocije te naglasio kako je važno razumjeti ih.  

PREDSTAVA "LJEPOTA NAŠE RAZLIČITOSTI" U NAŠOJ ŠKOLI 

 

Povodom ovogodišnjeg Međunarodnog dana tolerancije našu su školu posjetili glumci @medley.teatar - Marin Bukvić i Ena - Sanan Hdagha.

 

Za naše su učenike izveli predstavu Ljepota naše različitosti, predstavu punu ljubavi, tolerancije i mira. Predstava nas vodi kroz priču o dvije ptice selice, rodi i slavuju, koji se nakon zime vraćaju iz Afrike u Hrvatsku. Pritom nailaze na razne situacije u kojima si međusobno pomažu. U svakoj državi sreću neku životinju i shvaćaju da su svi oni međusobno različiti, no te različitosti im ne staju na put. Međusobno pokazuju toleranciju i stvaraju prijateljstva.


Hvala našim divnim gostima na lijepom druženju i osvještavanju važnosti uvažavanja različitosti kroz prelijepu priču.

IZLET U VETERNICU

 

Učenici trećih razreda posjetili su špilju Veternicu. U špilji su vidjeli ostatke izumrlog špiljskog medvjeda i različite vrste šišmiša. 

Nakon razgledavanja, sudjelovali su u radionici orijentacije u prirodi te su se na Glavici počastili ukusnim ručkom.

 DANI KRUHA U 3.B RAZREDU

 

Učenici 3.b razreda i ove su godine obilježili Dane kruha. Uživali su u slatkim okusima, a mirisi kruha i peciva širili su se školom.

 GRUPA DAROVITIH GRAMATIČARA ZAVRŠILA NASTAVNU GODINU POSJETOM NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ BIBLIOTECI

 

Pod stručnim vodstvom upoznali su Zbirku vrijednosti; inkunabule, prvi tiskani rječnik iz 1595., prvu gramatiku iz 1604., Vinodolski zakonik iz 1288... Vrijedilo bi ponoviti.

ZADRUGA CANKARICA NA SVOJEM TRADICIONALNOM GODIŠNJEM IZLETU

 

Ove godine, 23.5., posjetili smo Nove dvore Jelačićeve. Uz organizirano vodstvo, igre, potragom za blagom te zajedničkim blagovanjem završila je još jedna uspješna školska godina. 110 učenika zadrugara uz svoje učiteljice provelo je nezaboravan dan.  

 

DAN GRADA ZAGREBA

 

Učenici trećih razreda, obilježili su, 31. svibnja, Dan grada Zagreba. Prigodnim crtežima zagrebačkih simbola, slikama i pjesmama uljepšali su hodnike naše škole.

 

Zakaj Volim Zagreb

Kad me ne'ko pita

zakaj Zagreb volim

kaj sem v njemu našel

kaj mu ne odolim.

 

To je kak' da ne znam

zakaj volim brata

zakaj su mi dragi

mama ili tata.

 

Zakaj volim Zagreb

možda ne znam reći

al' za mene on je

i od većeg, veći.

 

Sve je više beli

Sve je više plavi

a i ja sem v njemu

Zagrepčanec pravi.

 

Posjet dr. sc. Ranđelovića

 

U utorak, 23.svibnja 2023. našu školu posjetio je prof. dr. sc. Branislav Ranđelović, ravnatelj Zavoda za vrednovanje odgoja i obrazovanja Republike Srbije, profesor na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Prištini i profesor na Elektronskom fakultetu u Nišu. Cankarica je prepoznata po izvrsnosti u radu iz STEM područja, te je pri svome posjetu Zagrebu svratio kod nas na izvannastavnu aktivnost robotike kako bi čuo što sve radimo i koje novosti uvodimo. U ugodnom društvu i razgovoru vrijeme je brzo proletjelo, a već razmišljamo i o nekom budućim suradnjama. 

 

Cankarica na Muzza tjednu znanosti

 

U Zagrebu je završen drugi po redu MUZZA tjedan znanosti pod nazivom Smart Future. Svi mali i veliki ljubitelji pametne zabave mogli su ga besplatno posjetiti od petka do nedjelje 21. svibnja u paviljonu 10a Zagrebačkog velesajma, u vremenu od 10 do 19 sati. U ova je tri dana čak 40 partnera predstavilo najnovija dostignuća iz znanosti, STEM područja, humanističkih, prirodnih i društvenih tema, a održalo se i 100 radionica i 9 panela na temu Smart Future. 

Naša je škola i ove godine bila dio organizacije, održali smo radionice za najmlađe i gostovali na panelu s temom "Potiču li aplikacije i portali lijenost, ubijaju li kreativnost, hoćemo li izgubiti ljubav prema čitanju i pisanju? Kako digitalna tehnologija utječe na obrazovne procese – plusevi i minusi". 
Ponosni smo partner ove priče od samog početka i nadamo se da će nam se uskoro ostvariti krajnji cilj: otvorenje trajnog postava i Muzeja znanosti u Gradu Zagrebu.

 

Posjet 8. Zagrebačkom Obrtničkom sajmu

 

U sklopu profesionalnog usmjeravanja učenici 8. razreda posjetili su 8. Zagrebački obrtnički sajam na Zagrebačkom Velesajmu u četvrtak 27. 4. 2023.  Učenici su imali priliku pobliže se upoznati s obrtničkim i srednjim strukovnim školama te mogućnostima školovanja i budućeg zapošljavanja. Upriličene su nagradne igre i atraktivni promo materijali.

 

Ivanka Tišljar

OKUPLJANJE SVIH GENERACIJA LUTKARA

U utorak 4.4. u 19 sati organizirano je predstavljanje lutkarskog priručnika LUTKA OD VRTIĆA DO ŠKOLSKE DRUŽINE. 

Knjigu su predstavile književnica Željka Horvat Vukelja, urednica Vanja Jajić i autorica dr. sc. Branka Rudman.

Najmlađa generacija, učenici 6.a i 6.b izveli su nekoliko prizora predstave Vesele pahuljice, a prikazana je i prezentacija o radu Lutkarskog kazališta Stribor. 

Bili su to trenutci za pamćenje...

SVJETSKI DAN OSOBA S DOWN SINDROMOM

Učenici od 1. do 3. razreda obilježili su Svjetski dan osoba s Down sindromom. Simbol Down sindroma su šarene čarape, a 21.3.  obuvaju se upravo različite, kako bi se istaknula različitost i potreba za njihovu što uspješniju integraciju u društvo.

DNEVNIK PAULINE P.

Učenici 3.c bili su na premijeri igranog filma Dnevnik Pauline P. održanoj 18. ožujka u Studentskom centru u Zagrebu. Imali su priliku upoznati i Sanju Polak, spisateljicu istoimene knjige prema kojoj je nastao film, te glumce.

SVJETSKI DAN KOMPLIMENATA

Učenici 2.b razreda u utorak, 1. ožujka, obilježili su Svjetski dan komplimenata. Učenici su se upoznali sa značenjem riječi ,,kompliment" te kako on usrećuje drugu osobu. Međusobno su si pisali iskrene komplimente i izmamili osmijeh jedni drugima.

MASKENBAL

U petak, 13.2.2023. za učenike od 1. do 4. razreda održan je maskenbal. 

Učenici, maskirani po vlastitom izboru prošetali su hodnicima naše škole kako bi pokazali svoje maske, nakon čega su se svi zajedno spustili u dvoranu na ples pod maskama.

DAN RUŽIČASTIH MAJICA

U srijedu, 1.3.2023., u školi smo obilježili Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

(Dan ružičastih majica). Tog dana se na simboličan način, nošenjem ružičastih majica, želi skrenuti pozornost na problem vršnjačkog nasilja.

 

Nasilju kaži NE!

Odaberi ljubaznost.

STEM DAN 

STEM dan, zabavni i edukativni trosatni program, održao se u našoj školi  s ciljem da se djeci od prvog do osmog razreda približe STEM područja. Sudjelovale su razne udruge i edukatori predstavljajući svoja područja znanosti. Učenici su kroz razne igre učili osnove elektrotehnike, robotike, biologije i matematike. U hodniku škole mogli su pronaći bicikl koji služi za reciklažu, stazu za robote i autiće, mikroskope pomoću kojih su gledati organizme koje je golim okom nemoguće vidjeti, papirnate avione s mehaničkim propelerima...

HUMANITARNA AKCIJA 

Inicijativom učenika 3.a razreda, učenici od 1. do 3. razreda produženog boravka naše škole, u humanitarnoj su akciji prikupili više od 300 plišanih igračaka koje će razveseliti i olakšati preglede djece na Pedijatriji KBC-a Zagreb.

Hvala od srca!

NENADMAŠAN SAJAM ZADRUGE CANKARICA

Ovogodišnja izložba-sajam nikad nije bio bogatiji proizvodima i posjetiteljima. Uveličali su ga i gosti s otoka Korčule i njihovi autohtoni proizvodi. Bravo za vrijedne učiteljice i učenike.

    SLONIĆ SIVKO ŽELI BITI POBJEDNIK

Učenici 1.a i 2.b razreda družili su se s književnicom Božicom Ostermann. Upoznali su se s pričom o sloniću Sivku. Slonić Sivko želi biti pobjednik je uzbudljiva i poučna priča o važnosti prijateljstva, upornosti, kao i podršci najbližih koji su važni za ostvarivanje cilja. Priča ujedno pokazuje kako prihvatiti poraz i snagom volje pretvoriti ga u pobjedu.

    DAN DJEČJIH PRAVA U 1.C

Obilježili smo Dan djece / dječjih prava proučavajući dječja prava i odgovornosti. Učenici su se upoznali s Konvencijom o dječjim pravima, odgovornostima koje svako pravo nosi sa sobom te ilustrirali neka od njih.

    MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Obilježili smo Međunarodni dan tolerancije. Na školskoj razini natječaja Oboji svijet, u suradnji s Forumom za slobodu odgoja, odabrani su najbolji radovi koji su poslani na daljnji natječaj. Radovi su djela Lave Vlastelice (slika), Andreja Čolakovića (pjesma) te zajednički likovni rad dviju učenica 1. c razreda.

    MEĐUNARODNI DAN TOLERANCIJE

Učenici 2.b razreda i ove su godine prigodnom radionicom i razgovorom obilježili Međunarodni dan tolerancije. Zajedničkim radom naglasili smo važnost poštovanja i prihvaćanja drugačijih od nas.

    DANI KRUHA U 2.B RAZREDU

Učenici 2.b razreda i ove su godine obilježili Dane kruha. Mirisi kruha, peciva i kolača širili su se školom. Svi smo uživali u domaćim okusima te će se ovaj dan dugo pamtiti.

  ZAPOČELI SMO PROJEKT O EMOCIJAMA

Započeli smo s projektom S emocijama na TI. Cilj projekta je razviti otpornost kod djece kroz osvještavanje emocija te nošenja s njima kroz svakodnevne situacije. Projekt se ove godine provodi prvi puta, a u njemu sudjeluju učenici 1. c, 2. a, učiteljice iz produženog boravka, školska knjižničarka te školska psihologinja.

  PROJEKT SLUŠAM, PRIČAM, RAZMIŠLJAM U 1.C

Cilj projekta je bogaćenje rječnika učenika kroz korištenje do tada učenicima nepoznatih riječi iz Grimmovih bajki. Učenici se svakoga tjedna upoznaju s jednom od bajki te kroz razne aktivnosti uče nove riječi i postupno ih uvrštavaju u svoj svakodnevni rječnik. Projekt se provodi u suradnji sa školskom knjižničarkom koja svakoga tjedna dolazi u razred. 

            PRVI KORAK U ETWINNING SVIJET

Učenici 1.c razreda sudjelovali su u svojoj prvoj međunarodnoj videokonferenciji s učenicima iz Litve u sklopu projekta Look Around Carefully te tako napravili prvi korak u eTwinning svijet.

Bravo prvaši!

            DAN MIRA U 1.C

Učenici 1.c obilježili su Međunarodni dan mira razgovarajući o tome što je mir, kako postižemo mir sa sobom te unutar razreda.

    LUTKARI STRIBORA OBRADOVALI MALIŠANE OTOKA KORČULE SVOJOM PREDSTAVOM JEŽEVA KUĆICA

Projektom ''Dobro je činiti dobro'' Striborovci već 23 godine posjećuju krajeve u kojima nema lutkarskog kazališta ni predstava te raduju mališane željne kazališnog doživljaja. Obišli su slavonska sela, Liku, otoke Brač i Vis te krajeve izvan Lijepe Naše (sela u Gradišću te Bosni i Hercegovini.)

            JESEN JE STIGLA U 2.C RAZRED

Učenici su oblikovali jesensko stablo koristeći papir iz časopisa i novina. Izrada zajedničkog rada trajala je nekoliko dana. Uzor im je bio francuski umjetnik Henri Matisse.

            Cankarica na Maker Fairu-u

 U subotu i nedjelju, 1. - 2. listopada, u prostoru Tehničkog muzeja održavao se Maker Fair. Kao i prethodnih godina, naša je škola sudjelovala na sajmu. Ove nas je godine predstavio učenik Fran Vrkljan (8a), čiji je rad naziva "Disco" izložen na štandu DPTK Grada Zagreba.

            VREMENSKO PUTOVANJE ZAGREBOM, spoj prošlosti i sadašnjosti

 Učenici 6.a i 6.b razreda na terenskoj nastavi upoznali su pomoću programa na tabletu najpoznatije lokalitete dragog nam Zagreba: Manduševac, katedralu, Mariju Jurić Zagorku, Dolac, Krvavi most, crkvu svetog Marka, Kamenita vrata... Uz svaki od spomenika poslušale su se zanimljivosti i riješio se zadatak. Dinamično, poučno, veselo putovanje.

bottom of page